Ми у Facebook
04.02.2014, 17:24

Данилюк і "Спільна справа": досьє

Новини про події Майдану рясніють згадками про активіста Олександра Данилюка та організацію "Спільна справа". Багато кого цікавить: хто ці люди, яка історія їхньої діяльності?
Заяви Данилюка з Лондона
Лідер "Спільної справи" Олександр Данилюк, який утік до Лондона, заявив, що революція "Євромайдану" вступає у вирішальну фазу. Про це пише видання "Kyiv Post".

Данилюк заявив, що як одружений на громадянці Великобританії, він перебуває в Англії легально. Його дружина та син прилетіли до Лондона 27 січня. Сам Олександр Данилюк перестав з’являтися у Facebook 28 січня, коли дізнався про свій розшук, і написав уже з Лондона.

Ордер на арешт Данилюка було надано 24 січня.

Втім, Данилюк запевняє, що члени його "Спільної справи" – не "бойовики", хоч і радикальні. "Ми мирні люди… Наша стратегія – ненасильницька", - стверджує він.

Новий хіт Євромайдану: "Горіла шина, палала" [+Відео]

На думку лідера "Спільної справи", у президента Віктора Януковича лишилося два варіанти: придушити протести або компроміс на основі угоди про справжній розподіл влади.

Данилюк заявив, що його організація теж хоче брати участь у переговорах опозиції та влади щодо вирішення кризи. Раніше таке ж бажання висловив "Правий сектор".

Посібник для виступів на Майдані та Антимайдані за методом Остапа Бендера

У своєму Facebook Данилюк також написав стосовно захоплень міністерств:
"Наші дії зупинили безглузде кровопролиття і змусили режим іти на поступки. Саме про звільнення адмінбудівель йдеться у їхніх недолугих законах про звільнення заручників, а не про обіцянку більше не проводити бойові віче". "Більш того, саме ми відвернули введення надзвичайного стану, продемонструвавши всьому світу нищівні наслідки можливих боїв в Києві. Дивно, що переговори від імені майдану продовжують вести люди, які за два місяці не мали жодної бодай малесенької перемоги, і яким майдан чітко висловив своє небажання переговорів як таких", - стверджує він.

Відповідно до бази даних Міністерства внутрішніх справ розшукуваних людей, Данилюк оголошений у розшук за підозрою в "організації масових заворушень, які призвели до загибелі людей або серйозного шкоди для них". Покарання за це – до 15 років в’язниці.

Відео, що порвало інтернет - екс-прем'єр Микола Азаров у шоу "Розсміши коміка" [+Відео]

Саме "Спільна справа" Данилюка ініціювала захоплення будівель трьох держбудівель: міністерств юстиції, енергетики та аграрної політики. Лідери опозиційних фракцій та частина організацій, що протестують на Майдані, були не згодні з цими діями.

Влада вимагала, насамперед, звільнення адмінбудівель протестувальниками. Захоплення міністерств, разом із захопленням обласних держадміністрацій, найбільше обурило владу.

"Спільна справа"
«Спільна справа» — за власним визначенням на сторінці Фейсбук є громадянським рухом з припинення повноважень Верховної Ради та Президента України. Координатором руху є Олександр Данилюк.

Активісти «Спільної справи», очолювані Олександром Данилюком, зайняли приміщення МінАПК у п'ятницю, 24 січня. Раніше "свободівці" їх вигнали з будівлі Київської міськдержадміністрації «за погану поведінку». 25 січня 2014 року активісти Спільної справи зайняли будівлю Міністерства енергетики та вугільної промисловості на вулиці Хрещатик у Києві. 26 січня 2014 року активісти Спільної справи зайняли будівлю Міністерства юстиції на Городецького 13 в Києві. Штаб національного спротиву називав ці дії активістів «Спільної справи» спланованою провокацією. 27 січня 2014 року підопічні Данилюка повністю звільнили будівлю Міністерства юстиції.29 січня "Свобода" вигнала активістів Спільної справи з захопленого аграрного міністерства.

Віктор Янукович підписав закон про амністію та скасування законів "16 січня"


Олександр Данилюк: біографія, діяльність
Олександр Володимирович Данилюк — український громадський діяч, адвокат, правозахисник. Координатор громадського руху «Спільна справа». Народився 26 вересня 1981 року в Києві. Матір — лікар, батько — науковець. Правозахистом почав займатись в студентські роки. Очолив правозахисну організацію «Правове суспільство» (Інститут правового суспільства). Був Уповноваженим з прав дітей та молоді при Київському міському центрі соціальних служб для молоді.

Закінчив Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана за спеціальністю «Правознавство». Магістр правового регулювання економіки. Спеціаліст із залучення прямих іноземних інвестицій — сертифікат USAID від 2006 року.

З 2000 року Олександр Данилюк брав активну участь у акціях опозиції «Україна без Кучми» та «Повстань, Україно!». В 2004 був адвокатом кандидата в Президенти України Віктора Ющенка в Донецькій області. Захищав Бориса Пенчука (видавця книги «Донецька мафія»). Здійснював правовий супровід низки загальнонаціональних кампаній по протидії виборчим фальсифікаціям (зокрема Громадська Ініціатива «Знаю!»). В 2008 році в рамках кампанії «Київ без Черновецького!» був ініціатором позову щодо зняття діючого мера з виборчих перегонів за використання службового становища. З 2004 року — очолює Всеукраїнський центр сприяння підприємницькій діяльності, який системно займається захистом індивідуальних та колективних прав підприємців. Розробник Національної антикризової програми, яка в багатьох аспектах була впроваджена попереднім урядом через системне громадське лобіювання. Автор низки поправок до Податкового Кодексу (зокрема щодо скасування принципу винуватості платника податків). 2 грудня 2010 зробив подання до Конституційного Суду України щодо відповідності Податкового кодексу Конституції України. Автор книги «Преторіанці: Після і до Революції», яка в 2009 році отримала Гран-Прі Державної премії ім. Антонича.

Олександр Данилюк оголосив себе генеральним координатором Податкового Майдану в листопаді-грудні 2010 року. Він був організатором акції протесту «День гніву» після чого його у день початку акції 14 травня 2011 було затримано міліцією. 5 серпня 2011 року Олександр Данилюк заявив про початок з 8 серпня 2011 акції протесту на Майдані Незалежності з вимогою невідкладного проведення виборів Верховної Ради і Президента. 25 січня 2014 під час Євромайдану активісти координованого Данилюком руху «Спільна справа» зайняли, але згодом звільнилибудівлю Міністерства енергетики та вугільної промисловості на вулиці Хрещатик, а 26 січня 2014 року — будівлю Міністерства юстиції на вулиці Городецького, 13 в Києві.

Лідер «Спільної справи» Олександр Данилюк 31 січня 2014 був оголошений в розшук з боку МВС України після того, як стало відомо про те, що активіст «Автомайдану» Дмитро Булатов врятувався від невідомих катів, які викрали і піддавали його тортурам протягом 8 діб. Разом із Данилюком у розшук був оголоший Булатов, Сергій Коба та син депутата від «Батьківщини» Анатолія Гриценка Олексій. 3 лютого 2014 стало відомо, що Данилюк втік до Лондона.

Починаючи з подій, пов'язаних із Податковим майданом, Олександра Данилюка піддають жорсткій критиці за його дії. Зокрема, Національна спілка журналістів України натякає на те, що Данилюк виконує функцію провокатора, зазначається у статті про Олександра Данилюка у Вікіпедії.

При підготовці досьє використана інформація "Української правди" та Вікіпедії.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

06.09, 21:29 На Рівненщині створять умови для реабілітації ветеранів у селах

06.09, 21:01 Через підпал трави на Дубенщині 529 споживачів залишилися без електропостачання

06.09, 20:25 Україна у вогні! Рятувальники вкотре закликають українців не палити суху траву і багаття

06.09, 20:04 Рівненські патрульні допомогли повернути додому загубленого чоловіка

06.09, 19:30 На фасаді Рівненської гімназії №24 відкрили меморіальну дошку для Героя Сергія Рижука

06.09, 19:07 На Рівненщині 99% дитячих садків працюватимуть очно або у змішаній формі

06.09, 18:33 На кладовищі "Басів кут" у Рівному ліквідували стихійне сміттєзвалище

06.09, 18:05 На Рівненщині побільшає шкільних автобусів

06.09, 17:30 У Національному кешбеку побільшало товарів з Рівненщини: до програми долучилися 10 місцевих виробників

06.09, 17:07 У вересні на Рівненщині пропонують чотири об’єкти для приватизації