Ми у Facebook
22.04.2014, 09:00

«Ранкова кава»: розмова про вищу освіту за кордоном з Лесею Матушевською [Фото+Відео]

У новому випуску програми «Ранкова кава» керівник Центру європейської освіти розповість про нові можливості для рівненських абітурієнтів. А поспілкувалися ми про це з фахівцем з вищої освіти, керівником Центру європейської освіти Лесею МАТУШЕВСЬКОЮ.
У новому випуску програми «Ранкова кава» керівник Центру європейської освіти розповість про нові можливості для рівненських абітурієнтів. Адже вже зовсім згодом багато випускників Рівненщини стануть абітурієнтами та будуть стояти перед непростим вибором: який вищий навчальний заклад та яку спеціальність обрати.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕОЗАПИС ПРОГРАМИ

– Вибір навчального закладу, де здобувати вищу освіту – це актуальна тема у наш час, адже навчальних закладів є чимало і в Україні, і за кордоном. Чому формується тенденція, що чимало абітурієнтів обирають навчання саме за кордоном?

– Тенденція дуже проста, бо ми живемо в такий час. ХХІ століття – це час динамічний, коли швидко все змінюється. Я – покоління клавіатури, а моя дитина – вже покоління дотикових носіїв інформації. Все дуже швидко змінюється, а стандарти освіти, які є сьогодні в Україні, діють ще за старою системою. Як показує життя, для того, щоб бути успішним, не тільки у кар’єрі, а й у житті, недостатньо тільки мати диплом ВНЗу, навіть дуже престижного. Для успіху треба контакти, треба широкий світогляд, потрібна сильна та впевнена особистість. Той, хто навчається вдома, він знаходиться у своєму природному середовищі. Випускник рівненської школи, залишаючись студентом у Рівному чи у Києві, він живе при батьках, у своєму звичному середовищі, у звичних для нього соціальних стандартах, і в нього немає викликів, ризиків. А коли молодий громадянин України потрапляє за кордон – він одразу ж вмикає мислення, аналізує, розуміє, що йому треба розвиватися, змінюватися. І щонайважливіше за п’ять років навчання – він вивчає не тільки якийсь фах, якусь сферу, а й отримує широке коло контактів. Якщо він навчається у Польщі, то спілкується зі студентами з різних країн світу. Тобто навчання за кордоном зараз – це, на мою думку, тема номер один. Коли студент навчається на бакалавра в Україні, то на магістратуру обов’язково їхати за кордон.

"Ранкова кава": гість Ольга Лук'янова [Фото+Відео]

– Зрозуміло, що це і культурний, і мовний обмін, що також допомагає молодій людині розвиватися. Є широкий вибір різних ВНЗів. Як абітурієнту обрати з цього широкого спектру? Тим паче, що в інтернеті також інколи важко знайти необхідну інформацію?

– Я можу сказати про наш Центр європейської освіти, коли ми працюємо з абітурієнтом, його батьками, то ми виходимо з потреб, інтересів, які має людина. Ми робимо тестування, щоб дізнатися, до якої сфери дитина має здібності: до гуманітарних наук чи до природничих. По суті, в сучасному світі ВНЗ як такий не має великого значення. Зараз вже інші часи, це вже не те, що було десять-двадцять років тому, коли люди обирали виш за престижністю. Зараз важливо обрати сферу. Якщо ви маєте здібності до комунікації з людьми, володіння словом, то не важливо, в якому ВНЗі ви будете навчатися, важливо, щоб ви обрали сферу, що пов’язана зі спілкуванням з людьми.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕОЗАПИС ПРОГРАМИ

– Тобто ви допомагаєте абітурієнту пройти певну профорієнтацію, допомагаєте знайти сферу, що підходить людині. В якій формі це відбувається? Анкетування? Тестування?

– Так, наша робота не полягає в тому, щоб просто запропонувати абітурієнту якийсь конкретний навчальний заклад. Перший етап, з якого ми починаємо, – це визначення типажу людини, яку роль він може виконувати. Так, людина може вступити на юридичний факультет. Після отримання диплома їй відкриваються різні дороги. Випускник може піти у прокуратуру, адвокатуру, нотаріат чи в міліцію, і це зовсім різні сфери. Людині, яка по типажу виконавець, не може приймати рішення. Ставити таку людину суддею означає провокувати її на внутрішній конфлікт. Тому коли ми починаємо спілкування з молодою людиною, то ми визначаємо, який у неї типаж, і тоді вже визначаємо сферу. Людина може бути успішною в різних сферах, але найголовніше, щоб вона була на своєму місці.

– Ви є керівником Центру європейської освіти, навчання в яких саме країнах ви пропонуєте?

– Найбільшою популярністю користується Англія, Чехія та Польща. Останні роки акцент зроблено саме на Польщі. По-перше, це країна – наш сусід. По-друге, Польща дуже динамічно розвивається. Це країна, з якої Україна може брати приклад. 25 років тому ми були на однаковому рівні, а зараз є великий розрив. Для нас, для України важко осягнути польський рівень, але він для нас реалістичний, якщо цим займатися. Серед молоді Польща популярна, бо мову можна легко вивчити. У нас схожий менталітет, традиції, стандарти поведінки між людьми. Але водночас у нас все різне. Польща – це європейська сучасна країна, з динамічно розвиненою економікою. Там є чому повчитися, бо для чого люди навчаються – щоб потім іти в життя, в кар’єру. Польща – це якраз та країна, де люди можуть себе пізнавати. Америка теж є у нашому списку, але це зовсім інший світ, зовсім інші стандарти поведінки. В Америку, в Англію можна їхати вже в магістратуру, коли вже людина доросла. І батькам спокійніше відпускати дитину від себе, коли можна зробити візу і через три дні вже можна бути в Польщі. Тому Польща – це оптимальний варіант для комфорту студента і для комфорту батьків.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕОЗАПИС ПРОГРАМИ

– На мою думку, кожному випускнику було б корисно пройти тестування, перед тим як обирати спеціальність, та заклад, у якому навчатися. Адже важливо, щоб молода людина почувала себе на своєму місці. Скажіть, куди можуть звернутися ті, кого зацікавила інформація, яку ви розповідали?

– Наш офіс знаходиться за адресою: м. Рівне, вул. Гетьмана Мазепи, 19, оф. 19 (у приміщенні Торгово-промислової палати).





На правах реклами