Ми у Facebook
08.03.2016, 17:00

Успішні жінки Рівненщини: Ніна Крока – жінка, що перетворює метал на красу

Якщо хочете поринути у справжню казку, героями якої є ковані фігури, – вам у гості до Ніни Юріївни Кроки!
Кожен з рівнян знайомий із роботою Ніни Кроки, хоча мало хто про це здогадується… Адже всі, хто хоч раз відвідував Рівне, знають про надзвичайні ковані скульптури, що знаходяться у самому серці міста. Когось вони щиро захоплюють, а хтось просто звик і сприймає їх за належне, проте нікого ці витвори не залишають байдужими. Щоб втілити таку красу в життя, майже цілий рік злагоджено працює немалий колектив справжніх майстрів своєї справи, а очолює його – звичайна на перший погляд жінка Ніна Юріївна КРОКА. Але “звичайна” – це лише на перший погляд!

Ніна Крока вже давно захоплюється металом. І нехай тільки хтось скаже, що це зовсім не жіноча справа! Декілька хвилин, проведених за розмовою з цією усміхненою жінкою – і ви зміните докорінно свою думку. Адже у металевих скульптурах, яких у неї вже назбиралася ціла колекція, вона вбачає не просто красу, а справжнє тепле серце.

– Ці скульптури – все моє життя, – ділиться Ніна Юріївна, демонструючи унікальну колекцію кованих виробів. – Вони моя пристрасть, яку я вже плекаю багато років. Кожен виріб дорогий моєму серцю, і я не хочу з жодним з них розлучатися.

А колекція дійсно вражає. Зібрані тут експонати зі всієї країни. Кожна фігурка унікальна і має свою багату історію, кожну з яких Ніна Юріївна знає досконало:

– Не любити ковані вироби неможливо. За роки, що в нас працює музей, помітила, що вони однаково захоплюють як дітей, так і дорослих.

В унікальному музеї – виключно українські експонати. Ніна Юріївна зізнається: об’їздивши немало країн та ковальських фестивалів, для себе зрозуміла, що вироби українських майстрів – найкращі, адже лише наші ковалі вкладають у роботи душевне тепло та частинку свого серця.

– Коли у мене з’являється нова кована фігура, то мені потрібно ще декілька днів, щоб з нею “познайомитися” і пройнятися її енергетикою, – зізнається пані Ніна. – Я можу сидіти й годинами милуватися цією красою з металу, а вона ніби ділиться зі мною своїм теплом...

Колекція збиралася не один рік, але окремі експонати просто простоювали по кабінетах, деякі взагалі зберігалися на горищі чи у шафах, бо для них банально не вистачало місця. Від того й виникла у Ніни Юріївни хороша ідея: не ховати цю захоплюючу красу, а дати милуватися нею людям.

Ніна Крока все життя присвятила улюбленій справі. Вона багато їздила по світу і, відвідуючи різні ковальські фестивалі, плекала мрію про те, що в її рідному місті теж колись можна буде повторити щось подібне. З такою ініціативою декілька років тому пані Ніна звернулася до керівництва міста, і ось уже п’ятий рік поспіль у Рівному проходить фестиваль ковальського мистецтва “Коване серце України”, який полюбився не лише рівнянам, а й гостям міста, які щороку приїздять сюди, щоб побачити, як в умілих руках звичайний шматок металу перетворюється на справжній витвір мистецтва. Після кожного такого заходу і з’являються на рівненській “Лебединці” дивовижні ковані скульптури. Ніна Крока злегка привідкрила завісу й поділилася планами на цьогорічний фестиваль, підготовка до якого вже кипить на повну:

– На п’ятий, ювілейний, фестиваль ми вирішили створити дещо оригінальне – поєднати метал із базальтом. Думаю, що рівнянам добре відомо про родзинку нашого краю – унікальні базальтові стовпи, що на Костопільщині. Тож до звичних шести кованих фігур, які вже встановлені у місті, приєднаються ще дві нові, але які – нехай залишається інтригою...

Щоб організувати подію такого масштабу, повинна злагоджено працювати ціла команда. Пані Ніна розповідає: закінчивши один фестиваль, майже одразу починається робота над іншим. Серце жінки радіє від того, що на фестиваль ковалі з’їжджаються цілими родинами, як на звичайну приятельську зустріч.

– Мене дуже тішить, що на фестиваль приїжджають ковалі з дітками. Щоб підтримувати цю ініціативу, ми навіть пошили для них маленькі фартушки. Допомагаючи своїм батькам, дітки переймають безцінний ковальський досвід, а це означає, що вони в майбутньому продовжать родинну справу.



Ніна Крока розповідає, що не змогла би втілювати свої нелегкі плани в життя, якби не її любляча родина, що завжди підтримує жінку у всіх її починаннях. Уся сім’я, включаючи пані Ніну, її чоловіка, сина та доньку, трудиться над однією спільною справою, тому вони як ніхто її розуміють та допомагають.

Якщо у Ніни Юріївни в щоденних клопотах і з’являється вільна хвилина, вона прагне провести її з улюбленими онуками, яких у неї аж троє. Хоч вони ще маленькі, проте вже щиро пишаються бабусею і поділяють з нею любов до прекрасного.

Отож, якщо хочете поринути у справжню казку, героями якої є ковані фігури, – вам у гості до Ніни Кроки! Адже надзвичайно красиві речі можна створювати навіть з металу. Головне – любити свою справу понад усе, а це і стане запорукою успіху!





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ