Ми у Facebook
20.03.2015, 07:00

Сьогодні - День ангела шляхетного Євгена

У людей з цим аристократичним ім'ям багато святих заступників, не менше харизматичних особистостей. Та й самі Євгени і Євгеновичі не ликом шиті!
Ім'я Євген має давньогрецьке походження і означає «благородного походження», «шляхетний». Колись у Стародавньому Римі та в Європі нак називали своїх нащадків тільки у знатних сім`ях, щоб підкреслити високий статус. В історії відомі 4 римські папи, 2 імператори, десятки принців та герцогів. Та й у наші часи серед людей з імям Євген, Євгеній чимало видатних особистостей, але вже не за походженням, а завдяку своєму багатогранному таланту, харизмі, працелюбності й цілеспрямованості. Відомі українці – поет Євген Гребінка, письменник Євген Маланюк, вчений Євген Патон, провідник ОУН Євген Коновалець…

День ангела Євгена – кілька разів у році:

21 січня, 3 лютого, 3 серпня, 7 грудня (у ці дні православні християни та греко-католики згадують у молитвах святих мучеників на ім’я Євгеній)
8 лютого (Собор новомучеників),
25 лютого (преподобний Євгеній);
4 березня (преподобний Євгеній сповідник, пресвітер Антиохійський)
10 березня (праведний Євгеній)
20 березня (Євгеній Херсонеський, єпископ, священномученик);
8 жовтня (мученик Євгеній Дамасський)
23 грудня (мученик Євгеній Кесарійський)
26 грудня (мученик Євгеній Севастійський, при імператорі Діоклетіані).

Кожна людина відзначає свої іменини лише один раз у рік – у день вшанування пам'яті святого, який за православним іменословом найближчий за датою після дня народження чи хрещення.

До речі, в українській мові часто плутають дві окремі, зафіксовані у словниках, форми імені – літературна українська «Євген» та церковна «Євгеній». А іноді виникають цілі дискусії, мовляв, це по-російськи. І справді, колись у СРСР десятки тисяч Євгеніїв зареєстровані російськомовними батьками, працівниками ЗАГСів і паспортних столів. Хтось просто наполягав та такому написанні імені, бо "Євгеній" близьке до слова "гений"!

Оскільки паралельно існують два імені, завжди треба уточнювати, а як людина записана у паспорті. Бо тоді й по батькові правильно буде: від імені Євген – Євгенович, від імені Євгеній (за паспортом) – Євгенійович.

Жіноче парне ім`я – Євгенія.

Цікаві народні форми цього ймення: Югин, Ґєник, Ґеник, Геник. Батьки та вчительки іноді звертаються до дітей: Євгенко, Євгенчик, Евгенко, Евгенчик. Хоча у нас у Рівному частіше чути російське "Женя", "Женька", "Жека"...





На правах реклами