Ми у Facebook
08.06.2014, 09:35

Чому на Трійцю помешкання прикрашають рослинами?

Православні, греко-католики та католики 9 червня відзначають Святу Трійцю або П’ятидесятницю. І далеко не всі знають чому на це свято хату прикрашають зеленню.
Трійця і Зелений тиждень також з язичницькими віруваннями через силу померлих предків. Навіть зараз багато хто вірить, що на Зеленому тижні перед Трійцею душі померлих прокидаються. Мавки заманюють своїм співом і красою хлопців у ліси, а у воді живуть русалки, які можуть залоскотати до смерті.

СМС-привітання з Трійцею

Щоб відігнати нечисть, будинок, двір, квартири прикрашають різною зеленню, запах якої неприємний русалкам і заблудлим душам. На підлогу стелять лепеху (або татарське зілля), любисток, полин, чебрець, канупер, біля будинку ставлять кленові гілки. У ці дні ворожать на довголіття й наречених.

У неділю, 8 червня, віруючі відзначатимуть Свято Трійці

Водночас звичай прикрашати зеленню у православни християн пішов ще від старозавітної Церкви, коли будинки і синагоги прикрашалися зеленню в П’ятидесятницю в пам’ять того, як при Сінайській горі все цвіло і зеленіло в день, коли Мойсей отримував скрижалі закону. Сіонська світлиця, де на апостолів зійшов Святий Дух, у той час, за загальним звичаєм, теж була прикрашена гілками дерев і квітами.





На правах реклами