Ми у Facebook
25.06.2014, 17:22

Рівне: Як записати дитину в перший клас?

Літо – гаряча пора для батьків майбутніх першокласників. Крім традиційної підготовки, придбання усього необхідного – від щоденника до шкільної форми, батьки переймаються і вибором навчального закладу, де дитина проведе наступні одинадцять років.

"Згідно з законами України "Про освіту" та "Про загальну середню освіту", прийом дітей до загальноосвітньої школи починається, як правило, з 6 років і повинен проходити на безконкурсній основі. Про це йдеться в наказі МОН від 7 квітня 2005 р.№ 204 "Про прийом дітей до 1 класу загальноосвітніх навчальних закладів", - розповідає начальник відділу управління освіти Рівненської ОДА Святослав Сидорук.

Для того, щоб вступити до звичайної школи, необов'язково навіть проходити співбесіду, хоча така практика допускається. Досить принести заяву на ім'я директора та зареєструвати її у навчальному закладі, копію свідоцтва про народження дитини та медичну довідку встановленого зразка.

У разі відмови у реєстрації заяви батькам необхідно звернутись до органів управління освітою.

Рівненські школярі склали ЗНО з історії України


Що стосується прийому дитини у спецшколу або спецкласи, то тут дійсно існує конкурсний відбір. Порядок його проведення і правила прийому регламентуються Інструкцією "Про порядок конкурсного прийому дітей (учнів, вихованців) у гімназії, ліцеї, колегіуми, спеціалізовані школи (школи-інтернати)" на підставі Наказу МОН від 19 червня 2003 р. № 38.

Згідно з цим документом, співбесіда для вступу до 1 класу має включати в себе вирішення діагностичних завдань для перевірки рівня загального розвитку дитини, її функціональної готовності до навчання та здібностей опановувати дисципліни, відповідні спеціалізації навчального закладу. Такі завдання розробляє педагогічна комісія на основі матеріалів, запропонованих центрами практичної психології, їх затверджує директор школи і погоджує з місцевими органами управління освіти.

У Міносвіти роз’яснили реформу вищої освіти


При прийомі в спеціалізовані школи не мають права перевіряти навички письма, читання і рахування. До того ж вчитель не повинен задавати дитині питання іноземною мовою. Він може тільки промовляти слова, які дитина повинна повторити. Адже формування цих навичок відбувається лише в початкових класах школи згідно з діючими навчальними програмами для 1-4 класів.

Крім того, під час проведення співбесіди, в приймальній комісії має бути не більше 3-х осіб, також повинні бути присутніми психолог і вчитель молодших класів. Якщо це школа з поглибленим вивченням іноземної мови, допускається ще й присутність вчителя з цього предмету. Така бесіда повинна тривати не більше 30 хвилин.





На правах реклами