Ми у Facebook
21.05.2014, 09:01

Нардеп від Рівненщини пропонує спростити дозволи для видобутку бурштину

Народний депутат від Рівненщини Валентин Королюк висловив свою думку щодо проблеми видобутку бурштину на обласному та всеукраїнському рівнях. Також нардеп підтримує ініціативу щодо того, щоб вивести бурштин з переліку дорогоцінного каміння.
- Бурштин повинен бути візиткою карткою нашої області. А той стан справ, який зараз є у сфері його видобування та переробки, – ганьба. Державне підприємство «Бурштин України» на місяць видобуває (аж!) 300 кілограмів сонячного каменю. Тоді як пара старателів, мабуть, стільки видобувають за тиждень-другий.

Депутат Костопільської райради вимагає відставки начальника лісового господарства Рівненщини [+Відео]

Як на мене, вирішення цієї проблеми вимагає: по-перше, виключення бурштину з переліку дорогоцінного каміння, що спростить механізм отримання дозволів на видобування цього каменю. По-друге, видобування на промислових ділянках, як на мене, все-таки мають вести державні компанії, а от на ділянках непромислового значення – можна дати дозвіл працювати «старателям». Але з умовою, що вони будуть сплачувати податки – замість того, щоб платити «данину» в бездонні корупційні кишені. Думаю, мешканці Полісся також з цим погодяться, бо будуть працювати на державу, а не на корупціонерів.

Також потрібно кардинально спростити механізм отримання дозволів для компаній, які видобуватимуть бурштин у промислових масштабах. Щоб зараз почати «бурштиновий» бізнес легально, треба більше 7 років! Хіба це нормально?

"Бурштинова війна" на Рівненщині триває: нова "гаряча точка" - Рокитнівщина

Ну, і, звісно, владі слід зосередити увагу на те, щоб бурштин перероблявся на Рівненщині, а не вивозився нелегально за кордон. Тоді Рівне справді стане бурштиновою столицею не лише України, а й усієї Європи.

Найближчим часом буде створена робоча група, в яку увійдуть і народні депутати, для того, щоб у максимально стислі строки напрацювати законопроект, який зніме проблемні питання у видобуванні бурштину. Сподіваюся, що цього разу новобраний Президент цей закон не заветує, як було у випадку з Януковичем.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ