Ми у Facebook
15.05.2016, 10:30

Як за рік змінилися ціни на житло у Рівному (+ІНФОГРАФІКА)

Попит і ціни на житлову нерухомість як у столиці, так і в регіонах продовжують впевнено падати. І дна не видно.
Киянка Євгенія в січні 2015‑го купила двокімнатну квартиру на Солом’янці в Києві за $140 тис. За рік продала її — але виручила лише $125 тис.

“Виставили на продаж за ту саму ціну, що і купили. І поступово знижували, знижували”,— розповідає вона.

Євгенії ще пощастило — вона втратила тільки 11% від первісної вартості житлоплощі. За даними аналітичного центру найбільшого столичного агентства нерухомості Благовіст, доларові ціни на двокімнатні квартири в Києві за 2015‑й у середньому впали на 15%. Ще більше — на 26% знизилася вартість трикімнатних квартир. Навіть найпопулярніші однокімнатні втратили за рік до 8% своєї вартості.

Оголошення про продаж та оренду нерухомості Рівного


Схожа картина й у сегменті новобудов. За даними Lun.ua, середня ціна квадратного метра знизилася з торішніх квітневих $1.040 до нинішніх $880.

Усе це — частина довгострокового тренду: з найдорожчого 2008 року доларові ціни на колись “золоту” столичну нерухомість впали вдвічі. Низка економічних криз і відсутність іпотеки невблаганно роблять свою справу.

Рівнянам - про податок на транспорт і нерухоме майно: що можна звірити в податковій

Незважаючи на кризу, в Києві залишається категорія житла, яка навіть у кризу дорожчає. Щоправда, незначно. Мова про найдешевші однокімнатні в непрестижних районах міста. Так, за даними аналітичного центру Благовісту, середня ціна на подібне житло в Дарницькому районі Києва на початку 2015‑го становила $24,5 тис., а зараз піднялася до $29,5 тис. У Деснянському районі також зростає мінімалка — з $26,3 тис. до $27,5 тис.

Саме в сегменті подібного житла, що коштує до $40 тис., сконцентрований зараз найбільший попит, відзначають в компанії CDS.

Провінційні вісті


У регіонах ціни на нерухомість теж падають.

В Одесі, жителі якої отримують цілком конкурентну зі столичними зарплатами винагороду за працю, однокімнатні квартири за рік у доларах подешевшали менше, ніж у Києві,— на 3%. Це пов’язано з тим, що раніше таке житло просіло на 30-40% і стало доступним, наприклад, морякам, які отримують зарплату в доларах. Найдешевші пропозиції у місті починаються з $18 тис.— за них можна купити готельку на житлових масивах або кімнату в комунальній квартирі.

У Харкові на ринок впливає близькість АТО і велика кількість переселенців. Тут, за даними OLX, найдешевше житло незначно подорожчало.

Грошей вистачає лише на їжу та ЖКП: як змінилися витрати українців

А от у Львові, навпаки, експерти відзначають більше падіння цін. Однокімнатні квартири за рік подешевшали на 42%.

Гірша ситуація тільки в зоні АТО. У Донецьку з квітня 2015 року до квітня 2016‑го ціни на однокімнатну квартиру впали з $17,3 тис. до $7,4 тис.

У Рівному падіння цін на однокімнатні квартири - на 18%

Це за інформацією про ціни у квітні 2016 року у порівнянні з квітнем 2015-го. Так, середня квітнева ціна на однокімнатну квартиру у Рівному цього року - 18806 доларів. Як місто виглядає на фоні інших найбільших міст УКраїни - видно з інфографіки внизу.



За інформацією http://nv.ua/





На правах реклами