Ми у Facebook
12.02.2016, 15:00

Рівнянам - про зміни у сплаті податку на доходи фізичних осіб та військового збору

Через зміни до податкового законодавства, які набули чинності з 1 січня поточного року, до Центру обслуговування платників Державної податкової інспекції Рівного почастішали звернення із запитаннями щодо порядку адміністрування податку на доходи фізичних осіб та військового збору
Ставки податку на доходи фізичних осіб та військового збору

Оподаткування доходів, зокрема у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами, починаючи з 1 січня 2016 року, здійснюється за ставкою 18 відсотків. Також ставка податку може становити інший розмір, визначений  розділом IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

До уваги рівнян! Податковий календар на лютий

Ставка військового збору, як і у 2015 році, залишилась на рівні 1,5 % від об’єкта оподаткування.

Додатково повідомляємо, що під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з ПКУ, помножена на коефіцієнт, який у 2016 році становить 1,21951 (К=100:(100-18).

Щодо оподаткування лікарняних та відпускних


Якщо платник податку отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження згідно із законодавством, у тому числі за час відпустки або перебування платника податку на лікарняному, то з метою визначення граничної суми доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги, та в інших випадках їх оподаткування, такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування (п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ).

Що необхідно знати рівнянам про зміни в оподаткуванні нерухомості

При цьому роботодавець та/або податковий агент має право здійснювати перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування, незалежно від того, чи має платник податку право на застосування податкової соціальної пільги (п.п. 169.4.3 п. 169.4 ст. 169 ПКУ).

Отже, суми лікарняних, відпускних, нараховані (виплачені) у 2016 році за місяці 2016 року, оподатковуються за 18-відс. ставкою.

Суми лікарняних, нараховані і виплачені у 2016 році за місяці 2015 року, включаються при перерахунку до загального оподатковуваного доходу відповідних податкових періодів (місяців) 2015 року та оподатковуються за ставками, які діяли до 01.01.2016, тобто 15 відс. (20 відсотків).

Разом з тим суми відпускних, нараховані та виплачені у 2015 році за 2016 рік, відносяться податковим агентом до загального оподатковуваного доходу 2016 року та оподатковуються за ставкою 18 відсотків.

Додатково повідомляємо, що інші доходи, нараховані податковим агентом, оподатковуються за відповідною ставкою податку, яка діяла (діє) на момент їх нарахування.






На правах реклами