Ми у Facebook
18.02.2014, 18:43

Янукович вирішив, що Україні потрібен бізнес-омбудсмен

Президент дав уряду доручення "Щодо посилення гарантій захисту державою конституційного права громадян на підприємницьку діяльність, створення більш сприятливих умов для ведення бізнесу в Україні, поліпшення інвестиційного клімату". Що пообіцяв бізнесу Віктор Янукович у ці неспокійні для країни дні?
Доручення Президента, оприлюднене на його офіційному інтернет-представництві, адресоване Кабінету Міністрів України. До 1 червня 2014 року уряду доручено підготувати та внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про бізнес-омбудсмена, "передбачивши створення ефективних механізмів забезпечення державних гарантій права громадян на свободу підприємницької діяльності, інших прав, пов'язаних зі здійсненням такої діяльності, шляхом започаткування правового інституту бізнес-омбудсмена, наділення бізнес-омбудсмена, зокрема, правами представляти законні інтереси підприємців у державних органах, у тому числі в судах, та органах місцевого самоврядування".

Чи подорожчає їжа? [ІНФОГРАФІКА]

На бізнес-омбудсмена передбачається покласти повноваження із:

- моніторингу стану реалізації конституційного права громадян на підприємницьку діяльність та інших прав, пов'язаних зі здійсненням такої діяльності, проведення громадських слухань з цих питань та підготовки за результатами моніторингу та громадських слухань щорічної національної доповіді;

- експертизи проектів законів, актів Кабінету Міністрів України, уповноважених центральних органів виконавчої влади, рішень органів місцевого самоврядування щодо їх відповідності принципам спрощення провадження підприємницької діяльності, зменшення втручання державних органів у господарську діяльність підприємців, усунення правових, адміністративних, економічних та організаційних перешкод у розвитку підприємництва; підготовки проектів актів законодавства, спрямованих на впровадження цих принципів;

- розгляду пропозицій, скарг та інших звернень фізичних і юридичних осіб з питань захисту свободи підприємницької діяльності та внесення за результатами розгляду вимог щодо припинення органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування порушень прав підприємців.

Слідом за політичною кризою - економічна [АНАЛІЗ СИТУАЦІЇ]

Довідка з Вікіпедії
Слово "омбудсмен" походить від давньоскандинавського umboð «повноваження», «доручення») — цивільна або в деяких державах посадова особа, на яку покладаються функції контролю за дотриманням справедливості та інтересів окремих груп громадян у діяльності органів виконавчої влади та посадових осіб. Офіційні назви посали в різних країнах відрізняються. Вперше посада парламентського омбудсмена була запроваджена у Швеції в 1809 році. В Україні омбудсменом традиційно називають Уповноваженого Верховної Ради з питань прав людини. У 1998-2012 роках цю посаду займала Ніна Карпачова, з 2012 року - Валерія Лутковська. А в 2011 році була запроваджена посада Уповноваженого Президента України з прав дитини, ним є Юрій Павленко.





На правах реклами