Ми у Facebook
20.01.2015, 09:32

Бюджет Рівненщини: витрати та доходи. На який новий податок варто очікувати

Як скоротити витрати на ветеринарну медицину, оптимізувати й визначити пріоритети у роботі структур, що стосуються охорони навколишнього середовища краю вирішували депутати, члени постійної комісії з питань екології, природокористування та охорони навколишнього середовища.
Витрати та здобутки у бюджеті області. Який новий податок чекає на рівнян?


Розпочав роботу депутат, він же голова комісії Володимир Грицайчук. Ознайомивши присутніх членів комісії та запрошених з порядком денним, запросив до слова начальника управління забезпечення протиепізоотичних заходів та фінансового забезпечення головного управління ветеринарної медицини в Рівненській області Олександра Костюка.

За словами головного ветеринара області, сьогоднішні програми на поточний рік мінімізують. «Цьогоріч програму розробляли з врахуванням мінімальних витрат лише на потребу проведення вакцинації та необхідних протиепізоотичних заходів. Отож, видатки скоротимо від 10 мільйонів до 2,3 мільйонів. Кошти витратять в основному на закупівлю вакцини проти сибірки, чуми та сказу. Адже наразі Рівненська область відзначається найменшим показником серед проявів сказу та інших захворювань у тварин», повідомив Олександр Костюк.

Що стосувалось загальної фінансової характеристики галузі, то для її розвитку члени комісії та депутати також передбачили зміни. Як повідомила присутнім директор департаменту фінансів Лідія Біляк, цьогоріч до бюджету області передбачено низку змін.

«Проект обласного бюджету сформований на основі діючих, з врахуванням останніх внесених змін, норм бюджетного та податкового кодексів, передбачає у 2015 році низку важливих змін. Перш за все, передбачено зміни у нормативі зарахування податку на доходи з фізичних осіб (у минулому році 100% в цілому зараховувалось до бюджету області, з них – 25% мав обласний бюджет, нині ж в цілому – 75% та 15% до області)».

У ході доповіді Лідія Аркадіївна відзначила, що окремі податки передаються з держави до області, хоч перелік їх і скоротили. Натомість, для українців та рівнян, зокрема, встановили новий податок – акцизний податок на роздрібну торгівлю (алкоголь, тютюн, нафтопродукти) до 5% від вартості продукту. «Таку ставку встановлюватиме місцева рада й планується, що саме вона замінить субвенцію на ремонти доріг, яку держава цьогоріч не запланувала», - уточнила пані Біляк.

Для членів постійної комісії також повідомили, що змінився і порядок зарахування екологічного податку: якщо у 2014 році в обласний бюджет відраховувалось 10%, то у 2015 з цього податку до загального фонду відраховуватимуть аж 55%.

В цілому, власні доходи цьогоріч складуть 245.7 млн гривень. Як стверджує Лідія Біляк, нинішній бюджет для Рівненщини був би кращим лише за однієї умови – минулорічних цін. «Щодо цільових субвенцій на освіту, медицину та інші галузі, то вони без прив'язки до певної галузі могли б стати більш мобільними, а з іншого боку – окрема галузь нашої області може бути спокійна у тому, що її кошти тепер не розпорошать», - на завершення відмітила керівник департаменту.

СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Казначейські рахунки для сплати податків та зборів у Рівному
Нововведення у справлянні військового збору
Як обчислюватиметься податок на прибуток у 2015 році
Рівненщина: 14 тис. платників перейшли на електронне спілкування





На правах реклами