Ми у Facebook
14.04.2014, 22:52

Український офіцер готується летіти на Марс [+ІНТЕРВ'Ю]

Нідерландська компанія «Mars One», яка займається організацією пілотованого польоту на Марс, організувала грандіозний науково-популярний проект з відбору кандидатів для підкорення Марсу. Одну з найбільших перспектив пройти до фіналу має 23-річний льотчик громадянської авіації, офіцер Іоанн Ткачук.
Обирають не просто астронавтів для тимчасового підкорення Всесвіту, а перших переселенців, що готові назавжди покинути Землю і спробувати заснувати на Марсі першу колонію. Серед майже 203 000 заявок від людей з хорошою фізичною формою та професійними навиками у першу тисячу потрапило і одинадцять українців. Серед них одну з найбільших перспектив для проходження до фіналу має 23-рчний льотчик громадянської авіації, офіцер Іоанн Ткачук. І хоч результати відборів та загальна експериментальна база офіційно поки що не афішуються, кореспондентові "Рівненської газети" вдалося відшукати майбутнього «марсіанина» та поспілкуватися з ним.

На Марс можуть полетіти 10 українців

Власне, всю серйозність місії Іоанн Ткаченко розуміє. На початку березня стартує ще один етап відбору. Якщо юнакові вдасться його пройти (а хлопець налаштований тільки на перемогу), то у нашого земляка не лишатиметься іншого вибору, окрім того, як долучитися до 24 кандидатів, яких тренуватимуть на спеціальній базі протягом семи років. Амбіційний, енергійний та мужній юнак просто марить космосом. На це у нього декілька важливих причин. Слава, однак, серед них не головна. Про це та багато іншого — далі у спеціальному інтерв’ю.

"Друзі" - нова українська соцмережа: рівняни вивчають переваги

—Іоанне, вітаю. Ми уже знаємо про твої плани стати другим Юрієм Гагаріним, щоправда, летіти тобі доведеться значно довше і набагато тяжче. Проте, дивлячись на твоє серйозне обличчя та впевнений погляд, бачу, що налаштований тільки на перемогу. Ти виграв конкурс у більш як двісті осіб на місце. Однак, за заповітний простір у космічному апараті і далі борються потужні конкуренти з усього світу. Що ти вважаєш найтяжчим на шляху до мрії?
— Ще триває другий етап відбору, тому все найважче, напевне, попереду. Зроблено немало. Проте, до сьогодні майбутніх астронавтів відбирали лише за допомогою анкет, які заповнювали під час реєстрації. Вони відігравали немалу роль, бо свідчили про професійні навики. Але на даний момент потрібно пройти повне медобстеження, щоб підтвердити стан свого фізичного та психічного здоров'я. Для когось це є досить важким.  У мене уже є всі необхідні результати. Їх отримав, коли здобував у Києві сертифікат льотчика. Тому, гадаю, результати цього етапу для мене очікувані. Одначе, не варто розслаблятися, бо, окрім цього, попереду ще декілька кроків боротьби. Підкорення Марсу — справа історичного масштабу. Для цього треба найсильніші та найвитриваліші. Немалу роль відіграє командна робота.

ВІДЕО: як рівняни стрибали з парашутів

— Ти бакалавр у галузі астрофізики. Які наукові теми цікавлять у першу чергу?
— Взагалі, я бакалавр з фізики, проте спеціальність, на якій навчався два останні роки бакалаврату, — Фізика Космосу. Вона є частиною кафедри Астрономії та Фізики Космосу на Фізичному факультеті КНУ імені Тараса Шевченка. Це найкращий виш в Україні, де готують спеціалістів у галузі астрофізики. На базі нашого навчального закладу обладнана обсерваторія та науково-дослідні центри, викладають експерти та науковці. Особисто мене найбільше цікавлять теми пілотованої, та й безпілотної також, космонавтики, власне дослідження, які люди можуть безпосередньо робити у навколоземному просторі. Ну а щодо досліджень, над якими працюють вчені з різних країн світу, зокрема фахівці НАСА, то їх я теж опрацьовую. Знати, на якому етапі нині перебувають астрономи та астрофізики у розвідках космосу, дуже важливо, адже майбутня місія стосується не просто досліджень планети, а її майбутньої колонізації, підготовки до заселення земною расою.



— Іоанне, якщо у тебе вдасться досягти мети і відправитися у мандрівку, за чим будеш сумувати найбільше, чого із земних благ не вистачатиме?
— Якщо не говорити про очевидне — близьких людей та планету,то це стовідсотково польоти на літаках та інших літальних апаратах у якості пілота.Без цього зараз просто жити не можу. Уперше піднявся у небо, коли було сім. Відтоді це моя стихія.

Чем опасны «багровая луна» и затмение солнца

...Є ще одна символічна річ, про яку нам розповів майбутній космонавт. Коли Іоанн був ще дитиною, йому подарували годинника, який уже побував на орбітальній станції «Мир», відтоді хлопець поставив собі за мету — ця дорога для нього річ має обов’язково ще хоч раз побувати у відкритому космосі. Тому, якщо навіть не вийде потрапити до числа марсіанських «щасливчиків», юнак на досягнутому не зупиниться і продовжить пошуки свого шляху у космос. Маючи міцне здоров’я, гарт пілота реактивних літаків та впевненість у своїх силах, можна щиро вірити у здійснення його мрії. А побажати залишається лише одного —досягнути мети і стати ще на крок ближчим до зірок.

На сьогодні є чимало позитивних і не дуже коментарів щодо майбутньої марсіанської місії. Із українських експертів дехто стає на бік Іоанна, а дехто, зокрема перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк, називає політ відвертою «загибеллю». Не в останню чергу через небезпечний радіаційний фон Червоної планети. Проте, усі, хто бере участь у проекті, усвідомлені у небезпечності польоту в один кінець. Мабуть, головне таки те, що всі, як експерти, так і кандидати з різних країн світу, переконані — підкорення інших планет у наш час надзвичайно пріоритетне завдання. Чому б у такому випадку не спробувати?

"Ми приймаємо рішення підкорити Місяць не тому, що це легко, а тому, що це важко», - один зі слоганів місії, автор — 35-ий президент США Джон Кеннеді.

Ідея місії
Вартість першого польоту «Mars One» оцінює приблизно у шість мільярдів доларів. Більшу частину затраченої суми організатори розраховують залучити через продаж прав на трансляцію глобального реаліті-шоу, яке розпочнеться уже незабаром на фінальному етапі відбору учасників і транслюватиметься у всьому світі. «У нас є технологія, як відправити людей на Марс і як дати змогу їм там існувати. Проте, технології, як відправити їх з Марсу назад на Землю просто не існує», — каже керівник проекту «Mars One», професор Делфтського технічного університету Королівства Нідерланди Бас Ландсдорп. Вчений дав не одне інтерв’ю популярним світовим телеканалам та виданням, у яких ще раз переконує — плани його ініціативної групи серйозні, а підкорення Марсу можливе. На запитання, чи хотів би він сам полетіти на Марс, Ландсдорп відповів, що так, проте це було б неправильно, оскільки землян, які донесуть голос людства до Марсу, а в майбутньому, можливо, й інших, більш віддалених планет Сонячної системи, треба обирати усім світом.

У Рівному виявили птаха з аномальним загнутим дзьобом [+Фото]

План колонізації Марсу
2014-2015 — формування екіпажів і початок підготовки їх до польоту;
2016 — старт вантажної ракети із продовольством та необхідним обладнанням; налагодження міжпланетного супутникового зв'язку;
2018 — відправлення робота на Марс і вибір за його допомогою точного розташування селища колоністів;
2022 — відліт із Землі першої четвірки поселенців;
2023 — після тривалого семимісячного польоту прибуття їх на Марс;
2025 — прибуття другої групи марсонавтів.
2033 — загальне населення колонії «Mars One» досягає 20 поселенців

Як здійснюватиметься зв'язок з колоністами?
Зв'язок здійснюється завдяки штучним супутникам, які будуть знаходитись на орбітах навколо кожної з планет відповідно. Мінімальна відстань від Землі до Марса — 55 мільйонів кілометрів, максимальна — 400 мільйонів кілометрів (коли Марс прихований від Землі Сонцем); швидкість сигналу зв'язку дорівнює швидкості світла, отже, мінімальний час до прибуття сигналу — 3 хвилини, максимальний — 22 (коли Марс прихований від Землі Сонцем, зв'язок неможливий). Будуть доступні текстові, аудіо-та відеоповідомлення. Можливість користування Інтернетом обмежена через стабільно тривалі затримки сигналу, однак передбачається наявність у колоністів сервера з наперед завантаженими даними, які вони можуть у будь-який час переглядати і які повинні часами синхронізуватися із земними. Життя «підкорювачів Марсу» транслюватиметься на Землю цілу добу.

Колонізація Марсу: реалії та перспективи
Можливість колонізації планет Сонячної Системи розглядалася фахівцями не раз. Але до початку створення місії «Mars One» усі ідеї та генези не знаходили реалізації далі рівня наукової фантастики та науково-популярних коміксів. У ХХІ столітті колонізація Марсу почала розглядатися крізь призму серйозного та ефективного наукового пізнання. Виникла ідеологія тераформування планети. На окремій світлині можна спостерігати етапи цього процесу. Тераформування — зміна кліматичних умов планети, супутника чи іншого космічного тіла для приведення атмосфери, температури чи екологічних умов до стану, придатного для проживання земних рослин і тварин. Параметри марсіанського ґрунту (співвідношення pH, наявність необхідних для рослин хімічних елементів та деякі інші характеристики) близькі до земних, тому на марсіанському ґрунті теоретично можливо вирощувати рослини. Астронавти місії «Mars One» спробують облаштувати оранжерейний комплекс. Марсіанська атмосфера складається в основному із вуглекислого газу (95%). Тому, не зважаючи на її низьку щільність, парціальний тиск CO2 на поверхні Марса у 52 рази вищий, ніж на Землі, що, можливо, дозволить підтримувати рослинність. Останні дослідження НАСА підтвердили наявність води на Марсі. Таким чином, умови на Марсі можуть виявитись достатніми для підтримання життя. Проте, вода у рідкому агрегатному стані наразі не виявлена. На Марсі є атмосфера. Не зважаючи на те, що її щільність становить лише 0,007 земної, вона дає мінімальний початковий захист від сонячної радіації, а також була успішно використана для аеродинамічного гальмування космічного літального апарату. Доба на марсі триває 24 години та 39 хвилин, що є дуже близьким до земних умов. Атмосферний тиск надто малий для того, щоб люди могли вижити без пневмокостюму. Житлові приміщення доведеться обладнувати шлюзами на кшталт тих, що встановлюються на космічних кораблях, які могли б підтримувати земний атмосферний тиск. У Марса є два природні супутники: Фобос і Деймос. Вони набагато менші і ближчі до планети, ніж Місяць до Землі. Ці супутники можуть виявитися корисними при перевірці засобів колонізації астероїдів.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ