Ми у Facebook
11.10.2013, 10:05

У Рівному виступлять незрячі лірник та бандурист [+Відео]

11 жовтня о 15 годині на подвір'ї краєзнавчого музею незрячі лірник та бандурист представлять рівнянам епічну традицію мандрівних співців. Олександр Тріус з м.Ромни та Лайош Молнар з м.Червоноград представлять слухачам канти, релігійні псальми та історичні думи.
Ліриників та бандуристів завжди вважали тими, хто передає та примножує народні традиції. Колись стати мандрівним співцем могла лише незряча людина. Незрячість вважалась скарбом богообраності, саме тому цих людей вважали «Божими людьми».

Незрячі співці утворювали братства або гурти на взірець ремісничих цехів. Їх ніколи не вважали бідними чи жебраками, які просять милостиню. Насправді ж сліпі музиканти були професійними виконавцями, які своєю грою заробляли собі на життя.

Олександр Тріус
Олександр Тріус


Виступ Олександра Тріуса (відео)


У наш час послухати гру кобзарів, лірників чи бандуристів наживо є великою рідкістю. Рівняни ж матимуть таку можливість - послухати епічну традицію мандрівних співців 11 жовтня на подвір'ї Краєзнавчого Музею та в кавярні-книгарні "Каламаріус". Олександр Тріус з м.Ромни та Лайоша Молнара з м.Червоноград. Лірник та бандурист представлять канти, релігійні псальми та історичні думи.

Довідка:

Лайош Молнар - втратив зір у дитинстві, але це не заважає йому виступати як солiсту-бандуристу, який має цікавий та різноманітний репертуар. Спілкуючись з іншими кобзарями, Лайош переймає у них деякі пісні та працює над обробками та власними творами. Лайош Молнар — учасник багатьох кобзарських сходин, нарад та фестивалiв. На радi кобзарiв, яка вiдбулась в сiчнi 1996 року, його обрано дiйсним членом Всеукраїнської спiлки кобзарiв.


Виступ Лайоша Молнара (відео)


Олександр Тріус - один з кращих кобзарів України, учасник фестивалю "Кобзарська Трійця". Пан Олександр вважає своїм важливим завданням відродження кобзарства.

Прийдіть і переконайтеся, що давні українські традиції відроджуються та примножуються і нині!







На правах реклами