Ми у Facebook
08.09.2015, 09:45

8 вересня - Міжнародний день грамотності

Рівень грамотності в різних країнах світу

Починаючи з 1966 року його відзначає ЮНЕСКО - Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури. В такий спосіб вона прагне привернути увагу міжнародної громадськості до того, що бути грамотним важливо для кожної людини та суспільства в цілому.
Традиція щорічно відзначати цей день започаткована рекомендацією Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності, що відбулася в Тегерані у вересні 1965 року. Саме ця конференція рекомендувала оголосити 8 вересня, дату урочистого відкриття конференції, Міжнародним днем грамотності та святкувати його щорічно в усьому світі.

Упродовж останніх десятиліть спостерігається значний прогрес у розповсюдженні грамотності. Зокрема, у 1950 році в половині країн світу 50% або більше дорослого населення (старших 15 років) були неграмотними. На сьогодні таких країн налічується лише близько 25 країнах світу, у решті держав рівень неграмотності населення в середньому не перевищує 10%.

Загалом на сьогодні майже чотири мільярди жителів планети вміють читати й писати. Освічених людей із кожним роком стає все більше й більше, але боротьба з неуцтвом залишається складною та масштабною проблемою. До її важливості й привертають увагу ініціатори відзначення Міжнародного дня грамотності. У цей день проводять конференції та злети вчителів, найвидатніших педагогів нагороджують. Свято було запроваджене й святкується не тільки на честь тих, хто дав людству писемність, але й всіх, хто навчає дітей і молодь та розповсюджує грамотність.

Американський професор із Рівного Юрій Шевчук - про загрози для української мови

На Рівненщині грамотність представників різних верств населення досліджують організатори проекту "Мовний моніторинг", який громадські активісти, науковці та студенти проводять з 2009 року. Незмінним організатором проекту є викладач кафедри журналістики Національного університету "Острозька академія" Вікторія Назарук. Під час першого моніторингу організатори досліджувати мовну культуру рівненських чиновників та політиків. Наступного року на грамотність перевіряли студентів. А у 2011-му в рамках проекту склали міні-словник сленгу. У 2013-му під час "Мовного моніторингу" досліджували рівень грамотності журналістів рівненських газет.

ОСЬ ЩО виявили в рівненських газетах борці за чистоту мови

А минулого року цікаву акцію до Міжнародного дня грамотності влаштовували і для керівників міської влади Рівного - з ініціативи товариства "Просвіта", чиновники мали знайти помилки у текстах, які їм роздали - виправити неправильне написання слів і вставити пропущені розділові знаки.

Сюжет телеканалу "Рівне 1"



Отож, нехай грамотність допомагає всім нам у вирішенні найрізноманітніших життєвих завдань!





На правах реклами