Ми у Facebook
16.02.2014, 13:19

Рівнянка Алла Цупер стала чемпіонкою Олімпійських ігор

Мало кому відомо, що чемпіонка зимових Олімпійських Ігор у Сочі у лижній акробатиці Алла Цупер насправді народилася у Рівному і довгий час виступала саме у складі української збірної.
Це п’ята Олімпіада для спортсменки. В Нагано (1998 рік) Алла Цупер була п’ятою. Наступні Олімпійські ігри завершувала у підсумку на 8-10 позиціях. Однак, Сочі стало справжнім спортивним підйомом. У свої 34 Алла Цупер здійснила, здавалося б, неймовірне — стала олімпійською чемпіонкою у фрістайлі, виступаючи під щасливим номером 13.

На Іграх у Сочі Цупер ледь пройшла кваліфікацію до фіналу, лише на 0,03 бала випередивши китаянку Чжан Синь. У першому фіналі показала кращий результат, у другому фіналі стала четвертою, проте у третьому вирішальному фіналі вдало виконала стрибок бек фул, фул і фул джамп, отримавши 98,01 бала. Усі три конкурентки, які виступали після Алли, зірвали свої стрибки (чемпіонка світу, китаянка Сю Ментао, що виборола срібло, набрала лише 83,50 бала).

Олімпіада в Сочі-2014: розклад змагань на 16 лютого

Золотій медалістці Ванкувера Лідії Лассілі вдалося здійснити найскладніший стрибок змагального вечора, проте після падіння під час приземлення австралійці довелося задовольнятися бронзою. Відразу після перемоги Алла Цупер оголосила про завершення спортивної кар'єри. Не зважаючи на багаторічний досвід у складі української команди, спортсменка зауважує, що перемагати її навчила саме Білорусь. Шлях до перемоги виявився нелегким — на попередніх змаганнях були і переломи, і вивихи. Фрістайл — дуже травмонебезпечний спорт.

— У складі збірної України я не змогла б досягти таких спортивних висот і показати все, на що здатна. У Білорусі фрістайл вважається одним із найпрогресивніших зимових видів спору, — каже екс-рівнянка.



Медальний залік Олімпіади-2014 станом на 15 лютого

Акробатикою Алла Цупер почала займатися ще у 4 роки, в Рівному. Коли дівчинці виповнилося тринадцять, тренер запропонував перейти у фрістайл. З тих пір молода спортсменка намагалася підкорити світові вершини. На п’єдестал Кубку світу піднімалася 27 разів, а от головні подіуми чемпіонатів світу і Олімпіади ніяк не хотіли підкоритися амбітній фрістайлістці. Зрештую, мрія збулася. До золотої медалі на змаганнях найвищого рівня Алла Цупер йшла 22 роки. Символічно, що доля усміхнулася їй після народження доньки. Тренер та колеги по команді кажуть, що Цупер наче розцвіла, кинулася у спорт із новою силою.



Як рівнянки виступили на зимовій Олімпіаді у Сочі

Нагадаємо, що у лижній акробатиці виступали і двоє «дійсних» рівнянок, майстер спорту, учасниця ХХІ зимовових Олімпійських ігор-2010 у Ванкувері 26-річна Ольга Полюк та 20-річна студентка 4 курсу РДГУ, лідер Кубку Європи 2013 Анастасія Новосад. У підсумку дівчатам не вдалося кваліфікуватися до фіналу.

Українки були серед головних дійових осіб у лижній акробатиці відтоді, коли ця дисципліна фрістайлу увійшла до програми Олімпійських ігор. П'яте місце посіла в Ліллехаммері-1994 Наталія Шерстньова. Через чотири роки у Нагано із 12 фіналістів третина була українцями! Тетяна Козаченко зупинилася тоді за крок від п'єдесталу. Алла Цупер була п’ятою.





На правах реклами