Ми у Facebook
25.02.2014, 16:42

У Рівному та області під люстрацію потраплять усі начальники управлінь та їх заступники

Зміна системи влади без проведення люстації неможлива. Так вирішили активісти Рівненського Євромайдану й утворили громадську люстраційний комітет, яка нині займається формуванням списків керівників, що підпадають під люстрацію.
Як розповіли самі громадські активісти, люстраційний комітет - це не "розстрільна трійка", й повноважень звільняти й призначати у них немає.

- Сьогодні були погоджені принципи роботи, - говорить один з активістів Рівненського Євромайдану, представник люстраційної комісії Роман Мартин. - Зараз у багатьох виникають побоювання, щоб цей люстраційний комітет не перетворився на якийсь виконавчий орган, який буде "прибирати" "неугодних". Цього не буде.

За словами Романа Мартина, чиновників умовно розподілили на "першу й другу ланку".

- Перша ланка - це ключові посадові особи, які працювали в області, які віддавали накази, - говорить Роман Мартин. - Вони мають піти найближчим часом. До цієї ланки входять голови райооних адміністрацій та райооних рад й керівники міст обласного значення. Також сюди входять керівники управлінь, департаментів й керівники державних підприємств, без відома яких не могли відбуватися корупційні схеми. Наприклад "Рівнеоблавтодор" або "Рівнеліс". Друга ланка - це виконавці, люди, які працювали на виконавчих посадах нижчих рівнів. Щодо них також може бути дуже багато інформації. Ми організуємо збір інформації, опрацювання, систематизацію й якщо будуть підстави для відкриття кримінальних справ, будемо передавати до правоохоронних органів.



Щодо самого процесу, то, за словами громадських активістів, він проходитиме публічно.

У Рівному проведуть люстрацію й складуть списки винних перед громадою

- Я хочу, щоб не було такої думки, що тут 3-4 людини вирішують кому піти, а кому залишитися, - пояснює Роман Мартин. - Навіть немає конкретних відповідальних за певні напрямки. Буде створено загальнодоступний веб-сайт, на який кожен буде подавати інформацію про правопорушення проти них й також публічно бачити на сайті інформацію по тих людях, щодо кого відбувається люстрація. Буде діяти call-центр та окремий намет на майдані Незалежності, де люди зможуть подати інформацію про корупційні діяння того чи іншого посадовця.

Також Роман Мартин зауважив, що люстрація стосується абсолютно всіх незалежно від патрійної приналежності.

- Громадськість зараз не перебирає політичною приналежністю чи якимись іншими "щитами", якими можуть прикриватися, - говорить Роман Мартин. - Для нас є конкретний фактор - як людина працювала. Якщо людина порушувала, то з якої б вона не була партії і хто б у неї не був знайомий - вона має піти з посади. Це принципова позиція.

Як уточнив Роман Мартин, до люстраційного комітету входять не лише представники ГМ "Опора", а активісти різних громадських організацій Рівного, які вирішили долучитись до процесу люстрації.





На правах реклами