Ми у Facebook
10.05.2014, 09:33

Новий випуск програми «Ранкова кава»: гість лікар-уролог Лілія Трифонюк [Фото+Відео]

У новому випуску програми "Ранкова кава", лікар-уролог урологічного відділення Рівненської обласної клінічної лікарні та Рівненського обласного онкологічного диспансеру Лілія ТРИФОНЮК розповіла про нові можливості лікування, які існують нині на Рівненщині.
Зокрема, про ендоскопічні методи лікування урологічних хворих, що успішно застосовуються в світовій практиці, і які допомагають повернути рівнянам якість життя. Зараз в Рівненській обласній лікарні є спеціальна ендоскопічна стійка за допомогою апаратури якої можна позбутися конкрементів в нирках, сечовому міхурі без травматичних рорізів, важких відкритих операцій, пухлини сечового міхура та патологію простати теж оперують ендоскопічно, тобто через природний сечовидільний канал. Про це та багато іншого у розмові з Лілією Трифонюк.

Про делікатні проблеми жіночого та чоловічого здоров'я - у новій програмі «Ранкова кава»

— У наш час проблема онкологічних захворювань стоїть дуже гостро, адже рак нирок, сечового міхура зустрічаються все частіше. Скажіть, яка ситуація в цій сфері зараз на Рівненщині і як часто діагностують такі захворювання у нас в області?

— На жаль, з кожним роком захворюваність на онкологічні захворювання зростає, Україна в цьому плані не є винятком. За останнє десятиліття захворюваність на злоякісні пухлини передміхурової залози, нирок, сечового міхура збільшилася майже вдвічі. Якщо говорити про статистику, яка зараз відома в Україні, то щорічний бюлетень канцер-реєстру подає статистику за 2012 рік. Згідно з цими даними, серед усіх онкологічних хвороб 10%, тобто друге місце, займає передміхурова залоза. У цій всій когорті, якщо брати чоловіче населення, високий рівень захворювання серед чоловіків становить рак нирки. Але завдяки своєчасній діагностиці, лікуванню на ранніх стадіях, є можливість для тих пацієнтів, у яких діагностовано рак, які отримують лікування, далі жити і працювати. В Україні, за даними того ж канцер-реєстру, у 2012 році було зареєстровано 36 000 чоловіків, які хворіють на рак простати. Це досить велика цифра. Але, отримуючи лікування, ці люди можуть не лише повноцінно жити і працювати, а і в деяких випадках навіть виліковуватися від злоякісних утворень.

ДИВИТИСЯ ВІДЕО

— Ви є фахівцем у галузі ендоурології. Що являє собою ця галузь і які переваги надає саме така методика лікування?

— Ендоурологія – це відокремлена галузь урології, але яка є водночас її невід'ємною частиною. Ендоурологія дає можливість працювати у сфері урології менш травматичними методами – через природні отвори, через сечовипускний канал або через невеликі проколи, якщо це стосується нирок, лікувати патологію сечовидільної системи. Це відбувається менш травматично, менш болісно і після операції проходить коротший період відновлення, не потребує тривалого реабілітаційного періоду і загалом пацієнти мають краще самопочуття.

— Досить часто люди бояться операцій через тривалий процес підготовки та післяопераційний період. Ви говорили про можливості проведення органозберігаючих операцій. Чи практикують таке у нас на Рівненщині?

— Органозберігаючі операції не є новизною на Рівненщині. Що стосується таких операцій сечовидільної системи, то вони проводилися в області з давніх-давен. Однак останнє десятиріччя існував так званий “золотий стандарт”, коли вважалося, що радикальним методом є видалення пухлини з цілим органом. Зараз же операція може передбачати не просто видалення органу разом з пухлиною, але не менш ефективними є результати, коли пухлина видаляється з частиною органу. Операції з частковим збереженням здорового краю нирки, після мікроскопічного дослідження показують, що це має не гірші результати, ніж видалення нирки в цілому.
Ендоскопічні методи разом з органозберігаючими допомагають не тільки покращити якість життя пацієнта, а і зберегти його працездатність та швидше повернути його до звичного ритму життя.

ВІДЕОЗАПИС ПРОГРАМИ

— Одна з читачок порталу OGO.ua, прочитавши анонс програми “Ранкова кава” з лікарем-урологом, запитала у коментарях: “Моїй мамі 50 років, у неї проблема – нетримання сечі. Скажіть, як вирішити цю проблему, і чи взагалі варто звертатися до лікаря, адже це вже старша людина”?! Що ви порадите?

— Ця проблема характерна не тільки для віку 50 років і старше. Вона хвилює жінок всього світу, і, залежно від віку, дана патологія зустрічається від 30 до 70% жінок. Вона зазвичай не загрожує життю, але погіршує якість життя. Питання в тому, чи готові пацієнти покращувати цю якість життя, якщо вони мають таку проблему. У всьому світі це добре лікується, в кожному окремому випадку сучасна медицина здатна допомогти. 55 років чи навіть 65 років — це не той вік, коли потрібно мати хворобу і нічого не робити для того, щоб її вилікувати.

— Я думаю, що все ж жінки частіше звертаються до уролога, а якщо говорити про чоловіків, які не звикли і не бажають говорити про свої проблеми, то наскільки часто вони звертаються за допомогою? І які захворювання найчастіше зустрічаються у них?

— Чоловічі проблеми, на жаль, також існують. Крім загальної думки про простатит, яка існує в суспільстві, є ще ряд проблем, які з віком докучають чоловікам і з ними варто боротися. Найчастіше обговорюють таку проблему, як аденома простати, в медицині вона має термін доброякісна гіперплазія. Тобто це такі зміни в передміхуровій залозі, коли відбуваються в ній доброякісні розростання. Єдиної теорії, чому виникають ці зміни немає, але однозначно доведено, що з віком зменшується вплив тестостерону і передміхурова залоза починає собі гіпертрофічно збільшуватися. Це збільшення відбувається безболісно і тому пацієнт зазвичай не поспішає на обстеження. Коли ж передміхурова залоза починає збільшуватися, то згодом є можливість того, що вона впливає на механічний відтік сечі. У пацієнта це виявляється в тому, що за ніч пацієнт може ходити в туалет три-чотири рази, не вся сеча може вийти і організм відчуває повноту сечового міхура. Це перетворюється у безсонні ночі, відчуття неповного спорожнення, нервовість, ризик розвитку інфекцій сечовивідних шляхів. І вже в такому випадку люди звертаються за допомогою...

ПОВНА ВЕРСІЯ РОЗМОВИ З ЛІЛІЄЮ ТРИФОНЮК

— Також у нас на сайті були запитання щодо того, чи може людина вдома діагностувати самостійно розвиток урологічних захворювань, чи краще не варто займатися самолікуванням?

— У світі є практика, що чоловіки після 40 років повинні двічі на рік проходити огляд в уролога. Це пов'язано не тільки з профілактикою аденоми простати, а й для діагностики такого захворювання, як рак передміхурової залози. Рання діагностика дає можливість цим пацієнтам жити десятки років. На жаль, вдома провести діагностику цих захворювань неможливо. На сучасному ринку з'являються спеціальні тест-системи, які дозволяють визначити рівень простатоспецифічного антигену. Цей показник є значимим при раку простати, бо при захворюванні він збільшується в десятки разів. На початкових етапах це може бути його незначне підвищення, тому досить важливо при найменших сумнівах навіть в молодому віці приходити на обстеження до лікаря. Здавати найменшу кількість аналізів, проходити ультразвукове обстеження – процедури займають мало часу, але це допомагає рятувати життя.

Партнер зйомки проекту "Ранкова кава з Ольгою Данилюк" – ресторан "Шкварочка".






На правах реклами