Ми у Facebook
09.11.2014, 07:16

Яка сковорода краще: переваги і недоліки [+ПОРАДИ]

Сковорода - дуже важливий посуд на будь-якій кухні. Адже з її допомогою можна приготувати масу різних страв. Різновидів сковорідок існує дуже багато, і зрозуміти, яка з них краща, досить складно.
«Моя тефлонова сковорода прослужила мені рік, після чого покриття зіпсувалося, і треба купувати нову. Ось я і хочу запитати, яку краще купувати. Щоб матеріал був нешкідливий для здоров'я, з одного боку, і щоб була практична, тобто щоб не так легко було пошкодити покриття - з іншого. Що порадите?» - звертається до Жіночого Клубу рівнянка Лідія Г.

Чавунні сковороди
Плюси: низька теплопровідність чавуну особливо підходить для продуктів, що вимагають тривалого приготування. Чавунним сковородам не страшні подряпини і високі температури. До них нічого не прилипає, і вони довго зберігають тепло. Це сама довговічна сковорода - вогнетривка, зносостійка, підходить для всіх кухонних плит і для використання в духовці. Пориста структура чавуну, як губка, вбирає будь-який жир, який створює на її поверхні природне антипригарне покриття. Тому чавунну сковороду не рекомендується ретельно мити. Вона повинна залишатися масляною!

Мінуси: це найважчі сковороди, чавун іржавіє. Незважаючи на масивність, чавун може розколотися від удару. На жаль, «радянський» чавун вже давно в минулому, і знайти в продажу якісні і довговічні сковороди з нього - таки проблема.



Сковороди з антипригарним покриттям
Тефлон - особливе полімерне покриття, яке наносять на дно сковорідок із нержавіючої сталі і/або алюмінієвого сплаву. Володіє високою температурою плавлення: +325 ° С.

Плюси: ці сковороди універсальні - вони підходять для повсякденного готування. До такої сковороді нічого не пристає, а отже, на ній можна готувати без масла та її легко мити. Якщо правильно вибрати і користуватися, така сковорода зможе прослужити вам від 3 до 8 років.

Мінуси: низька стійкість до стирання. Тому тефлоновий посуд не можна мити миючими засобами, що містять абразивні частки. Не можна користуватися залізними лопатками з гострими краями, не можна різати на сковороді м'ясо. Покриття буде зіпсоване, якщо обливати гарячу сковороду холодною водою, не чекаючи, поки посуд охолоне, а також перегрівати порожню сковороду. Вона не годиться для духовки. Найменша подряпина призводить до того, що їжа починає пригорати, а про згубний вплив неякісного і пошкодженого антипригарного покриття на наше здоров'я суперечки не вщухають.

Чим товще і важче сковорода, а також чим відоміший бренд - тим спокійніше.



Алюмінієві сковороди
Плюси: підходять для швидких страв, розігрівання чи смаження продуктів. За пару хвилин макарони в алюмінієвій сковороді покриються апетитною скоринкою. Такі сковороди швидко нагріваються, досить легкі і коштують недорого.

Мінуси: недовговічні. У них їжа швидко пригорає, і вони дуже погано відмиваються (буде потрібно замочування). Матеріал м'який - чутливий до деформації і подряпин. Алюмінієвий посуд не рекомендується використовувати в духовці. Такі сковороди можуть мати антипригарне покриття, тому для приготування їжі в алюмінієвій сковороді краще використовувати спеціальні лопаточки з дерева або пластика, які не зашкодять дну.

І знову таки - чим товще, тим довше прослужить.



Сковороди з нержавіючої сталі
Плюси: служать для приготування здорових страв - багатошарове товсте дно дозволяє рівномірно прогріти їжу, а правильно підібрана кришка - зменшити кількість масла і води, щоб продукти готувалися у власному соку. Цей матеріал не вступає у взаємодію з якими-небудь речовинами, так що їжа, приготована в посуді з нержавіючої сталі, максимально безпечна для здоров'я людини.

Мінуси:
інша справа - сковорода з нержавійки з антипригарним покриттям. Тут потрібна пильність при виборі і акуратність при використанні. Не рекомендується залишати на вогні порожньою, оскільки можуть утворитися синьо-зелені розводи. При митті потрібно уникати використання абразивних миючих засобів, щоб не пошкодити поверхню.
І знову шукаємо багатошарове товсте дно!



Сковороди з титану
Сковорода з титану - це, перш за все, сковорода з покриттям із надміцної кераміки на основі оксиду титану для посилення антипригарного покриття.

Плюси: покриття не виділяє ніяких шкідливих речовин, стійке до будь-якого механічного впливу. Ідеально підходить як і для смаження, так і для випічки. Здатність швидко нагріватися, довго зберігати тепло - ось ще аргументи на користь титану. А термін служби до 25 років додасть вам впевненості при виборі саме такої сковороди.

Мінуси: титанові сковороди мають властивість трошки окислюватися. Відбувається це через те, що з чистого титану такий посуд не виробляють, а виготовляють з домішками нікелю, який власне і окислюється, хоч і зовсім небагато. Але незважаючи на це, краще не готувати в такій сковороді кожен день.



Сковороди з керамічним покриттям
Плюси: у керамічних сковорідках добре тримається температура, рівномірно розподіляється підігрів і нічого не пригорає.

Мінуси: вибираючи таку сковорідку, уникайте виробів, які мають тонкі стінки. Такий посуд з часом деформується через перепади температури. Крім того, сучасний ринок наповнений безліччю керамічних сковорідок, серед яких багато підробок. Керамічний шар сковорідки не повинен бути занадто гладким і глянсовим. Це прямий показник того, що даний виріб покритий дуже тонким антипригарним шаром. Треба постійно стежити за тим, щоб на її поверхню не впливали різкі перепади температур.

При виборі керамічної сковороди треба звертати увагу на вироби, які мають товсте дно і не менш товсті стінки. Керамічний шар в такому посуді повинен бути грубуватим або шорстким на дотик. А чорний колір зовні посуду - прямий показник якісного антипригарного покриття. Усередині якісна керамічна сковорода має молочний або світло-бежевий колір. При догляді за такою сковородою відмовтеся від застосування жорстких губок, абразивних і лужних засобів.



Отже, поради порадами, а вибір сковороди в наш час так і залишається загадкою. А якими сковородами користуєтеся ви, шановні рівненські господині? Діліться досвідом з Жіночим Клубом!

Посмішка дня
Жінки з м’яким характером кидають у чоловіка тапки, подушки та іграшки. Жінки з твердим характером - праски та сковорідки.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ