Ми у Facebook
30.12.2014, 18:00

Рівненський активіст Ігор Мічуда: "Коли громада об'єднується, то досягає успіху"

Рівненський активіст, голова Асоціації працівників будівельної галузі Ігор Мічуда – про рік, що минає, та перемоги громади.
– Якщо говорити про події року, то, звісно, головні – це Революція Гідності та війна на сході України. Локально – про наше місто та події, які відбувалися у Рівному, – ключовими, на мою думку, є ті, в яких громада виявила свою активну позицію. Так, окрім Майдану та допомоги військовим, це, звісно ж, зупинка будівництва на пагорбі Слави та припинення незаконного будівництва на Кіквідзе – “Ріверсайд”. Це підтвердження того, що коли громада об'єднується, то ми можемо багато зробити.

А в цілому обурює те, що попри все наше бажання змін, вони так і не відбуваються. Молодь бачить, що реальних перспектив для розвитку немає, розумні люди повинні погоджуватися на будь-яку роботу, щоб вижити у цей складний час. Вражає небажання чиновників припиняти корупційні схеми та шукати можливості економити та діяти в межах закону. Я вже давно пропонував безкоштовно прорахувати альтернативні види опалення у школах, садочках, інших комунальних закладах, але мене проігнорували в цьому. А причина одна – чиновники в цьому не зацікавлені, бо, як мені "пояснили" в слово безкоштовно не входить слово "відкат".

З нас сміялася уся Україна, коли з обласного управління міліції вкрали 136 кілограмів бурштину та велику суму грошей. Не менш “промовисто” про ефективність роботи правоохоронців говорить і хід “розслідування” нападу на мене: мене побили 5 серпня, і до цього часу ніхто нікого навіть не опитав. В інших питаннях також замість чітких відповідей – відписки. Тоді про яке краще життя може йти мова?!

Неправильно, що людей на посади в основному ставлять за квотним принципом. А професіоналізм у цей час відходить на другий план. Я не кажу, що не треба вливати “молоду кров”, навпаки – треба. Але потрібно дивитися, чи є людина фахівцем, чи розбирається у галузі. Як на мене, можна було б в один момент звільнити усіх, а потім набирати нові кадри. Або інший варіант: щоб ті, хто працював, – приходили, виступали перед громадою, звітувалися, і, якщо люди підтримають, – продовжували свою роботу на посаді.

Зміни можуть бути тоді, коли ми змінюємо систему, ламаємо стереотипи, а якщо цього нічого не буде зроблено, то на що ми можемо тоді чекати?! Навіть якщо президент та прем'єр хочуть якихось змін, то вони не можуть нічого зробити, бо на місцях немає людей, які б ці зміни підтримували. Треба, щоб реальних змін захотіли ті, від кого це залежить.



Саме для того, щоб розбиратися в діях тих чиновників, які зараз є на місцях, ми заснували ГО “Люстраційний комітет в Рівненській області”. Ми щотижня проводимо свої засідання, і вже реально за фактами нашого аналізу відкрито три кримінальних провадження. Ми працюємо, а не кричимо про свою роботу, треба розмежовувати піар та реальні дії. А основа нашої роботи — це аналіз реальних фактів і документів, а не просто слова.

Про плани на 2015 рік зараз говорити особливо ніхто не береться, бо нам треба дожити до завершення ще 2014. Мені, як голові Асоціації працівників будівельної галузі, хотілося б, щоб будівництво у Рівному вийшло на європейський рівень. А якщо так буде, то це і підтримка українських виробників, і створення нових робочих місць. А щоб пришвидшити запровадження європейських стандартів і підняти рівень будівництва у Рівному, наступного року до будівельних компаній завітає знімальна група телепрограми “Будівельний ревізор”, над якою я зараз працюю. Крім того, хотілося б, щоб у нас підтримували такі гарні ініціативи людей, як створення ОСББ — об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. Адже це допомагає кожному відчути відповідальність за свої дії. Нам треба навчитися розраховувати на себе і не перейматися тим, “а що про мене скажуть”. Усе залежить від нашого сприйняття, реакції на події. Адже Бог дає нам рівно стільки, скільки ми готові витримати. Щасливими у житті нас можемо зробити тільки ми самі.

До теми:

Вибір "ОГО". Ігор МІЧУДА — Будівництво — справа на все життя

Ігор МІЧУДА: Буду “мочити” всіх

2014: підсумки року на Рівненщині

Підсумки 2013 року для Рівного та Рівненщини

2012: підсумки року для Рівного та Рівненщини

2011: підсумки року для Рівного та Рівненщини





На правах реклами