Ми у Facebook
07.08.2015, 16:30

Як рівнянам не потрапити у "мишоловку" від забудовника

фото Рівне вечірнє

Про катастрофу з незаконними будівництвами у Рівному.
Самочинне будівництво – це те, що розпочате без усіх потрібних для того документів. Насамперед мова йде про землю, технічні (містобудівні умови й обмеження), які дають можливість розробити проект, та декларація (повідомлення) про початок робіт залежно від типу будівництва.

Також для початку будівництва, яке "зачіпає" інтереси ваших сусідів, потрібно зібрати їх підписи. У паперах має бути сказано, що вони не будуть виступати проти запланованого будівництва. І краще відразу фіксувати все документально, для цього треба хоча б два-три речення, де б зазначалося – не заперечую проти будівництва. Містобудівні умови визначає головний архітектор, який має відповісти на вашу заяву впродовж десяти днів. У цій ситуації існує два варіанти подій: архітектор може пояснити, чому відхилено запит, чи дати дозвіл на будівництво.

Головний “будівельний ревізор” Рівненщини Ігор МІЧУДА

У Рівному чи не щодня фіксують випадки незаконного будівництва. Така ситуація непокоїть начальника Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) у Рівненській області Ігоря МІЧУДУ. За три місяці на посаді чиновник просто шокований ситуацією, що склалася в обласному центрі.

– Я просто вражений тим, скільки у нашому місті незаконних будівництв. Так, наприклад, на Драгоманова, 27 люди почали купувати квартири, а там апріорі не може бути житлової забудови. Декларацію за моїм поданням скасовано. Зараз я подав до прокуратури, щоб це будівництво було зупинено. Така ж ситуація з будівництво на Драгоманова, 32 та Данила Галицького, 17 – там просто не можуть бути споруджені житлові будинки, – пояснює Ігор Мічуда.

Ігор Володимирович говорить, що на вулиці Драгоманова не може бути житлових будинків, адже це рекреаційна зона. А на Данила Галицького – це зона Н1, там не може бути житлової забудови, а тільки невиробничі приміщення. Вирішити подібні питання можна, змінюючи цільове призначення, на що йде від шести до восьми місяців. Нині місто замовило новий план зонування, і тому можна звернутися до архітектора, буде розроблено план зонування, далі – у Вінниці розглядають зонування і там можуть прийняти рішення про зміну зони. Якщо людина має на цій землі нерухомість, то через сесію міської ради змінюють цільове призначення будівлі і тоді воно йде під житло й можна розпочинати будівництво. Саме такою ситуацією нині скористався у Рівному ЖК "Ріверсайд", забудовники якого сплатили штраф і тепер будуть просити на сесії Рівнеради землю, щоб завершити будівництво та здати будинок в експлуатацію.


Ігор МІЧУДА: Буду “мочити” всіх


– Вражає те, як у Рівному дозволили скластися такій ситуації. Коли за три місяці мені довелося подати на 53 забудовники у розшук. Як можна було таке допустити? Крім того, на цих будівництвах працюють люди, вони виконують різні роботи й отримують зарплату. Але чи за них сплачують податки? Чи пройшли вони всі перевірки, щоб працювати на будівництві, де може бути небезпека для здоров’я? – зауважує Ігор Мічуда.

Із 1 липня ДАБІ може проводити перевірку на будівництвах, і це дозволить управлінню мати вплив на забудовників. Адже до цього було накладено мораторій на їх проведення. Тим самим нечесні забудовники використовували цей період для власної наживи.

Ігор Мічуда розповів, що станом на кінець липня прийшов наказ на перевірку перших 9-ти об’єктів (юридичні особи, всього поки що 74), деякі з них чекали черги ще з лютого у зв’язку з мораторієм. Тепер Ігор Володимирович надіється, що ДАБІ зможе перевіряти всі будівництва, у першу чергу ті, які ведуться з порушеннями. Адже це в першу чергу безпека громадян.


Ігор Мічуда очолив Державну архітектурно-будівельну інспекцію


Начальник ДАБІ пояснює подібні ситуації тим, що люди нині шукають будь-які можливості вкладення грошей у нерухомість і тому легко "стрибають на гачок" до нечесних забудовників. Але варто пам’ятати про те, що "безкоштовний сир тільки у мишоловці". Тому перед тим як купувати житло, варто перевіряти документи забудовників, а під час початку власного будівництва дотримуватися всіх законодавчих норм. Адже якщо починати розбудову України, то зміни ці варто починати з себе. І те, як ми проводимо будівництво, такі ми і європейці, – впевнений Ігор Мічуда. Адже будівництво – це обличчя міста і яким воно буде – залежить від нас.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ