Ми у Facebook
08.02.2015, 09:09

У Рівному сім’я отруїлась чадним газом

1 лютого до Рівненської обласної лікарні та дитячої обласної госпіталізували жінку та її чотирирічну дитину. В обох діагностовано отруєння середньої тяжкості. Ймовірною причиною інциденту фахівці називають чадний газ
Одночасно працююча газова колонка та електровитяжка стали причиною накопичення чадного газу в квартирі 27-річної рівнянки. Такими є попередні висновки фахівців, які займаються розслідуванням нещасного випадку, пов’язаного із використанням газу у побуті.

1 лютого до Рівненської обласної лікарні та дитячої обласної госпіталізували жінку та її чотирирічну дитину. В обох діагностовано отруєння середньої тяжкості. Ймовірною причиною інциденту фахівці називають чадний газ, який виник через порушення правил експлуатації газових приладів. Остаточні причини отруєння людей встановить комісія, створена при ТУ Держгірпромнагляду в Рівненській області.

Наразі ж фахівці ПАТ «Рівнегаз», які входять до комісії, повідомляють, що причиною отруєння могло стати виникнення зворотної тяги в димовому каналі газової колонки. Оскільки, зі слів мешканців, в помешканні одночасно працював водонагрівач і електровитяжка над газовою плитою, а це категорично заборонено Правилами Безпеки систем газопостачання України.

ПАТ "Рівнегаз" вкотре застерігає, що встановлювати електровитяжку з вентилятором у приміщеннях, де є димохідні котли і газові колонки, категорично заборонено. У паспорті до електровитяжки зазвичай зазначено, що її встановлення необхідно узгоджувати з газовим господарством. Проте це застереження люди часто ігнорують.

До того ж більшість людей помилково вважають, що якщо витяжка і газовий прилад мають різні канали, то це не становить небезпеки. І саме ця помилка може інколи вартувати життя. До прикладу, кілька років тому двоє рівнян отруїлися чадним газом через електровитяжку, встановлену у туалеті. На щастя, це отруєння було не смертельним.

Електровитяжка працює за принципом всмоктувача: вона інтенсивно втягує повітря із приміщення у вентиляційний канал. Якщо у приміщенні щільно зачинені двері і вікна і доступ свіжого повітря до помешкання обмежений, електровитяжка може всмоктувати продукти згоряння із димового каналу газового приладу, тобто виникає процес зворотної тяги. Продукти згоряння замість видалення назовні поступають у приміщення.

Чадний газ — один із продуктів згоряння — безбарвний і не має запаху, тому його неможливо відчути. Якщо приміщення на 0,5% заповнене чадним газом, смерть людини настає через 30 хвилин, на 1% — через 2-3 хвилини. Втрата свідомості настає поступово і супроводжується таким знесиленням, що навіть відчувши небезпеку, людина неспроможна врятуватися.

Статті до теми:

Трагедія на Рівненщині: Подружжя та їх син отруїлись чадним газом
У Рівному мати з 4-річною дитиною отруїлися чадним газом





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ