Ми у Facebook
11.09.2013, 06:45

Хору імені Верьовки - 70 років

11 вересня виповнюється 70 років Національному заслуженому академічному українському народному хору України імені Григорія Верьовки. Цей художній колектив був заснований у розпал Другої світової війни у Харкові. А 26 вересня хор виступить у Рівному. Більше про відомий колектив - читайте далі!
Організатором і першим керівником колективу був композитор, педагог і хоровий диригент Григорій Гурійович Верьовка, ім'я якого носить колектив з 1965 року. Дружина Верьовки Елеонора Скрипчинська очолювала колектив разом із чоловіком. Того ж 1965 року хорові було присвоєно звання заслуженого, а 1997 року - надано статус національного.

У 1965 році колектив очолив Анатолій Авдієвський - нині Герой України, народний артист України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка. За часів його керування колективом, яке триває донині, були створені блискучі програми українських народних пісень (близько 500!) а також колядок і щедрівок. У колективі існує творча лабораторія з аутентичного виконання народної пісні. Це — фольклорна група яка систематично записує і розшифровує народні пісні, організовує серії самостійних концертів.

Анатолій Авдієвський вперше ввів у народний хор, жіночі академічні голоси, чим розширив його виконавські можливості, адже керівника колективу не задовольняло обмежене одно регістрове і однотемброве звучання жіночих голосів на зразок ансамблів і хорів окремих регіонів України (Полтавщини, Черкащини).

Фото з http://ukrsong.narod.ru
Фото з http://ukrsong.narod.ru


До складу колективу входить хор, оркестр і танцювальна група. Основу репертуару складають український фольклор, пісні й танці інших народів. Як звучать пісні у виконанні хору-ювіляра, рівняни зможуть дізнатись, завітавши на його концерт, який відбудеться 26 вересня в обласному академічному музично-драматичному театрі.





На правах реклами