Ми у Facebook
12.10.2015, 09:00

Як рівнянам після грипу та застуди не втратити слух назавжди

В осінньо-зимовий період збільшується кількість хворих на грип та ГРВІ. А після захворювання узнаки даються ускладнення, які проявляються на фоні ослабленого імунітету.
Мало хто задумується про те, що кілька днів чихання, нежитю і болю в горлі може обернутися навіть повною втратою слуху, якщо вчасно не звернутися до лікаря.

Що робити, аби уникнути страшних наслідків від грипу та ГРВІ розповів завідувач сурдологічним кабінетом поліклінічного відділення Рівненської обласної клінічної лікарні Олег Мізинець, після перенесеного грипу та ГРВІ завжди є ризик ускладнень, особливо якщо пацієнти займалися самолікуванням.

- На фоні ослабленого імунітету після грипу та застуди можуть виникати й інші захворювання, такі як отит, гайморит, закладення вух тощо. Та найстрашніше те, що грип може призвести і до втрати слуху, якщо вчасно не звернутися до спеціаліста. Тому такі ускладнення важливо вчасно виявити та почати правильно лікувати. Вважається, що найкраще піддаються лікуванню ускладнення, якщо до лікаря звернутися у період від 2 годин до 2 днів після їх виявлення. Адже тоді можна підібрати адекватне лікування і зупинити прогресування недуги. Якщо мова йде про погіршення слуху після грипу, то з кожним днем це все гірше піддається лікуванню і може призвести до часткової або ж і повної втрати слуху. Важливо розуміти, що виявивши такі симптоми, консультації одного ЛОРа не достатньо, потрібно звертатися до сурдолога, проходити комплексне обстеження, щоб точно знати, в якому стані вухо, у чому саме проблема, та підібрати ефективне лікування. Якщо ж лікування неправильне чи несвоєчасне, то ускладнення від грипу можуть перерости в хронічні захворювання вух і повну втрату слуху. Тому не варто нехтувати своїм здоров’ям, а краще відразу проконсультуватися зі спеціалістами та почати лікування, – каже Олег Мізинець.

А також додає, що для того, щоб поставити правильний діагноз і підібрати ефективне лікування, обов'язково потрібно пройти обстеження вуха.

- Без цього неможливо оцінити ступінь ураження вуха, які саме проблеми існують і стадію захворювання. Ці ознаки можна виявити під час таких обстежень, як аудіограма – графічне зображення слухової функції, яке дозволяє оцінити ступінь порушень у слуховому аналізаторі. А також за допомогою тимпанометрії – метод об'єктивного дослідження функції середнього вуха, ступеня рухливості барабанної перетинки і провідності слухових кісточок (молоточок, коваделко, стремінце) шляхом створення варіацій тиску повітря в слуховому каналі. Адже неправильно підібране лікування може лише загострити захворювання, і воно перейде в хронічне. Тим більше, що грип дає найрізноманітніші ускладнення саме на вуха, і тому перш ніж лікувати, потрібно знати, що саме, - зазначив Олег Мізинець.

За словами сурдолога, часто трапляється, що пацієнти на ногах перенесли грип, потім відчули закладення вух, і лише коли побачили, що це не минає за кілька днів, а то й тижнів, і слух погіршується, звертаються до лікаря.

- Тоді варто розуміти, що запущену хворобу лікувати важче, а буває, що слух взагалі без хірургічного втручання чи слухового апарату вже не можна відновити. Я не кажу про те, що порушення слуху тягнуть за собою й інші проблеми. Окрім дискомфорту, який виникає від постійного перепитування, зниження слуху може спричинити розвиток серйозних хвороб, у тому числі й недугу Альцгеймера (старечої недоумкуватості). Це пов'язано з тим, що звук є основним подразником мозку, і якщо людина недочуває, то за 7 років мозок взагалі забуває звуки та перестає їх розпізнавати. Тому якщо ви помітили зниження слуху, тим більше після перенесеного захворювання на грип, не соромтеся звертатися до спеціалістів. Адже ефективність лікування залежить від вчасного виявлення недуги. І звернення до сурдолога не означає, що для відновлення слуху потрібно використовувати слуховий апарат. Часто його можна покращити, правильно підібравши лікування. Проте важливу роль у цьому процесі відіграє професіоналізм лікаря і своєчасність походу до нього, - зазначив Олег Мізинець.

А пройти обстеження слуху, підібрати ефективне лікування і, за потребою, сучасний слуховий апарат на всі випадки життя можна у Рівненській обласній консультаційній поліклініці (кабінет 55), що знаходиться за адресою: м. Рівне, вул. Київська, 78-Г. Записатися на прийом до лікаря та отримати детальну інформацію можна за телефоном: (050)568-74-79.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

25.04, 12:00 Прощання з Героями: У Рівному віддали останню шану Андрію Костюкевичу та Ігорю Кудріну

25.04, 11:36 Що робити, якщо розбився ртутний термометр: ефективні поради

25.04, 11:00 Роковин аварії на Чорнобильській АЕС: У Рівному відбудеться мітинг

25.04, 10:30 Двоє жителів Рівненщини втратили тисячі гривень, бо скористались шахрайською "допомогою"

25.04, 10:12 Нове життя: Жінка виїхала з Донеччини, народила на Кіровоградщині, а житиме на Рівненщині

25.04, 09:59 «Здав» неіснуюче житло трьом різним людям: жителя Рівненщини судитимуть за шахрайство

25.04, 09:39 У Майї свято: Рівненський зоопарк запрошує на частування до тапіра

25.04, 09:00 Завтра сесія облради: Про що говоритимуть рівненські депутати

25.04, 08:01 І у Рівному, і в Зорі, і в Сарнах: Декілька багатоповерхівок залишаться без газу

25.04, 07:34 Рівне сьогодні: На кількох вулицях міста не буде води