Ми у Facebook
05.10.2013, 17:00

9-10 місця. ВАРФОЛОМІЙ. Служить Богу і людям

Варфоломій (в миру Віктор Ващук)
Архієпископ Рівненський і Острозький Української православної церкви
Для того, аби потрапити у рейтинг найвпливовіших, архієпископу Варфоломію не потрібно, подібно до політиків та чиновників, “світитись” перед телекамерами. Його впливовість — це впливовість Української православної церкви (ні для кого не секрет, до якої конфесії найбільш прихильне нинішнє керівництво держави), помножена на добру вкоріненість її тутешнього чільника у життя Рівненщини: місцевою єпархією владика Варфоломій безперервно керує з 1995 року. Уродженець села Городне Любомльського району Волинської області, він служив у лавах Радянської армії, працював слюсарем у Ковельському вагонному депо, закінчив Одеську духовну семінарію та Московську духовну академію. У 1983 році був висвячений у сан диякона, а невдовзі — і священика. Спершу був відряджений на парафіяльне служіння до Спасо-Преображенського храму селища Стара Вижівка Волинської області, став настоятелем. Згодом був призначений секретарем Волинського єпархіального управління, настоятелем Троїцького кафедрального собору Луцька. У 1989-му священик Віктор був пострижений у чернецтво з ім'ям Варфоломій на честь святого апостола Варфоломія. Очолював Волинську духовну семінарію, був єпископом у Миколаєві і Сумах. А в 1995-му повернувся на Рівненську кафедру, якою керує до сьогодні. Влада приходила і відходила, а владика Варфоломій залишається на чолі однієї з найбільших православних паств в області. І кожна влада змушена шукати порозуміння і підтримки у владики Варфоломія.

Цьогоріч впливовість владики Варфоломія підсилили ще два, як кажемо ми, журналісти, інформаційні приводи. Перш за все це святкування на державному рівні 1025-річчя Хрещення Київської Русі, у якому саме УПЦ відігравала ключову роль. А, по-друге, цьогоріч владика Варфоломій брав участь у весняно-літній сесії засідань Священного Синоду Російської православної церкви в якості одного із запрошених членів.
Загалом же архієпископ Рівненський і Острозький спокійно служить Господу, розвиває церкву й не втручається в політику. Схоже, це саме той приклад людини, яка знаходиться на своєму місці й віддає себе своїй роботі, точніше, Богу й людям.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ