Ми у Facebook
26.12.2013, 11:19

Освітянин року: Микола Віднічук - керівник, організатор, науковець

Микола Віднічук багато років очолював Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, а нині займає посаду директора Інституту післядипломної освіти та довузівської підготовки Рівненського державного гуманітарного університету.
На особистому й професійному рахунку освітянина – звання "Заслужений працівник освіти України", Почесна грамота Верховної Ради України, Медаль Національної академії педагогічних наук України, відзнака МОН України "Відмінник освіти", Почесні грамоти Міністерства освіти та науки, Національної Академії педагогічних наук, Рівненських облдержадміністрації та обласної ради. Цього ж року Миколі Антоновичу присвоєно звання Кавалера національного Ордена Франції за Заслуги.

Уже 8 років відомий рівненський освітянин очолює Обласну організацію "Французький Альянс". "За цей час дуже багато зроблено для поширення французької мови та культури на Рівненщині, – каже Микола Віднічук, – ми проводимо фестивалі, організовуємо виступи французьких виконавців у Рівному, сприяємо рівненським митцям у представництві їх творчості у Франції, систематично направляємо вчителів французької мови на навчальні семінари від кращих фахівців із методики, дидактики і педагогіки Франції". І справді, фестиваль "Французька Весна в Україні", масштабні заходи до відзначення всесвітнього дня Франкофонії гармонійно вписалися у календар подій Рівненщини, стали традиційними обміни делегаціями.

Звістка про присвоєння Миколі Антоновичу почесного Ордена Франції надійшла ще на початку 2013 року, в січні. "Ми отримали офіційний лист від Повноважного Посла Франції в Україні Алена Ремі, – каже президент РОО "Французький Альянс" Микола Віднічук. – Але нагородження пройшло тільки в липні. Саме тоді відбувся прийом у посольстві Франції в Україні з нагоди національного свята Французької республіки, Дня взяття Бастилії". Гостей на церемонію зібралося чимало – понад 1200 осіб, усі – поважні люди, прибічники добрих стосунків між Україною та Францією. Нагороджуючи Миколу Антоновича, французький Посол зауважив, що Рівненська обласна організація "Французький Альянс" – одна з найкращих в Україні.

"Я вважаю, що це дуже висока оцінка праці та життєвого шляху Миколи Антоновича, – каже Руслан Постоловський, ректор Рівненського державного гуманітарного університету, кандидат історичних наук, професор. – Орден Заслуг – почесна відзнака Франції, якої цей чоловік справедливо заслуговує – як керівник, як організатор, як науковець і, передусім, як людина. Микола Антонович робить добру справу, зміцнюючи стосунки України та Франції".





На правах реклами