8 червня починається Петрів піст – Петрівка
Тривалість Петрового посту кожного року різна (від 8 до 42 днів) і залежить від того, рання чи пізня Пасха.
У 2015 році період утримання від скоромної їжі триватиме 34 дні - з 8 червня до 11 липня включно. У цей період НЕ звершується таїнство вінчання.
Народна назва ранньолітнього посту – Петрівка. Наприкінці літа буде ще один піст - Успенський.
Петрів піст не є дуже строгим. За церковним уставом дозволено вживати їжу рослинного походження з олією (у понеділок, середу і п'ятницю - без олії). А ще можна їсти рибу, оскільки святі апостоли Петро і Павло були рибалками.
За давнім народним звичаєм, у перший день Петрівки починають косити сіно. Із косовицею пов'язана цікава народна версія виникнення цього посту. Нібито обмеження в їжі встановив Святий Петро на прохання бідних жінок, бо втомлені чоловіки поїдали все, що було в хаті, навіть молочні продукти, призначені для дітей. Тож милосердний Петро вмовив Павла, котрий завжди більше підтримував чоловіків, запровадити цей піст. Щоправда, в народі не дуже й дотримувалися заборони їсти молочні продукти та курячі яйця. Адже влітку люди тяжко працювали на полі й на косовиці.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Церковний календар на червень 2015
Коли можна вінчатися у церкві у 2015 році
Сьогодні розпочався найкоротший піст - Петрівка

Петра і Павла, вінчання, 8 червня 2015, петрівка, Петрів піст
У МОЗ попереджають про небезпеку лептоспірозу: як захистити себе влітку

Медики попереджають українців про загрозу лептоспірозу — гострого інфекційного захворювання, яке особливо активізується у літній період. Інфекція передається людині через контакт із водою, ґрунтом або їжею, зараженими бактеріями лептоспір. Найчастіше джерелом зараження стають гризуни.
переглядів: 42
На території Рівненського зоопарку встановили підйомник

Рівненський зоопарк зробив ще один крок до безбар’єрності. Вхід до Екзотаріуму тепер облаштований сучасним підйомником для людей на кріслах колісних, а також для батьків із дитячими візками.
переглядів: 150
Алича — ягода літа: користь і рецепти домашнього варення

У сезон свіжої аличі господині все частіше шукають не лише способи зберегти урожай, а й нагадують про її користь. Цей кислуватий фрукт — справжнє джерело вітамінів і чудова основа для варення, соків, соусів та пастили.
переглядів: 96
5 липня: що сьогодні відзначають в Україні та світі

Сьогодні, 5 липня, в Україні та світі відзначають низку важливих та цікавих подій — як офіційних, так і неформальних.
переглядів: 183
Швидкий літній сніданок: два рецепти, які врятують ваш ранок

У літню пору особливо хочеться чогось легкого, швидкого й смачного — і бажано без довгого стояння біля плити. Для тих, хто не хоче жертвувати сніданком, але цінує час і смак, пропонуємо два простих рецепти, які можна приготувати за 10 хвилин.
переглядів: 204