Ми у Facebook
05.08.2015, 14:00

Журналістка провела день з мером Рівного [ЧАСТИНА 2]

До початку передвиборної кампанії на посаду міського голови залишились лічені тижні. Потенційні кандидати різні, їх багато і попереду у них запекла боротьба за мерське крісло. Журналістка порталу ogo.ua вирішила подивитися чим це “крісло” так приваблює рівнян, і як мер проводить робочий день.
Журналістка провела день з мером Рівного [ЧАСТИНА 1]

Після обіду знову опиняюся в кабінеті міського голови.

— Зараз прийдуть активісти поговорити про “Зелену стежку”. Хочуть облаштувати місце біля Усті, щоб можна було на велосипеді їздити.
— Слово “активісти” — це уже якийсь матюк...
— Всякі бувають. Ці — толкові. Вони дійсно роблять корисні речі для міста. От привели мені дівчинку, яка перехід на Боярці розмальовує. Скромна така, я спочатку навіть не повірив, що вона справиться. Але подумав — чому б і ні? Дав їй фарби, виділив гроші на обід і так гарно все роблять. Я їм дам ще кілька будинків, щоб розфарбували.

Заходить працівник міськради і повідомляє про бютжетну комісію.

— Ходіть сходим на комісію на кілька хвилин, я там маю два слова сказати. Якраз поки активісти зберуться.

Піднялись на поверх вище на комісію. Володимир Хомко вніс кілька пропозицій членам комісії і за кілька хвилин ми уже були в залі засідань міськвиконкому. Активісти — два молодих хлопці уже чекали. Вони обговорили з Хомком своє бачення цієї стежки, мер розказав їм скільки грошей зможе виділити і в які етапи це буде робитися. Окрім того, активісти попросили приміщення для того, щоб молоді люди могли збиратися і обговорювати ідеї. Мер пообіцяв прохання задовольнити.

Опісля в мерію завітала начальник головного територіального управління юстиції в Рівненській області Іванна Смачило. У присутності журналістів вони з міським головою підписали меморандум про передачу частини повноважень місцевій владі.

— Це убезпечить людей від корупції та стане першими кроками децентралізації влади,— каже Володимир Хомко. — Поки що 70 відсотків послуг надаватиме ще управління юстиції, 30 — міська влада. Та основне — це комфорт для населення у отриманні документів.

Коли всі питання в мерії, вирішені, знову їдемо “кататися” по місту. Вирушаємо до парку „Хімік”, що на мікрорайоні Ювілейний. На Соборній біля БОСів мер звертає увагу на металеву конструкцію, яку жваво обговорювали користувачі соцмереж.

— Це про цю конструкцію пишуть у Фейсбуці? — запитує в Олександра.
— Про цю. Цікавляться чи є відповідні дозволи і що це таке взагалі буде.
— І що з дозволами?
— Тут створене ОСББ. У них мали дозволи брати.
— То якщо вони заплатили ОСББ за встановлення і ці гроші підуть на обслуговування будинку, то в чому проблема? Я тільки підтримую такі речі.

Приїжджаємо в парк біля палацу культури “Хімік”. Там новенький фонтан, озеро, канатна доріжка, атракціони для дітей.



— Цей фонтан ми уже ремонтували раз. Потім ще раз. Як тільки фонтан облицювали плиткою – її одразу знищили вандали і ті, хто відкривав об неї пиво. Треба з чугуна певне робити…. Оце роби щось для наших людей — на пару днів вистачає. Так само на Дубенській в нещодавно відремонтованому підземному переході побили плафони і вкрали лампи, а на „Лебединці” за одну ніч викрали усі нові лавки, навіть добу не простояли, — розповідає Олександр.
— Лавочки тут теж уже зіпсовані — також пиво відкривають об них постійно, —доповідають меру.
— Ну то поставте на них кришки металічні, щоб не було за що пляшку зачепити,— відповідає Володимир Хомко.

Близько 17:00 їдемо в район ЖД вокзалу. Міський голова хоче провідати пенсіонера — давнього знайомого. Проїжджаємо продуктовий ринок. Тротуари біля “Моріону”, як завжди кишать стихійною торгівлею.

— Гляньте, який натовп: ні пройти, ні проїхати, — зітхає мер.
— Я колись брала міліціонерів, щоб ганяли їх трохи. То вони так плювалися. Сказали, що якби не я, то ні за що б не прийшли їх чіпати. Говорять, що ці бабулі так клянуть...
— Клянуть страшно, — погоджується Володимир Євгенович.
— Я так і не зрозуміла в чому тут проблема. Чи то їм місця справді не вистачає на ринку чи вони платити не хочуть.
— Так вони не хочуть на ринок! Вони спеціально хочуть тут торгувати. Бо тут великий наплив людей. З цим треба щось вирішувати, але зараз не той час, щоб їх ганяти. Люди зубожіли, їм треба якось виживати...

Приїжджаємо до пенсіонера. Володимир Хомко кілька хвилин з ним спілкується і повертається назад в машину.

— Оце діду тепер буде про що місяць розказувати сусідам. Мер до нього приїжджав!
— Цей чоловік колись займав дуже високі пости в Управлінні залізниці. Його дуже Кірпа (покійний Міністр транспорту та зв'язку України, — авт.) поважав. Я “хлопчик” порівняно з ним, — пояснює міський голова.

На шосту вечора у мера запланована зустріч з мешканцями багатоповерхівок біля супермаркету “Чайка” — жителі сусідніх будинків не можуть поділити територію дворів. Користуючись нагодою Володимир Хомко розповідає людям про Закон № 1556 (Закон про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку — авт.). Як виявилось, мешканці про цей закон не знають взагалі нічого і одразу завалюють мера безліччю запитань.

— Якщо нас перестане обслуговувати ЖЕК, то ми взагалі опинимся в повній...,— обурюються жителі.
— Ви там і так опинитесь, Закон уже вступив в дію. Вам в будь якому випадку потрібно або ОСББ створити, або управителя обрати, — пояснює очільник міста.
— Наш будинок жодного разу не ремонтувався. А в сусідньому був капітальний ремонт 25 років назад! — обурюється якась жінка.
— І уже й не поремонтують вам будинок. Але зараз управляючі компанії і ЖЕКи мають тепер цілувати вас у всі місця, щоб ви уклали з ними договір. Конкуренція.

Отримавши усі роз'яснення по Закону, переходять до суті проблеми. Люди скаржаться, що через хвіртку в заборі покупці супермаркету ходять до них в двори “в туалет”. Мешканці одного будинку загородилися забором, захопивши частину двору іншого будинку.

—А як ви раніше використовували цю частину двору, поки тут ще не було забору? — цікавлюся в одного з мешканців.
— Та..Ніяк..

Щоб вирішити конфлікт, мер пропонує просто закрити ту хвіртку в заборі. Жителів обох будинків такий варіант влаштовує.

Близько 19:00, втомлені, їдемо по домах. Хоча робота ні в кого не закінчується. Мені ще писати матеріали, а меру і його прес-секретарю — вивчати нові папери і готуватися до наступного робочого дня.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ