Ми у Facebook
07.05.2014, 09:06

Рівненщина: напрацьовано механізми боротьби з незаконним видобутком бурштину

Під час круглого столу «Рівненській бурштин: від мародерства до легального видобутку», який відбувся за участю науковців, представників правоохоронних органів та громадськості було напрацьовано механізми боротьби з незаконним видобутком бурштину.
В процесі обговорення було вироблено головні механізми боротьби з незаконним видобутком бурштину, які під час круглого столу озвучив його координатор - депутат Рівнеради Олександр Лащук:

- Прийняття законодавчих актів щодо врегулювання бурштиновидобутку, які упродовж десятиліть ВРУ відкладала на до вивчення і не розглядали депутати.
- Посилення кримінальної відповідальності до 8 років позбавлення волі за незаконний видобуток і скупку бурштину.
- Забезпечити допуск до бурштиновидобутку приватні структури на конкурсній основі (на невеликі за площею земельні ділянки) за участю органів місцевого самоврядування з попередньою геологорозвідкою, з подальшою рекультивацією земель і залісненням територій; забезпечити прозоре ліцензування з передоплатою коштів на відновлення екологічного балансу.
- Налагодження легальної скупки державою бурштину.
- Використання новітніх технологій видобутку бурштину з дотриманням природоохоронних заходів.

Голова Рівненської ОДА: «Розігнати копачів бурштину так просто не вдасться»

- Розробити чітку послідовність відпрацювання земельних ділянок за розробленою науковцями МЕГУ системою.
- Застосувати досвід Польщі і інших країн з метою легалізації бурштиновидобутку.
- Притягнути до кримінальної відповідальності посадових осіб владних та правоохоронних структур, котрі забезпечували незаконний бурштиновидобуток і суддів, котрі при розгляді справ виносили неправосудні рішення.
- Створити громадське формування «екологічний патруль» з метою захисту Полісся від мародерів і криміналітету.
В першу чергу ми хочемо вивести зазначену проблематику в публічну площину, оскільки ця сфера завжди була вотчиною для обраного криміналітету, високопосадовців, місцевих удільних князьків та представників силових структур. Потрібно змінити підходи і видобуток бурштину легалізувати.

Сьогодні говоритимуть про видобуток бурштину на Рівненщині

До слова, наступне обговорення законодавчих ініціатив щодо легалізації видобутку бурштину на Рівненщині відбудеться у середині травня.





На правах реклами