Ми у Facebook
04.12.2013, 07:03

У Рівному депутати облради не підтримали жодної вимоги мітингувальників

На позачерговій сесії Рівненської обласної ради депутати, що мали висловити свою позицію щодо ситуації в країні й засудити дії правоохоронців проти мирних громадян у Києві, за понад тригодинне засідання не зуміли ухвалити жодного рішення.
Депутати від провладних партій на позачергове засідання Рівненської обласної ради сходилися під вигуки "Ганьба!" і "Банду геть!". Такий "теплий" прийом їм влаштували близько 2 тисяч рівнян, переважно студентів, що прийшли пікетувати приміщення облради.

На початку засідання депутати від кожної фракції та представники протестуючих зробили заяви щодо ситуації в країні й щодо вимог Євромайдану.

У Рівному близько 2 тисяч студентів пікетують облраду

Протестувальники вимагали від депутатів висловити свою позицію щодо політичної ситуації в Україні, щодо звірячого побиття студентів 30 листопада у Києві, й ухвалити звернення до Верховної ради, в якому закликати депутатів відправити у відставку уряд Миколи Азарова й прийняти закон про імпічмент Президента.



Текст звернення, яке пропонували протестувальники, підтриманий опозиційними силами:

Ганебні дії державної влади в Україні перешли всі межі допустимого.
Непідписання угоди про асоціацію з ЄС, провал євроінтеграційних прагнень України, повне ігнорування з боку влади думкою людей, а головне – звіряче побиття мирних громадян під час розгону «Беркутом» Євромайдану у Києві 30-го листопада ц.р., переповнило чашу терпіння українського народу, який заявив свій протест багатотисячними мітингами по всій Україні.
У зв’язку з цим та, керуючись настроями більшості мешканців Рівненщини, ми, депутати Рівненської обласної ради, вимагаємо:
1. Відставки Президента України Віктора Януковича, який несе повну особисту відповідальність за звіряче побиття громадян України 30-го листопада 2013 року.
2. Відставка Кабінету міністрів України.
3. Покарання винних за побиття учасників мирних зібрань.
4. Відновлення курсу на євроінтеграцію України.
Звертаємось до офіційних представництв країн – членів Європейського Союзу, уряду Сполучених Штатів Америки із офіційною заявою про підтримку петиції щодо заборони в'їзду до країн ЄС та США Президенту України Віктору Януковичу та членам Кабінету Міністрів України, а також блокування в європейських банках їх рахунків та рахунків членів їх родин та , пов'язаних з ними компаній.
Закликаємо членів Партії регіонів покинути ряди цієї політичної сили та здати партійні квитки, а представників засобів масової інформації закликаємо об'єктивно та неупереджено висвітлювати події, що відбуваються в Україні.

Проте дане звернення підтримали лише 24 із 42 депутатів. Не підтримали депутати й інших звернень, голосів за які було ще менше. Провладні сили звернення не підтримали, а Василь Берташ зазначив, що молоді люди, що мітингують під облрадою, ще не сформувалися як особистості й не до кінця розуміють ситуації в країні.



Відповідь молоді Берташу озвучив з трибуни облради громадський активіст Віталій Примак:

- Вчора ми приходили до Василя Михайловича (Берташа - прим. авт) і хотіли почути конкретику - чи бере він на себе, як член Партії регіонів, відповідальність за побиття студентів у Києві, - говорить координатор Рівненського штабу національного спротиву, громадський активіст Віталій Примак. - Він сказав, що він разом з Януковичем і партквиток не складе. Ми прийшли сюди, щоб почути кожного депутата - він за наше звернення чи проти. Прийде час і за кожне рішення "за" чи "проти" вам доведеться відповідати. Відповідати перед тими ж студентами, які виростуть.



Реакція молоді під приміщенням на голосування була промовистою - вигуки "Ганьба!" й "Облраду у відставку!".





На правах реклами