Ми у Facebook
08.09.2014, 14:12

Цукор нового врожаю подорожчає на 1-3 гривні

Через російський газ собівартість цукру з буряка нового врожаю та відпускні ціни на нього можуть зрости на 15-20%. А через курс долара завозити колись дешевий імпортний цукор стане невигідно.
Ціни на цукор цієї осені виростуть. Як зазначив нещодавно на нараді у Харківській області міністр аграрної політики і продовольства України Ігор Швайка, підвищення ціни на цукор буде незначним і це пов'язане зі збільшенням кредитів та подорожчанням палива. За його словами, собівартість цукру цього року в Україні складе близько 9,50-10 грн за кілограм. Цього року не буде перевиробництва і нестачі цукру. А остаточна ціна буде відома за місяць-півтора.

"За нашою оцінкою, собівартість цукру з буряка врожаю 2014 буде на 15-20% вище, ніж в цьому сезоні, через зростання цін на природний газ і основні матеріально-технічні ресурси. Приблизно в цих межах можна прогнозувати і зростання відпускних цін виробників на цукор", - повідомив УНН генеральний директор Національної асоціації цукровиробників "Укрцукор" Микола Ярчук.

Із 1 вересня - нова ціна на скраплений газ

За даними фахівців цукрової промисловості, в собівартості виробництва цукру 42% обсягу видатків складають енергоносії. Натомість 20 цукропереробних підприємств переходять на альтернативні види палива, повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Із 1 серпня – другий етап підвищення мінімальних цін на алкоголь

Таким чином роздрібні ціни можуть зрости з 10-13 грн за 1 кг до 14-15 грн грн за 1 кг. А дешевшим колись імпортним цукром через зростання курсу долара проблему вже не вирішити. Із жовтня тонна привізного цукру може коштувати 12,5-14 тисяч гривень - на 3000 грн у порівнянні з вітчизняним з буряка, прогнозує ATMAgro.





На правах реклами