Ми у Facebook
22.06.2015, 13:15

Туалети в Варшаві та у Рівному: разюче порівняння [+Фото]

Туалет у потязі Варшава-Вроцлав

Ні для кого не секрет, що одне з перших місць, які помічаєш та навіть власне випробовуєш, приїжджаючи в інше місто чи країну (що гріха таїти) – це туалет. Тому свій цикл публікацій про подорож до Польщі та порівняльний аналіз з рівненськими та всеукраїнськими реаліями розпочну саме з цього.
Прибуваємо до Польщі. Перша наша зупинка у Любліні. Очі розглядають все довкола, в поле зору потрапляє і позначка WC. Найперше питання, що одразу ж виникло – скільки коштує туалет на вокзалі Любліна. Біля входу та позначки це не вказано.

БІЛЬШЕ ФОТО

Рухаємося сходинками і вже там бачимо напис, який каже, що вартість послуги - два злотих. Тим самим для мене це був поки що найдорожчий похід до туалету, адже на наші гроші (гривні) – це приблизно 12 гривень. В Україні ж, та у Рівному ціна послуги коливається від 1 до 2 гривень.

ВІДЕО: Де знайти туалет у центрі Рівного

Колежанка каже, що не варто переводити в голові ці цифри. Адже їх правильно сприймати, як наші гривні. Тобто, якщо мислити так, то співвідношення однакове – 2 злотих, як дві гривні.

Перше, що відразу привертає увагу – чистота. Все прибрано, вимито, в сміттєвих баках практично немає паперу. Приємно вразило те, що в самій кімнаті туалету, в стіні вмонтований столик, який можуть використати молоді мамусі та змінювати на ньому памперси своїм малюкам. В Рівному, та й вцілому в Україні такого не зустріти.



ФОТО: У Рівному відкрили туалети... на кладовищі

Вбиральні у кафе не мали якихось особливостей. Всі вони стандартні, з білим, а не сірим папером, з гарячою та холодною водою та пахучим милом.

Проте в Польщі був один туалет, який я не можу не відзначити. То є туалет нашого потягу. Традиційно, в розумінні українців, туалет в потязі – це щось «на межі фантастики». Коли потрапляєш у іншу реальність. Зі мною так і сталося, лиш в позитивному сенсі. То був єдиний туалет в потягах, який реально в дечому кращий, як у багатьох готелях. Стильна чорна кришка, а решта додаткових послуг – миття рук, то взагалі фантастика. Автоматичне витікання води, рідке мило, серветки для того, щоб витерти руки. Все для людей і на найвищому рівні.

БІЛЬШЕ ФОТО

Туалет у потязі Варшава-Вроцлав
Туалет у потязі Варшава-Вроцлав


Громадські туалети в Польщі – то біотуалети, які розташовані в різних місцях міста. І що найголовніше – є безкоштовними. До слова, у рівненському парку Шевченка вартість походу в громадську вбиральню вже три гривні.

Рівне: нові туалети в парку Шевченка вже по 3 гривні

Біотуалет у парку Варшави
Біотуалет у парку Варшави


У нас в Україні не попіклувалися про людей, які мають якісь проблеми зі здоров'ям і теж мають звичні природні потреби. У Польщі ж можемо побачити, що є туалети для людей з проблемами опорно-рухового апарату. У нас же такі годій й шукати.

У туалетах є поручні для людей з обмеженими можливостями<br />
У туалетах є поручні для людей з обмеженими можливостями


Зрозуміло, що туалети – то не є найбільший показник розвитку країни і не найкращий приклад для порівняння України та Польщі. Проте це природні потреби людини і повсякденно ми стикаємось з багатьма проблемами, які треба розуміти, опрацьовувати і змінювати на краще.


Cтаття підготовлена в рамках участі у програмі "SZKOŁA WOLNYCH MEDIÓW. POLSCY DZIENNIKARZE Z POMOCĄ DLA UKRAIŃSKICH STUDENTÓW I UKRAIŃSKICH WOLNYCHS, яку організувало towarzyszenie Gazet Lokalnych.





На правах реклами