Ми у Facebook
24.04.2016, 08:30

24 квітня православні християни святкують Вербну неділю (Вхід Господній в Єрусалим)

Вербна неділя - одне з найулюбленіших свят християн. Адже цей день знаменує вхід Господній в Єрусалим. Свято відзначається на шостому тижні Великого посту, а після нього - розпочнеться Страсний тиждень.
Біблійне трактування свята

Після воскрешення Лазаря Господь Ісус Христос, сівши на молоде ослятко, вирушив до Єрусалиму. Звістка про те, що Спаситель гряде в Єрусалим, пронеслась по місту, і множество людей вийшло на зустріч Того, Хто воскресив Лазаря. Охоплені радістю люди зривали гілки з дерев, застеляли своїм одягом шлях Спасителю. Осанна в вишніх, благословен Хто йде в Ім’я Господнє! – було чути звідусіль.

Серед жителів Єрусалиму, які вітали Господа, знаходились люди, що вивчали Закон і пророків. Вони знали всі ті передбачення про Месію, котрі сповнювались на їхніх очах, і тому повинні були стати на чолі зустрічавших, але торжественний вхід Господа в Єрусалим викликав їхнє незадоволення.

Вербна неділя 2015: за тиждень до Великого свята

Книжники і фарисеї, як і багато інших жителів Єрусалиму, хотіли бачити в Ісусі Христі земного царя, маючого владу звільнити народ від римського панування. Але в Своїй проповіді Господь говорив про Царство, котре не від світу цього.

Вхід в Єрусалим Ісуса Христа ознаменував собою початок здійснення тайни Викуплення роду людського, тому заклик до радості старозавітнього пророка Захарії: «Радій від радості, дочко Сионну, торжествуй, дочко Єрусалима» звернений не стільки до народу древнього Єрусалиму, скільки до всіх християн, які жили і будуть жити на землі.

Вербна неділя - одне з найулюбленіших свят християн. Адже цей день знаменує вхід Господній в Єрусалим після небаченого воскресіння Лазаря напередодні. Жителі Єрусалиму, дізнавшись про це чудо, зустрічали Ісуса, що в'їжджав у місто на віслюку, зеленими пальмовими гілками і вітальними вигуками: "Осанна!".

Оскільки в наших широтах пальми не ростуть, то слов'яни обрали для себе символічне дерево - вербу, пагони якої починають цвісти і зеленіти на цей час. Так у слов'ян свято Входу Господнього в Єрусалим отримало назву Вербна неділя.





На правах реклами