Ми у Facebook
12.03.2015, 17:01

Михайло КИРИЛЛОВ через рік: про перші успіхи і про те, коли «полетять голови»

Він став першим посадовцем на Рівненщині, з якого почалась зміна влади у 2014-му. 4 лютого Михайло Кириллов змінив на посаді голови обласної ради представника режиму Януковича. До нього була і є прикута увага громадськості, до нього висувалось чимало вимог. Інтерв’ю журналіста «Рівненської правди».
– Михайле Михайловичу, нещодавно ми пройшли першу річницю Революції Гідності, ми згадували, чому люди вийшли на Майдан і за що загинула Небесна сотня. Ви прийшли на посаду якраз в розпал цієї революції і обіцяли вимоги Майдану виконувати. Ваша оцінка – ви із цим впорались?

– Впорався не до кінця. Але це поки що. Жоден посадовець в Україні, який прийшов на зміну тій владі, не візьме на себе сміливості зараз сказати, що він усе виконав. Я в тому числі. Минуло трохи більше року, а для якісних змін це зовсім небагато. Знаєте, якби не війна, ми б однозначно рухались швидше. Але, повірте, окрім агресора на Сході, у нас тут, на Заході я як голова обласної ради постійно наштовхуюся на потужну агресію з боку деяких чиновників, депутатів, і з боку банальних провокаторів, що й ворогу такого не побажаю!

– Це ви про що?

– (обурено, – ред) Та про псевдопатріотів, хороших акторів, п’яту колону – називати їх можна як завгодно, але факт є фактом – нічого доброго вони не роблять. Давайте не йти далеко, беремо останню президію та сесію. Як на мене, ті дії здорових чоловіків, які сьогодні вриваються на засідання ради і залякують депутатів розправою, є нічим іншим як спробою дестабілізувати ситуацію в області. Я категорично проти такого, бо все це – чистої води деструктив, коли ти намагаєшся щось робити, коли в країні війна. Хто хоче захищати Україну, той робить це зі зброєю в руках на східних кордонах. Хто не може – займається волонтерством, решта принаймні не заважають. А войовничі організацій, які зі зброєю захоплюють заводи, беруть участь у корпоративних суперечках чи намагаються маніпулювати через погрози органами влади, на мою думку, – це занадто. Тим паче, якщо при цьому ще й прикриваються ідеями Майдану. Відверто, на це має звернути увагу міліція.

– Ви згадали про останню сесію. На неї спочатку планували винести кілька кадрових питань щодо призначення керівників комунальних закладів, але в останній момент їх зняли. Лунали закиди, мовляв, призначатимуть людей непрозоро. Внесете ясність?

– Запросто. Як я вже казав дві хвилини тому, сьогодні багато різних сил зацікавлені у тому, щоб дестабілізувати ситуацію в області. Хтось влаштовує розбірки за бурштин на Поліссі, хтось вимагає гроші з працівників ринків, ще хтось у камуфляжі зі зброєю погрожує керівникам підприємств. Намагаючись нажитися на чужому горі, всі ці люди свідомо чи несвідомо підіграють Росії. Найгірше ж в цій ситуації те, що ці псевдонаціоналісти зазвичай прикривають ідеалами Майдану, іменем Революції чи героями Небесної сотні. Словом – прикро. Ну а щодо голослівних звинуваченнях про непрозорі призначення… Заявляю авторитетно: це повня маячня. У нас призначення всіх керівників відбувається демократично. Маючи відповідну освіту та досвід роботи, кожен охочий може претендувати на ту чи іншу посаду. Самі кандидати чи профільне управління ОДА подають документи, їх розглядають на засіданнях постійних комісій, ЗМІ повідомляє прізвища кандидатів, після чого громадськість отримує можливість впливати на підсумкове рішення депутатів на сесії. Наголошую, що ні я, ні будь-хто інший не маємо права заборонити тій чи іншій людині вносити свою кандидатуру. Якщо ви поцікавитеся процедурою призначення керівників комунальних закладів у інших областях, то зрозумієте, що всі звинувачення у їх непрозорості – безпідставні. Рівненщина – одна з небагатьох областей, де керівників призначає сесія після обговорення кандидатур на депутатських комісіях. Все відбувається виключно в межах чинного законодавства. Зараз, і вже з понеділка є це озвучу перед ЗМІ, запрацює нова, ще більш прозора схема призначень, щоб ні в кого не виникало жодних сумнівів (після паузи продовжує у дещо підвищеному тоні, – ред). Знаєте, скільки дзвінків до мене було з дружніми проханнями щодо призначень?! Багато! Відповідь у мене для всіх одна: «резюме, оцінка депутатів, проходження комісій, голосування». Тільки так!

– Прозорість призначень – це єдине, чого вдалось досягти?

– Звісно, що не єдине. Я прийшов в обласну раду з бізнесу, який збудував сам. Тому я маю деякі свої підходи. Наприклад, після свого обрання я розпочав активну роботу з керівниками комунальних закладів та підприємств. Мета цих поїздок і зустрічей була проста – якщо є можливість заробляти, то підприємство має це робити, а не доїти бюджет. Дехто почув швидко, а до декого ще доходить. Якщо коротко, то в результаті цієї роботи вдалося ліквідувати заборгованість та вивести на прибутковий рівень «Рівнеоблводоканал», а це потужне стратегічне підприємство. Ви просто уявіть: із багатомільйонного збитку, якщо не помиляюсь, одинадцять з лишком мільйонів, там уже вийшли на прибуток у 16 мільйонів! Я повірити не міг, що це станеться так швидко. Із такого, що не соромно назвати: наша комунальна «Рівнекнига» тепер змогла збільшити прибуток на третину, регіональний інформаційно-комп’ютерний центр збільшив прибутки на 10 відсотків, а наша «Автобаза» перестала бути збитковою і вийшла на самоокупність, що для цього підприємства для початку навіть дуже непогано. В непростий час ми зуміли інвестувати в енергоефективність наших закладів два з половиною мільйони гривень. Зменшення енергозалежності від країни-агресора – це моя принципова позиція. Подолана перша сходинка в боротьбі з недобросовісною медициною. Люди знають: там ліс дрімучий, але в цьому лісі ми почали наводити лад. Для початку рада збільшила фінансування діагностичного центру, і тепер консультації лікарів є безкоштовними! До слова, якщо з когось там візьмуть хоч копійку за огляд лікаря, звертайтеся безпосередньо до мене. Якщо це підтвердиться, повірте – голови «полетять»!

– Тобто діагностичний тепер зовсім безкоштовний?

– На жаль, зовсім безкоштовного в нашій медицині нічого не залишилося. Але консультації та огляд лікарів, за який раніше з рівнян вимагали гроші – безкоштовний! Це тільки перша ластівка, а попереду в планах ще багато.

– Після Майдану змінився голова обласної ради, але ж депутатський корпус залишився попереднім…

– Місцеві ради потребують перезавантаження, крапка! Це, по-перше, відновить довіру громади, по-друге, я просто більш ніж переконаний, що це дозволить приймати більш якісні рішення, бо сьогодні це робити ой як складно. Є такі, що навіть на сесії не приїздять! Про що тут ще говорити?! Але навіть попри це, я вважаю, що в сесійній залі зроблено чимало. Маленьке порівняння. Ви всі чудово знаєте, яким складним був в економічному плані минулий рік. Але нам вдавалося закривати питання зарплат, соціальних виплат. Не знаю, чи хтось помітив, але болюча тема з затримками фінансів у казначействі зникла! Як патріоти, ми не залишились осторонь допомоги для бійців АТО. Обласна рада виділила більше двох мільйонів гривень, які використали на найнеобхідніше. Фінансувалися всі життєво необхідні обласні програми, де могли – там «латали» дороги, де могли – виділяли гроші на будівництво та реконструкцію закладів соціальної інфраструктури. За великим рахунком, область жила не гірше, як у попередні роки, тоді, коли грошей було більше, а проблем – менше. Повірте, могло б бути значно гірше, однак ми цього не допустили.

– Традиційно останнє питання: які плани маєте?

– Планів маю багато. Із такого, що варте уваги і чекаю якихось змін найближчим часом – це не впустити можливість допомогти покращити інфраструктуру населених пунктів. В цьому місяці ми запланували зустріч з Мінрегіоном та представництвом ЄС в Україні. Сподіваємося, що підсумком цієї зустрічі стане залучення коштів Фонду регіонального розвитку якраз для потреб громад. А ще, повірте, я дуже чекаю тієї омріяної децентралізації, коли ми самі працюватимемо на себе, зможемо впливати на безліч важливих для нас питань. Ну, а ще чекаю миру, як і всі українці.

За матеріалами Рівненської правди

Статті до теми:

ФОТО - Як на Водохреще купалися очільники Рівненської області

Блоги Михайла Кириллова

Михайло Кириллов, голова Рівненської обласної ради: ДОСЬЄ





На правах реклами