Ми у Facebook
14.11.2013, 19:30

Футбол Україна-Франція: історія протистоянь [+Відео]

15 та 19 листопада 2013 року – знакові дати для усіх без винятку українських вболівальників. Країна завмерла в очікуванні великого протистояння!
Саме в ці дні в стикових матчах з Францією вирішиться подальша доля збірної України в чемпіонаті світу-2014: або пан, або пропав. Чи вдасться нашим хлопцям побороти "прокляття" ігор плей-оф і пробитися до фінальної частини найголовнішого футбольного турніру планети? Чи вдасться Україні, нарешті, вперше в своїй історії перемогти непоступливих французів?

Попередні три спроби пробитися до фінальної частини чемпіонату світу через ігри плей-оф завершилися для нашої збірної невдачами. В 1997 році Україна поступилася майбутньому бронзовому призеру ЧС-98 збірній Хорватії: 0:2 в гостях та 1:1 вдома. У 2001 році після оптимістичної нічиї дома в Києві з Німеччиною 1:1 ми були фактично декласовані в Дортмунді 1:4, пропустивши в перші 15 хвилин гри аж 3 (!) м’ячі. Нарешті, найболючіші спогади пов’язані з 2009 роком і "стиками" з Грецією, коли після нульової нічиєї в Афінах, Україна примудрилася мінімально поступитися нащадкам еллінам на власному полі в Донецьку 0:1. Подейкують, що вже з того часу за донецькою „Донбас-Ареною” міцно приклеївся ярлик „нефартової” арени для національної збірної, якій тримається до цих пір.

Настав час четвертої спроби, і в суперники для України „сліпий” жереб обрав найгірший з усіх можливих варіантів – Францію. Мало того, що це найсильніша за рейтингом збірна, яка могла дістатися в плей-оф Україні, так ще і баланс зустрічей з „галлами” аж ніяк не на користь українців: сім зустрічей, нуль перемог, три нічиї, чотири поразки, різниця м’ячів 3:11. З іншого боку, до Бразилії Україна може потрапити і без першої в своїй історії перемоги над французами. Можна пофантазувати і спрогнозувати нульову нічию в Києві, а потім результативну в Парижі... Прогноз реальний? Цілком, але про нього вголос в штабі української збірної під керівництвом прагматичного Михайла Фоменка воліють не говорити. А як грати з французами в нічию знає з власного досвіду не один футболіст з нинішнього складу нашої національної дружини.

Футбол. Букмекерські контори вже визначили свого переможця матчу Україна – Франція [+СПИСОК]

Отже, як складалися для України ті сім поєдинків з Францією без перемог?

Матч 1: 27.03.1999, Відбір на ЄВРО-2000, Париж, Україна-Франція 0:0

Перше побачення цих двох збірних під час відбірної компанії на чемпіонат Європи 2000 року. У присутності майже 80 тисяч вболівальників французи у Парижі не змогли пробити Олександра Шовковського, який знаходився, мабуть, на вершині своєї футбольної кар’єри (до півфінального матчу Ліги Чемпіонів з „Баварією” в Києві залишалося 10 днів...). А перед очима чи не кожного українського вболівальника стоїть момент в другому таймі, коли Сергій Ребров ювелірним пасом з центру поля вивів „тет-а-тет” з голкіпером французів Фаб’єном Бартезом Андрія Шевченка. Андрій вирішив пробити не на силу, а технічно між ніг „Фабі”! Результат – на табло...



Матч 2: 04.09.1999, Відбір на ЄВРО-2000, Київ, Франція-Україна 0:0

І Україна, і Франція перед цієї грою зберігали шанси потрапити на ЄВРО-2000 з першого місця в групі, а тому гра на майже заповненому НСК „Олімпійському” в Києві очікувалася дуже безкомпромісна. Втім, сталося не так, як гадалося. Десь з середини другого тайму французи почали відверто грати на утримання нульового рахунку, вирішивши не відпускати з рук „синицю” та не гнатися за „химерним журавлем” у вигляді гостьової перемоги над українцями. Наша збірна змушена була відійти від своєї улюбленої тактики кинджальних контратак і перейти до масованої облоги карного майданчику французів під емоційні підказки свого керманича Йожефа Сабо, який ледь стримувався від того, щоб самому не вибігти на футбольне поле і показати, як саме потрібно грати. Гостям, втім, без особливих труднощів вдалося зберегти свої ворота недоторканими.



Матч 3: 06.04.2004, товариська зустріч, Париж, Франція-Україна 1:0 (Зідан, 89)

Франція готувалася до старту у фінальній частині ЄВРО-2004, а Україна під пильним оком нового головного тренера Олега Блохіна тільки починала закладати фундамент свого тріумфального виступу в кваліфікаційному раунді до ЧС-2006. В Парижі все йшло до третьої поспіль нульової нічиєї в протистоянні цих двох збірних, але на останній хвилині зустрічі спрацював „геній Зідана”: „Зізу” отримав скидку від Анрі та пробив повз Шовковського. Все геніальне – просте!

У цій зустрічі в складі збірної України грали Андрій Тимощук, Олег Гусєв та Руслан Ротань, які викликані і зараз на ігри плей-офф з французами.



Матч 4: 02.06.2007, відбір на ЄВРО-2008, Париж, Франція-Україна 2:0 (Рібері,57, Анелька,71)

Четвертий поспіль перший тайм з французами збірна Україна відіграла „на нуль”: тобто і сама не забила, і супернику не дали вразити свої ворота. Але, другий тайм вийшов з розряду „без варіантів” для наших хлопців. Нинішня головна „зірка” французької збірної і головний кандидат на „Золотий м’яч” в цьому році Франк Рібері на 57-й хвилині переграв Олександра Шовковського, який дещо необачно кинувся на перехват м’яча. А потім було „соло” від Ніколя Анелька. Неприємності для України, точніше для її наставника Олега Блохіна, продовжилися вже після фінального свистка: пильні охоронці стадіону чомусь вирішили, що Олег Володимирович не той, за кого він себе видає, тобто не тренер української збірної, а тому не пустили його на ... власну прес-конференцію після закінчення зустрічі!

Повністю весь матч провели Тимощук та Гусєв, а Ротань вийшов на заміну в другому таймі.

Піккардійська Терція виконає Гімн перед матчем Україна-Франція



Матч 5: 21.11.2007, відбір на ЄВРО-2008, Київ, Україна-Франція 2:2 (Воронін, 14, Шевченко, 46 – Анрі, 20, Гову, 34)

У п’ятому матчі цих збірних Україні, нарешті, вдалося вразити ворота французів! Шкода тільки, що ця зустріч попре те, що мала офіційний статус, нічого вже не вирішувала в турнірному плані для жодної зі збірних. Можливо просто в України була якась мотивація не розчарувати тих 12000 найпалкіших вболівальників, які такі прийшли підтримати хлопців після ганебного програшу Литві 0:2. Початок зустрічі був цілком і повністю за української збірною, яка довела свою перевагу на футбольному полі до логічного завершення у вигляді голу Андрія Вороніна. А далі на полі сталася якась дивна метаморфоза: майже повна втрата концентрації від України і два поспіль голи від Франції. Наші ворота, до речі, захищав Андрій П’ятов, якому цілком ймовірно „пост №1” довірить і в цьогорічних іграх плей-офф тренер збірної Михайло Фоменко. Відігратися українській команді вдалося після курйозної помилки французького кіпера Фрея на самому початку другого тайму, який незграбно зреагував на удар головою Андрія Шевченка.

Традиційно від першої до останньої хвилини відіграв зустріч Анатолій Тимощук, а також Руслан Ротань, а ось Олега Гусєва тренер замінив вже в доданий арбітром час до кінця другого тайму. Ця заміна стала останньою під час першої каденції Олега Блохіна в національній збірній: після гри з французами Олег Володимирович залишив пост головного тренера команди.



Матч 6: 06.06.2011 товариська зустріч, Донецьк, Україна-Франція 1:4 (Тимощук, 53 – Гамейро, 57, Мартен, 87,90, Кабул, 89)

Пройшло чотири роки і шляхи обох збірних знову перетнулися. Що цікаво, що зустріч припала на початок другого пришестя Блохіна в національну збірну: до цієї зустрічі Україна під орудою Олега Володимировича розібралася з Узбекистаном, а ось в „нефартовому” Донецьку вийшло щось зовсім незрозуміле. Абсолютно рівна, місцями не зовсім виразна гра на протязі майже двох таймів, яка мала закінчуватися нічийним рахунком. Але французи в останні хвилини гри буквально декласували українців, забивши три голи у ворота Андрія П’ятова. Особлива заслуга в цьому півзахисника Марвена Мартена, який проводив свій дебютний (!) поєдинок за національну збірну. В результаті Мартен забив два голи і віддав гольову передачу Юнесу Кабулу!

Ворота української команди в цьому поєдинку знову захищав Андрій П’ятов. В обороні відіграли В’ячеслав Шевчук, Олег Кучер, якого вже в першому таймі замінив Євген Хачеріді, та Олег Гусєв. На позиціях опорних відпрацювали Тимощук і Ротань, а на вістрі атаки був Марко Девіч в першому таймі та Євген Селезньов в другому. Це ті футболісти, які і зараз готові вийти на поле в поєдинку з Францією.



Збірна України провела відкрите тренування перед матчем зі збірною Франції [+Фото]

Матч 7: 15.06.2012, фінальний турнір ЄВРО-2012, Донецьк, Україна-Франція 0:2 (Менез, 53, Кабайє,56)

Знову Донецьк, знову поразка... Мабуть найгірший матч України проти Франції за всю історію. Нашим хлопцям фактично не вдалося створити жодного моменту біля воріт своїх суперників, особливо це стосується другого тайму. Натомість у свої ворота, який захищав Андрій П’ятов, було пропущено два голи за дуже короткий проміжок часу. Особливо неприємно було чути свист на „Донбас-Арені” на адресу наших хлопців наприкінці другого тайму. А ще гра запам’яталася тим, що на деякий час суддя був змушений зупинити зустріч та відправити команди в роздягальні через сильну зливу над „Донбас-ареною”, але через годину матч продовжився.

Окрім П’ятова в цій зустрічі з сьогоднішньої обійми збірної України грали Тимощук, Хачеріді, Гусєв, Ярмоленко, Коноплянка та Девіч.



Зовсім скоро настане черга восьмого і майже одразу дев’ятого матчу між Україною та Францією. Час покращувати неприємну для нас статистику та ламати непереможні традиції?





На правах реклами