Ми у Facebook
30.08.2015, 18:00

Місця нацистського терору на Рівненщині (1941–1944 рр.)

Ґетто у Рівному

На території Рівненської області німецькі окупанти створили розгалужену систему місць примусового утримання для різних категорій населення.
За підрахунками, тут функціонувало 21 ґетто, 6 таборів для цивільного населення, 17 таборів для радянських військовополонених та велика кількість тюрем. Саме за допомогою цієї карально-репресивної системи реалізовувалась злочинна політика гітлерівського режиму на окупованих українських землях.

Насамперед, непоправних втрат під час Голокосту зазнала єврейська громада регіону, так і не відновившись після війни. Найбільші ґетто функціонували у Рівному, Дубно, Сарнах, Здолбунові, Корці, Костополі, Тучині. Більшість створених нацистами в цьому регіоні ґетто функціонували протягом нетривалого часу (від кількох місяців до року) і були ліквідовані до кінця 1942 р. Акції з масового знищення євреїв (переважно шляхом розстрілу у спеціально підготовлених місцях) відбувалися хвилеподібно по всьому регіону від кінця 1941 р. до осені 1942 р., досягнувши піку в липні-жовтні 1942 р. Наслідком цього стало майже тотальне винищення єврейського населення у Рівненській області. Голокост пережили понад 1 тис. місцевих євреїв. Поодиноким євреям вдалося вирватися з ґетто, переховуватися в лісах аж до приходу Червоної армії, уникнути страти шляхом підробки документів чи вихрещення, вступити до лав радянських партизанських загонів чи відділів УПА.

Ґетто, тюрми, табори примусової праці для цивільного населення

м. Березне

Ґетто. 1942 р. Утримувалось близько 3,6 тис. місцевих євреїв, яких поселили у трьох будинках, огороджених колючим дротом. В’язні виконували важкі фізичні роботи у лісі за містом. Їм видавали мізерну кількість харчів, часто били та катували. Деяким з них вдалося втекти під час робіт у лісі. З 15 по 18 серпня 1942 р. німецька айнцзатцгрупа провела у місті екстермінаційну акцію. Усіх євреїв з ґетто вивезли в місцевий ліс, де розстріляли та поховали у викопаній ними ж самими ямі. З усіх утримуваних в ґетто євреїв вдалося вижити тільки кільком сотням.



с. Боремель, Демидівський р-н

Ґетто. 1942 р. Утримувалось до 1,2-1,5 тис. євреїв. Ґетто було огороджене колючим дротом. Німці розстріляли усіх євреїв.


Далі буде...





На правах реклами