Ми у Facebook
23.09.2015, 09:45

Робота державних бурштинових підприємств заблокована

В Україні існує лише два державних підприємства, які легально видобувають бурштин: "Укрбурштин" та "Бурштин України", однак обидва нині заблоковані.
Зокрема, підприємство "Укрбурштин" заблоковано внаслідок дій органів МВС та судових тяганин, а "Бурштин України" на межі банкрутства.

]

За словами директора ДП "Укрбурштин" Олега Ярошика, міліція утримує партію бурштину, аби підприємство не змогло розрахуватися з кредиторами і відновити платоспроможність. В свою чергу материнська компанія ДАК "Українські поліметали" має свій інтерес – завести на ДП "Укрбурштин" свого інвестора.
"Представники "Українських поліметалів" чомусь заявили, що "Укрбурштин" потрібно повернути державі, хоча підприємство перебуває у державній власності і внесене до переліку тих, які не можна приватизувати. Окрім того, заяву про припинення банкрутства нам навіть не показали. Хоча два кредитори – ТзОВ "Ю.К." та ТОВ "ІК" Грейн-Сервіс" – самі вже подавали клопотання про те, щоб вивести "Укрбурштин" зі стану санації. Ми вже давно намагаємося це зробити, їздимо безперервно у Мінекономіки, але там постійно знаходять якісь дрібниці і відмовляють. Назву компанії, яку озвучив представник "Українських поліметалів", почув уперше. Як на мене, усі ці заяви, показова вистава у суді – для того, щоб завести на підприємство свого інвестора.

Бурштинокопачі з Рівненщини вчинили сутичку з житомирськими конкурентами

Борг "Укрбурштину" наразі 7,5 млн грн. Міліція досі утримує 2,6 тонни бурштину, які підприємство добуло під час геологорозвідки і які правоохоронці затримали як нібито незаконно добуті, бо вони були у моєму бусі на території приватного підприємства. У нас є всі документи і ми сподіваємося повернути каміння. Суми, яку б отримали за продаж цього бурштину, було б достатньо, щоб розрахуватися з усіма боргами та заплатити компаніям, які здійснювали геологорозвідку. Інакше вони подадуть до суду на "Укрбурштин", адже йдеться про майже 2 млн грн. Якби у нас не було боргів, ми б вийшли зі стану санації, а тоді на підприємство міг би зайти будь-який інвестор і вкласти кошти у його розвиток, але йдеться про інвестиції, не про приватизацію. У цьому зацікавлені всі, перш за все працівники підприємства", - пояснили в ДП "Укрбурштин".

Тим часом, інше бурштинове підприємство "Бурштин України" перестало видобувати каміння через те, що закінчилися границі кар’єру.

"Закінчилися границі кар’єру на 11 гектарів у Сарненському районі, де ми видобували бурштин. Хоча як мінімум за півроку було відомо, що потрібно виготовляти дозволи на нове родовище, яке знаходиться поруч, цього ніхто не зробив. Коли я очолив підприємство, ми підготували пакет документів і передали до Міністерства екології. В кращому випадку пройде місяців два, поки ми зможемо приступити до видобутку. У Держслужбі геології та надр заручився підтримкою, обіцяли пришвидшити оформлення дозволу. Проте на ділянці – ліс, потрібно буде його вивести із власності держлісгоспу і передати на місцеву раду, а тоді сплатити компенсацію лісництву. Чому попередній керівник не почав готувати дозволи, усвідомлюючи, що це призведе підприємство до банкрутства, я б також хотів знати. Проти звільненого Ореста Жеребецького відкриті кримінальні провадження, як мені відомо, які стосуються саме доведення підприємства до банкрутства. Окрім того, досі не був відремонтований ескалатор, що не працює вже кілька місяців, хоча навіть запчастини до нього купили. "Бурштин України" не має запасів каміння для переробки. Тих, що лишилися, вистачить на два місяці роботи при дводенному робочому тижні. Ми шукаємо вихід із цієї ситуації. Проте поки отримаємо дозвіл, розпочнеться зима, а за температури нижче як 5 градусів морозу працювати не можемо, бо замерзають форсунки. Бурштинокопачі ж не припиняють робіт узимку, бо у них інший спосіб видобування – вони заливають воду під землю. На родовищі поблизу Клесова, на яке ми хочемо отримати дозвіл, хіба що лінивий ще не побував. Усе розрите мотопомпами. Проте бурштинокопачі можуть видобути не більше 30% запасів, ми ж промисловим способом – усі 100 %", - розповів директор "Бурштин України" Дмитро Тяглій.

Нагадаємо, співробітники МВС вилучили 4 серпня у ДП "Укрбурштин" партію бурштинового концентрату, обсягом 2,6 тонни. Станом на сьогоднішній день, державне майно підприємству не повернуто.

Джерело: УНН





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ