Ми у Facebook
19.11.2015, 15:45

Чому не зросла моя пенсія?

У газеті "ОГО" ми відкриваємо нову рубрику "На пенсії". Тепер у кожному випуску газети ви зможете прочитати ще більше корисної інформації на теми соціального забезпечення, порад для вашого дому та знайти відповіді на актуальні питання від пенсіонерів.

"Моїй мамі з 23 років безперервного стажу зарахували тільки 14 років, і в 2010 році призначили пенсію 734 гривні. З того часу іноді додавали 5-10 грн. Зараз вона отримує пенсію 999 грн, але після оголошеного підвищення їй нічого не доплатили. Чому?
Без імені, питання з сайту "На пенсії"


Вся справа в стажі

Як відомо, з 1 вересня 2015 року розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, збільшено з 949 грн до 1074 грн. У зв'язку з цим було проведено масовий перерахунок пенсій, але торкнувся цей перерахунок аж ніяк не всіх. Перш за все, підвищення відчули ті, хтo отримує мінімальні пенсії. Ті, хто отримує пенсії вищі від мінімальних або, навпаки, не мають права на мінімальну пенсію, такого підвищення могли не відчути або отримати зовсім невелику надбавку.


У 2015 році змінився порядок перерахунку пенсій


Як ми розуміємо, за наявності всього 14 років офіційно підтвердженого стажу ваша мама не має права навіть на мінімальний розмір пенсії. Справа в тому, що за відсутності мінімально необхідного стажу пенсія за віком встановлюється у розмірі пропорційно до того страхового стажу, який є, виходячи з мінімального розміру пенсії за віком. Іншими словами, якщо у жінки є 30 років стажу (у чоловіка відповідно – 35 років), то вона гарантовано отримуватиме мінімальну пенсію в розмірі прожиткового мінімуму. Якщо стажу менше, то і відсоток від прожиткового мінімуму буде меншим.

"Стару" мінімалку заморозили

Раніше ті, у кого не вистачало стажу, до своєї мізерної пенсії (розмір якої менший від мінімального) отримували державну адресну допомогу в сумі, якої не вистачало до розміру прожиткового мінімуму. Під час збільшення прожиткового мінімуму ця адресна допомога збільшувалася автоматично, і людина все одно гарантовано отримувала пенсію або соціальну допомогу в розмірі не меншому від прожиткового мінімуму, тобто на рівні мінімальної пенсії. Зараз особам, які не мають права на мінімальну пенсію, державна адресна допомога виплачується в сумі не менше 949 грн (Постанова Кабінету Міністрів України №265 від 26 березня 2008 року зі змінами від 25 березня 2014 року).

Іншими словами, для громадян, які не мають повного страхового стажу, а також для інвалідів ІІІ групи розмір мінімальної виплати було заморожено і він залишився на рівні старого прожиткового мінімуму, який було встановлено ще в 2013 році (949 грн). Таким чином, під час збільшення прожиткового мінімуму з 1 вересня вийшло так, що найбільш малозабезпечена категорія громадян виявилася обділеною.


Якою буде майбутня пенсія - підкаже інтернет


Окремо слід розібратися в тому, чому вашій мамі під час призначення пенсії не врахували весь стаж. На жаль, у листi не вказано подробиць та причин такої відмови. Можливо, розібратися в цьому питанні допоможуть у вищій інстанції – в обласному Пенсійному фонді, куди і рекомендуємо звернутися. Неврахований стаж в даному випадку може істотно впливати на розрахунок пенсії.

Примітка.
* Для тих, хто пішов на пенсію до 1 жовтня 2011 року, для отримання мінімальної пенсії достатньо 20 років страхового стажу для жінок і 25 років – для чоловіків.

Сергій КОРОБКІН, незалежний консультант.

Тільки зараз ви маєте унікальну можливість отримати ще більше корисної інформації завдяки виданню “ОГО”. Ви маєте шанс передплатити дві цікаві та корисні газети за ціною однієї.
Такого ще не було! Комплект: газета “ОГО” та “На пенсії” за передплатною ціною 86,03 гривень на шість місяців. Тим самим читачі отримуватимуть газету “ОГО” з потужною інформаційною частиною. На сторінках видання ви дізнаєтеся найактуальніші новини Рівного та області, корисну інформацію щодо змін у соціальному забезпечення, поради для городників та кулінарів, телепрограму на тиждень та блок оголошень.
В комплекті ж з “ОГО” завдяки унікальній пропозиції, ви можете отримати у комплекті газету “На пенсії”. У якій свіжа інформація про те: кому і за що доплачують до пенсії, які перерахунки і коли роблять пенсіонерам, хто має право на пільги, як оформити спадщину і заповіт, рецепти та поради народної медицини, клуб знайомств через газету, прогноз погоди та ще багато цікавого.
Тому не проґавте можливість і передплатіть дві газети за ціною однієї!








На правах реклами