Ми у Facebook
08.10.2013, 00:00

8 жовтня - день народження мікрохвильової печі

Мікрохвильову піч винайшов і запатентував 8 жовтня 1945 житель штату Массачусетс інженер Персі Спенсер. Він першим зауважив здатність надвисокочастотного випромінювання до нагрівання продуктів.
Спенсер працював тоді у компанії «Raytheon», яка займалась виготовленням обладнання для радарів. За легендою, ідея створення мікрохвильової печі прийшла винахідникові в голову після того, як він, постоявши у магнетрона (електронна лампа, яка генерує мікрохвильове електромагнітне випромінювання), виявив, що шоколадний батончик у кишені розтанув. За іншою версією, він помітив, що нагрівся бутерброд, покладений на увімкнений магнетрон.

Перші НВЧ-печі, що призначалися для армійських їдалень і великих ресторанів, були шафами висотою 175 см і вагою 340 кг. Компактніші домашні печі почали вироблятися з 1955 року. Перша серійна побутова мікрохвильова піч була випущена японською фірмою Sharp в 1962 році.
У СРСР мікрохвильові печі випускалися на заводах ЗіЛ (Москва, модель «ЗІЛ») і Південмаш (Дніпрпетровськ, моделі «Мрія МВ», «Дніпрянка-1» (1990 р, 32 літри, потужність 2300 ват, маса 40 кг, ціна 350 крб.), «Дніпрянка-2»), але використовувалися в них імпортні магнетрони японського виробництва.

Існує версія про німецьке, військове походження мікрохвильовки. Нібито вперше мікрохвильова піч, під назвою Radiomissor, була розроблена німецькими вченими під час Другої світової війни. Вона навіть нібито застосовувалася в чинній німецькій армії, для розігріву продуктів харчування, але виявилася небезпечною, і від неї відмовилися. Щоправда, це, найімовірніше, - міф, адже українські та російські сайти при цьому посилаються на англомовні закордонні, а закордонні — на радянські дослідження, нібито проведені в неіснуючих російських містах Кінск і Раджастан...

Ще один міф - що "мікрохвильовки" начебто радіоактивні. Насправді вони такими не є. Мікрохвильові печі, так само як і сонце, або вогонь просто нагрівають їжу. Печі випромінюють мікрохвилі, які викликають тертя молекул води (дипольне зрушення), в результаті чого відбувається нагрівання.

Якщо ви користуєтесь "мікрохвильовкою" для приготування їжі - зичимо вам смачного! Нехай сьогоднішня "іменинниця" щоразу дарує вам приємний смак улюблених страв!

Використані матеріали www.favor.com.ua





На правах реклами