Ми у Facebook
15.04.2016, 16:00

Як голови Рівненської облради легітимністю мірялися [Частина 2]

Днями Рівненський окружний адміністративний суд виніс рішення, яким поновив на посаді голови обласної ради Володимира Ковальчука. Також він підтвердив законність обрання Олександра Корнійчука. Депутати розгублені, голови не можуть розібратися, хто з них легітимний, і скликають екстренне засідання президії.
Голова обласної ради Олександр Корнійчук пропонує включити до порядку денного питання про постанову рівненського окружного адміністративного суду від 11 квітня 2016 року.

- Ми просимо все-таки дати роз’яснення. Які в кого ще будуть пропозиції до порядку денного?

-  Не порушуйте закон, – говорить голова обласної ради Володимир Ковальчук.

-  Можна я скажу? – виступає депутат від "Батьківщини" Микола Кучерук. – Ми у своїй роботі користуємся законом про місцеве самоврядування. Він говорить, що третина депутатів може внести в порядок денний сесії будь-яке питання. Якщо ви хочете жити публічно, не виконуючи закон про місцеве самоврядування, то вам треба було йти не в депутати. Вам треба було йти в піарщики, у журналісти…

Депутати сміються, журналісти обурюються крізь сміх.

-   Ей! Фільтруйте трохи, шановний, бо, по-моєму, вам теж не потрібно було йти в депутати, 
- сміюся від такого неочікуваного нахабства.

-   Треба ще розібратись, чому суд не звертає увагу на закон про місцеве самоврядування, - продовжує Кучерук, не звертаючи уваги на обурення журналістів. - І не вчиняйте тут безлад. Бо сьогодні він вже був: прийшли люди в формі, ще хтось. Це виглядало як самозахоплення кабінету.

На 46-й хвилині від початку засідання голова обласної ради Олександр Корнійчук згадує про порядок денний.

- Я пропоную розглянути порядок денний сьогоднішнього засідання президії. Перше питання - про постанову Рівненського окружного адміністративного суду, і друге - про звернення президії Рівненської обласної ради до вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо винесення рішення у справі стосовно Рівненської обласної ради. Ставлю на голосування.

Порядок денний, нарешті, приймають.

Депутати від Блоку Петра Порошенка пропонують прийняти звернення до Петра Порошенка.

- Звернення президії Рівненської обласної ради до Верховної ради України, до Президента України, вищої Ради юстицій, вищої кваліфікаційної комісії суддів щодо винесення суддею Рівненського окружного адміністративного суду рішення у справі стосовно рівненської обласної ради.

- Президент тут яким боком? - не розуміють присутні.

- Це гарант Конституції, - пояснює голова обласної ради Олександр Корнійчук. - Ми звертаємся для того, аби дати оцінку, чи не порушені права місцевого самоврядування. Чи це правомірно, що депутатів обласної ради зобов’язують голосувати, бо так комусь треба? Текст демократичний. Ставлю на голосування.

- Дайте його хоч вичитати, - просять депутати.

Поки одні вичитують текст звернення, інші продовжують сперечатися далі.

-  Шановні колеги, наші герої Небесної сотні не для того гинули на Майдані, щоб ви порушували закони, - говорить голова обласної ради Володимир Ковальчук.

- Пане Володимире, це цинічно звучить: щоразу прикриватися Небесною сотнею! - вигукує чоловік із залу. - Скажу вам таку просту річ: той весь колапс стався через те, що ви двічі обирали голову обласної ради не за регламентом. На даний час є два рішення про обрання голів: Ковальчука і Корнійчука. Не треба очікувати роз’яснень, треба просто скасувати одне з цих рішень. Винести на розгляд сесії питання про скасування рішення про призначення когось із голів. Кого? Ви вже вмієте кулуарно зібратися і вирішити. А пан Сало, як суддя, на мою думку, зробив правильно. Він примушує вас поставити крапку в тому, що ви самі заварили. А ще не було звіту Ковальчука про роботу. Просто встав окремий депутат, який вважає себе дуже впливовим, і сказав: "Мені цей голова не подобається" (пропозицію про висловлення недовіри Ковальчуку на минулій сесії вносив депутат Файфура - авт..).

- Згідно із законом, будь-який депутат має право в сесійній залі пропонувати вносити в порядок денний те чи інше питання, - відповідає Валентин Крока. - Ми маємо 35-45 питань у порядку денному, а після засідання президії - 70. То як? 40 питань будуть законними, а 30 - ні? То треба звертатися до суду, щоб всі їх скасувати.

- Сівтлана Кирилівна (Богатирчук-Кривко, - авт.) просить слова. Будь ласка! - озвучує Корнійчук.

- За цими чоловіками розібратися не можна, по п’ять разів слово беруть, - розпочинає депутат фракції "Конкретних справ" Світлана Богатирчук-Кривко. - По-перше, я б хотіла, щоб нам, як депутатам, скинули рішення суду, щоб ми його побачили і звернули увагу, що все-таки було порушено у процедурі. По-друге, згідно з вимогами департаменту державної виконавчої служби, ніде не вказано, що Олександр Васильович (Корнійчук, - авт.) має підписувати якісь розпорядження. І, тим паче, ніхто з апарату обласної ради не візьме на себе цю відповідальність, бо стовідсотково буде протест прокуратури. Тепер з приводу звернення. Колеги, воно - занадто емоційне. Там потрібно прибрати деякі емоції і посилання робити тільки на порушення закону. Ще тут була така пропозиція, що президія бере на себе відповідальність не виконувати постанову. Це карається штрафом від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років. То це всі 64 депутати будуть нести відповідальність? Чи члени президії? Чи голови? (депутати сміються, - авт.) Давайте все-таки говорити про обласну раду, як про колегіальний орган, а не виконавчий. І якщо ми направили запит щодо того, як все-таки виконати це рішення, то давайте не гарячкувати. Ніхто не вмирає, пожежі немає. Всі, слава Богу, живі-здорові. Яка різниця, чи пройде день-два-три, коли буде виконане це рішення суду? Чому зараз так всім горить, скажіть, будь ласка? Якщо ми не отримаємо роз’яснення, як виконати постанову суду, тоді можем збирати позачергову сесію. А сьогодні нічого не горить. Чому так спішно, що аж президію організували, що довелося все кидати і їхати сюди?

- Дайте слово громадськості, - голова ГО "Град" Лілія Москальова вкотре пробує задати запитання. І продовжує: - Шановні депутати, я тут постійно чую посилання на закон про місцеве самоврядування. Цей закон каже, що ви є всього-на-всього представницький орган територіальної громади Рівненщини. У зв’язку з цим, коли ви приймали рішення про звільнення з посади голови обласної ради Ковальчука, територіальна громада Рівненщини хоча би за день мала право знати про це? Це перше. І друге: надайте, будь ласка, громадськості аргументацію: чому зняли голову обласної ради, на підставі чого.

-  Громада – це у вашій особі? - уточнює Корнійчук.

-  Тут є представники засобів масової інформації, – лунає голос з залу.

-  У контексті звернення, - переводить тему Олександр Корнійчук, - пропоную доручити Світлані Кирилівній відредагувати звернення. Ставимо на голосування

-  Пане Корнійчук, ви не відповіли на запитання, - нагадує Ліля.

- Бо їм нема шо відповідати, – припускає Ковальчук.

-  Відповідаю, пані Ліліє. Окрім того…, - починає відповідати Корнійчук.

-  Давайте проголосуємо за звернення! – встряє Кучерук.

- Добре, ставлю на голосування питання про звернення. Будь ласка, прошу голосувати.

Депутати голосують і приймають звернення.

- Всі питання, винесені на засідання президії, розглянуті, всім дякую за увагу, - прощається Корнічук і встає з місця. За ним одразу піднімаються всі інші.

Депутати розходяться.





На правах реклами