Ми у Facebook
15.01.2016, 09:00

Чому у Рівному хочуть перейменувати вулиці Ціолковського й Курчатова

У міській раді Рівного пояснили, чому деякі вулиці Рівного підпадають під декомунізацію.
Нагадаємо, що у Рівному перейменують 32 вулиці

Курчатов Ігор Васільєвіч

Радянський вчений і державний діяч, символ радянської епохи
30 грудня 1902 (12 січня 1903), Сім Оренбурзької губернії – 7 лютого 1960, Москва)

Російський фізик, організатор і керівник робіт в галузі атомної науки і техніки в СРСР, академік АН СРСР (1943).

У 1948 р. вступив у ВКП(б). У 1949 р. керований Курчатовим колектив створив радянську атомну бомбу, покінчивши з монополією США в цій царині. При цьому всі роботи над атомним проектом проходили під контролем Л.Берії і НКВД. З 1950 р. депутат Верховної Ради СРСР. У 1953 р. створена перша у світі термоядерна бомба, а в 1954 р. побудована перша у світі АЕС. Відкриття Курчатова дали можливість Сталіну повністю ігнорувати думку Заходу, розмовляючи з ним з позиції сили. Багато в чому завдяки ньому після закінчення Другої Світової війни сталінський режим зберігся в недоторканності.

Раніше мер Рівного обіцяв перед перейменуванням вулиць Рівного провести опитування серед городян.

Ціолковскій Константін Едуардовіч

Родоначальник російського фашизму, символ радянської епохи
(5 (17) вересня 1857, Іжевськоє під Рязанню – 19 вересня 1935, Калуга)
Російський і радянський вчений-теоретик польського походження, один з засновників ракетобудування та сучасної космонавтики, педагог, письменник. Автор науково-фантастичних та філософських творів, прихильник і пропагандист ідей освоєння космічного простору.

У Фізико-хімічній спілці у період Російської імперії не оцінили значимості й революційності представлених ним моделей. При радянській владі умови життя й роботи Ціолковського радикально змінилися. Йому було призначено персональну пенсію й забезпечено можливість плідної діяльності.

Окрема тема – його філософські «праці». Його вважають родоначальником російського фашизму, оскільки у своїх філософських працях він вибудовує моторошну картину тоталітарного суспільства. Дебілів, божевільних, негрів, індіанців та інші «нижчі раси» Ціолковський пропонував знищувати, а надлюдей виводити штучно від кращих «виробників». Для цього «великий гуманіст» вважав за необхідне збирати найбільш досконалі людські «особи» в спеціальних будинках. Євгенічні ідеї Ціолковського пізніше намагались здійснити нацисти. Проблему з тими надлюдьми (чи просто людьми), які зістарились, «зіпсувались», Ціолковський в роботі «Радість без розплати» (1923) пропонував вирішити так: «Положим, человек или другое смертное животное живет только до тех пор, пока не начинается уклон к старости и к тяжести жизни. У человека этот период начинается с 30, 40 или 50 лет, смотря по темпераменту или условиям. Когда начинается у человека жизненная тяжесть, убьем его безболезненным способом. Врачи уверяют, что такой способ есть. В самом деле, если устроить машину, которая в тысячную долю секунды или еще скорее (это теоретически возможно) раскрашивает человека на малейшие кусочки, то как это разрушение может ощущать человек? Оно не должно сопровождаться мукой, так как не может отразиться на нервах по своей кратковременности.Выгоднее, чем добиваться чрезмерного долголетия, сделать кончину человека безболезненнее. Это и возможнее». А якщо хтось не захоче помирати або виявиться не настільки досконалим, то рецепт Ціолковського був таким:«Эгоистические стремления можно уничтожать погашением родов с нежелательными свойствами, через
ограничение права производить потомство
».






На правах реклами