Ми у Facebook
17.01.2014, 11:25

Рівненський громадський діяч Роман Коваль: "Поклик моєї душі - служіння Україні"

Продовжуємо знайомити із особистостями 2013 року, які відзначились у різних сферах життя Рівного. Сьогодні представляємо Романа КОВАЛЯ, лікаря-травматолога Центральної міської лікарні м.Рівне,
голову Рівненської обласної організації ОУН. Він переміг у редакційній номінації "Громадський діяч року".
Роман Коваль не перший рік активно займається на Рівненщині громадсько-політичною діяльністю. Очолював міські організації Конгресу українських націоналістів та Української народної партії, займався виборчою кампанією ВО “Свобода” у Рівненському районі, був одним із організаторів і першим керівником Комітету національного порятунку в Рівненській області. Нині є членом Центрального проводу Організації українських націоналістів, очолює її Рівненську обласну організацію.

- Упродовж понад двох десятиліть незалежності України націоналісти не були при владі, за окремими винятками трьох західних областей, - розмірковує вголос Роман Коваль. - Але націоналістична ідеологія, переконаний, насправді близька переважній більшості населення України. А відтак, вплив націоналістичних партій та громадських організацій буде зростати.

Роман Коваль народився на Тернопільщині, у великій українській патріотичній родині. 48 його родичів загинули за Україну під час та після Другої світової, перебуваючи в лавах українського повстанського руху, співпрацюючи з націоналістичним підпіллям. Частина рідні була виселена, частині вдалося виїхати за кордон, рятуючись від переслідувань радянської влади. Згодом Романові, на той час абітурієнтові Ленінградської військово-медичної академії, пригадають “неблагонадійних” родичів за кордоном, і він буде відрахований як “недостатньо свідомий елемент” радянської системи... Та, з іншого боку, ця обставина змусить молодого хлопця серйозно замислитись: а в чому ж була провина його рідних, які відстоювали право жити на рідній землі у власній державі, де, як писав Кобзар, “своя правда, і сила, і воля”?..

Зараз Роман Коваль працює над книгою про свою родину. Хоче, щоб вона була не публіцистичною, а художньою — автор прагне передусім дати зрозуміти молоді, що таке український повстанський рух і як повстанці боролись за національну ідею. Роман Коваль зізнається: спершу він просив написати таку книгу видатного письменника Василя Шкляра, з яким перебуває у давніх дружніх стосунках. Але він заперечив: мовляв, автором подібного твору має бути людина, яка живе в цьому краї, знає його особливості. Ось і викроює Роман Ярославович хвилини, вільні від медичної практики та громадсько-політичної діяльності, аби рядок за рядком переносити на папір спогади та роздуми про сміливих українців, які боролись і гинули за наше право жити у самостійній державі.

- Я іду за покликом своєї душі — це збереження пам'яті про українських героїв, вшанування безневинно вбитих, поширення патріотичного духу серед наших сучасників, - каже Роман Коваль. - За мого сприяння впродовж останніх років було перевидано кілька книг, які розповідають про репресії на Західній Україні після радянської окупації в 1939 році. Хочу, щоб люди, насамперед, молодь, мали чітке уявлення про ту величезну кількість злочинів, до якої причетний комуністичний режим в Україні. Зокрема, у нас, на Західній Україні, впродовж 1939-1941 років у тюрмах було знищено більше 10 тисяч українських патріотів. Про це потрібно пам'ятати, аби подібне ніколи не повторилося на нашій землі.

Нині Роман Коваль постійно буває на столичному Євромайдані, разом із побратимами відстоюючи право українців на гідне життя. Як лікар, несе чергування у Будинку профспілок. Як громадсько-політичного діяча, його запрошують до виступу і на Євромайдані Тернополя, який за активністю не порівняти з рівненським.

- Тішить, що нинішні події спонукало зацікавитись політикою багато кого з молоді, - аналізує Роман Коваль. - Бачимо потужний підйом національної свідомості українців. Переконаний: зерна, що сіються нині, дадуть добрий врожай. Майдан уже змінив свідомість значної частини людей. На зміну страху, апатії та рабській покорі приходить національна гідність, усвідомлення себе частиною великої нації, спадкоємцем слави українських героїв. Не обов'язково кожному патріоту робити якісь радикальні речі, найважливіше — щоб кожен на своїй ділянці робив власний внесок у нашу спільну українську справу. Рано чи пізно ця робота буде оцінена людьми. І постане та Українська держава, за яку боролись і віддали життя мільйони українців.

- Нехай Новий 2014 рік принесе нам свободу в мріях, думках і наших справах, - звертається до читачів OGO.ua і всіх земляків Роман Коваль. - А Різдвяні свята скріплять духовно відроджену і пробуджену велику українську націю. Христос Народився!





На правах реклами