Ми у Facebook
25.03.2014, 20:35

Рівненщина: як витрачають благодійні внески на освіту

Про те, чи вистачає виділених державою коштів для всіх потреб навчальних закладів, і на які потреби витрачають зібрані батьківським комітетом гроші, дискутували депутати Дубенської районної ради спільно із громадськістю та представниками влади на засіданні президії 25 березня.
Як повідомляє прес-служба Дубенської районної ради, заступник начальника райвідділу освіти Сергій Кедись проінформував присутніх про механізм, кількість та цільове використання благодійних внесків у школах району. Він повідомив, що в Дубенському районі середня місячна благодійна допомога батьків становить 8-10 грн. в розрахунку на одну дитину. Збирають ці кошти голови батьківських комітетів, які також вносять їх на казначейські рахунки, а вже потім гроші використовуються на потреби шкіл, такі як: ремонти класів, закупівлю обладнання, інвентарю, навіть таких необхідних речей як атестати, кошти на виготовлення яких, не передбачені в державному бюджеті.

Рівне: що купили для шкіл за бюджетні кошти

За словами Сергія Кедися за 2013 рік сума благодійних внесків в Дубенському районі становить 336 тис. грн. Заступник начальника відділу освіти РДА також розповів про механізми, які забезпечують прозорість використання благодійних внесків: «Зібрані батьківським комітетом кошти обов’язково вносяться на спеціальні реєстраційні рахунки в держказначействі, а вже потім використовуються за призначенням. При надходженнях у натуральній формі (продукти, медикаменти, інші матеріали, обладнання тощо) до органів державного казначейства в термін до кінця місяця надається Довідка про надходження в натуральній формі, на підставі якої органи казначейства відображають в обліку по виконанню державного бюджету операції в натуральній формі, проведені розпорядниками коштів та надають виписки з рахунків про зарахування та списання (касові видатки) цих сум з рахунків у держказначействах».

Публічний звіт про виконання бюджету Рівного: фоторепортаж

Інформація, яка надходить від жителів Дубенщини, свідчить про недостатню поінформованість громадян про прозорість використання благодійних внесків. Тому на засіданні президії районної ради депутати порекомендували на сходах сіл заслуховувати також звіти керівників шкіл чи голів батьківських комітетів. Активіст Дубенського Євромайдану Володимир Сухоруков запропонував оприлюднювати суму виділених державою коштів в розрізі на кожен навчальний заклад, адже такий крок збільшить прозорість використання бюджетних коштів та зменшить кількість запитань до влади у населення Дубенщини.

"Випускник-2014": новий проект від "ОГО"

До слова, торік у Рівному, за словами начальника управління освіти міськвиконкому Василя Харковця, оприбуткували матеріальних цінностей, придбаних за батьківські кошти та безкоштовно подарованих, на суму 7,530 млн. грн.





На правах реклами