Ми у Facebook
11.02.2016, 17:20

Ваше здоров'я: “При правильному догляді, з родимками можна жити роками”, - лікар-дерматолог з Рівного (+ВІДЕО)

У новому випуску програми "Ваше здоров'я" ми поспілкувалися з лікарем дерматологом Сергієм МАЛЕШЕМ у Центрі краси та здоров'я "ЄВА".
– Що робити, коли з'явилося новоутворення на шкірі, так звана родимка? До кого звертатися і чим це загрожує?

– У першу чергу варто звернутися до дерматолога, який зможе визначити чи це доброякісний, чи злоякісний процес. Якщо злоякісний – швидше за все, потрібно буде невус видаляти. Якщо доброякісний – то лікар вас заспокоїть і надасть консультацію відповідно до того, що є.

Доброякісний невус – це нормально для людини і потрібно буде дотримуватися деяких рекомендацій. Якщо невуси знаходяться на відкритій ділянці шкіри, то вони в певний період часу будуть піддаватися впливу сонячного проміння, яке може спровокувати переродження невуса, щоб це попередити – потрібно користуватися фотозахисними засобами. По-друге, потрібно слідкувати за собою. Якщо ви помітили зміни в кольорі, розмірі, чи на ньому розпочався якийсь крововилив, чи невус покрився кірочкою, то необхідно одразу звернутися до лікаря-дерматолога, який вас огляне. Найчастіше невуси безпечні і з ними можна жити роками, але постійно слідкуючи за собою.

ДИВИТИСЬ ВІДЕОЗАПИС ПРОГРАМИ

Якщо утворення знаходяться в зоні тертя (на шиї, попереку) або на ділянках шкіри, які піддаються подразникам, тоді лікар оцінює розмір, колір, яскравість і дає рекомендації, чи потрібне профілактичне видалення такого невуса. Якщо ж це зона обличчя, то видаляти невус потрібно, лише якщо він спричиняє косметичний дефект, в іншому разі – просто спостерігати й один раз у рік приходити на профілактичний огляд. У цьому випадку ви будете впевнені та заспокоєні, що у ваших утвореннях немає ніяких змін.

– Багато зараз говорять саме про кількість родимок. Чи насправді кількість родимок впливає на захворювання шкіри і чи є гранична кількість, коли вже людині варто турбуватися за своє здоров'я?

– Кількість родимок — це дуже індивідуально. Якщо їх більше 50-100, то дійсно варто йти до лікаря і шукати причину, а якщо їх декілька і навіть десяток, але в різних ділянках, то достатньо одного профілактичного огляду в лікаря, який проведе дерматоскопічну перевірку і підкаже, чи це доброякісний процес.

– Як саме проходить діагностика за допомогою дерматоскопа і які захворювання цей прилад допоможе виявити?

– Дерматоскоп – це основний інструмент дерматолога, завдяки якому лікар може оцінити ті паттерни, певні внутрідермальні ознаки, які неможливо помітити неозброєним оком. Дерматоскоп дозволяє в десять разів збільшити і завдяки променям поляризації чи емерсії оцінити колір, структуру та різні ознаки і дозволить лікарю на 95% поставити діагноз, не беручи шматочок шкіри й не відправляючи в лабораторію. Тобто, це дозволяє пацієнту бути на 95% спокійним за постановку діагнозу і в меншій мірі піддавати пацієнта хірургічному чи іншому видаленню даного утвору. Тобто, подивилися, оцінили, поставили правильний діагноз і сказали пацієнтові, чи це нормально чи ні.
Підкреслюю, що навіть якщо виявлено рак на шкірі – рання діагностика та вчасне видалення, дозволить пацієнту бути спокійним за своє здоров'я та життя.

– Скільки часу займає така діагностика?

– Є класичне правило: до десяти секунд. Тобто, якщо лікар-дерматолог, дивлячись в дерматоскоп, за 10 секунд не може визначитися точно з діагнозом, то, швидше за все, це якийсь пограничний стан, який потребує видалення або іншої консультації. Зазвичай, дерматологу достатньо 2-7 секунд, щоб оцінити даний утвір і сказати, чи це доброякісний чи злоякісний процес, і перейти до іншого. Наприклад, 3-4 родимки лікар перевірить за допомогою дерматоскопа за 1 хвилину.

Дерматоскоп у Центрі здоров'я та краси "Єва" унікальний тим, дозволить зробити знімок утворення. За потреби, цю фотографію можна переслати до будь-якого дерматолога світу. Всі європейські клініки працюють з такими самим обладнанням і зможуть провести діагностику лише за знімком.

Центр краси та здоров’я “Єва”
м.Рівне,
вул.Костромська, 41,
Тел. (0362) 69-00-00
(097) 615-04-50




ДИВИТИСЬ ВІДЕОЗАПИС ПРОГРАМИ


Минулі випуски:

"Ваше здоров'я": рівнянка Олена Гандзюк - про необхідність обстеження на ВІЛ [+Відео]

Ваше здоров'я: оздоровлення організму без ліків та операцій у Рівному [+Відео]

Ваше здоров'я: уролог-сексопатолог про хвороби чоловіків, їх діагностику та лікування [+Відео]


Ваше здоров'я: Наталія Поліщук про лікувальний масаж та способи визначення сколіозу (+ ВІДЕО)





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ