Ми у Facebook
14.10.2013, 15:23

Святіший Патріарх Філарет: "Духовність народу зростає, а це означає, що церква існуватиме і в майбутньому" [+ІНТЕРВ'Ю]

На святкування Покрови Пресвятої Богородиці до Свято-Покровського кафедрального собору Рівного прибув Патріарх Київський і всієї Руси України Філарет. У бліц-інтерв'ю OGO.ua, Святіший Патріарх розповів про створення помісної православної церкви, вступ до Європейського союзу та візит до Рівного.
- Ваша Святість, скажіть будь ласка, якої милості зараз потрібно просити у Бога всьому українському народу?

- У своїй проповіді я сказав про те, що Україна зараз переживає дуже відповідальний історичний момент – вступ до Європейського союзу. Це для нашої держави означає збереження незалежної української держави. Якщо ми будемо вступати у Митний союз, то це означатиме втрату української державності. Тому ми молимося, щоб Господь по молитвах Божої Матері благословив нас вступити до Євросоюзу.

Фото із святкового богослужіння

- А що для церкви означатиме вступ України до Євросоюзу?

- Для церкви це також важлива подія. Це наближає нас до об’єднання у єдину помісну православну церкву. Коли в Україні буде єдина православна церква, тобто незалежна від московського патріархату, тоді наша держава завжди буде незалежною. І наше українське суспільство завдяки єдності церкви буде консолідваним і не розділятиметься так, як воно розділене сьогодні.

Патріарх Філарет привітав рівненських вірян зі святом Покрови [+Фото]

- А звідки має відбуватися об’єднання церкви – «знизу» чи «згори»? Чи проби вірян для об'єднання церкви можуть бут результативними?

- Я думаю, що і «знизу», і «зверху». Адже якщо «низи» об’єднається, а «верхи» ні, то цього об’єднання не буде. Коли ж «верх» об'єднається, а «низ» – ні, то теж єдності не буде. Тому це повинна бути спільна діяльність.




- Як Ви можете оцінити ситуацію в Україні, нині у нашій державі духовний спад чи все ж таки піднесення?


- Після здобуття Україною незалежності та після тієї свободи, яку отримала церква в умовах незалежної української держави, до храмів почали ходити більше людей. Позитивні зміни можна побачити особливо у центральній частині України, зокрема у Києві.

- А на західній Україні як можете оцінити ситуацію?


- Західна Україна і за радянських часів показувала свою високу релігійність, на відміну від центру та сходу. Зараз релігійність в Україні значно зросла, бо попри фінансові труднощі люди не стають менш релігійними, жертвують кошти на будівництво храмів.


Патріарх Філарет очолив святкове богослужіння у Рівному


- Можете назвати приблизну цифр, скільки храмів було збудовано в Україні за часи незалежності?

- За роки незалежності побудовано більше 3 500 тисяч храмів і це в умовах складного матеріального життя. Це означає, що люди останнє від себе відривають, а храми будують. Радує і те, що зростає кількість віруючих серед молоді та дітей. Люди сім’ями йдуть у церкву і це теж показник того, що духовність народу зростає, а церква існуватиме і в майбутньому.

БІЛЬШЕ ФОТО



- Це вже не перший Ваш візит до Рівного. Ваше Святосте, скажіть, хто саме Вас запросив до Рівного?

- Приїхав саме до Рівного, бо у вас 14 жовтня храмове свято. Мене запросив архієпископ Іларіон, тому я з радістю приїхав до Рівного. Крім того, я майже щороку приїжджаю на Рівненщину на свято Покрови Пресвятої Богородиці, минулого року я проводив богослужіння у Свято-Покровському храмі міста Дубно.






На правах реклами