Ми у Facebook
02.06.2016, 09:00

Співзасновниця платформи взаємодій “Простір” Надія Гладкевич: “Наше основне гасло – “Твори добро!” [+Відео]

У черговому випуску програми “Думки вголос” ми поспілкувались із генеральним директором групи компаній “РЕНОМЕ” Надією Гладкевич, яка нещодавно стала одним зі співзасновників нової громадської ініціативи у Рівному – платформи взаємодій “Простір”.
ДИВИТИСЬ ВІДЕО

– Надіє Федорівно, на чому ґрунтується платформа взаємодій “Простір”, що являє собою це громадське об'єднання?
– Сама суть закладена у нашій назві: платформа взаємодій “Простір”. Це платформа, де люди можуть взаємодіяти і почувати себе вільними у своїх бажаннях. А які бажання нас об'єднали? Це бажання змінити життя у Рівному на краще, підняти рівень життя в Рівному до європейських і світових стандартів.

– Але подібне декларують усі політичні партії. Чим ви відрізняєтесь від них?
– Правильно зауважили – “декларують”. Якраз тим і відрізняємось. До нашої організації не входить жоден член політичних угруповань – це обов'язкова умова. Ми ні з ким не конфліктуємо. Будуємо роботу виключно на тому, що створюємо позитив. Наше основне гасло – “твори добро”.

– Давайте поговоримо про людей, які стали співзасновниками “Простору” – яким чином вони один одного знайшли і стали разом діяти?
– Товариство, яке зараз у нас організувалось, складалось упродовж років. Візьмемо для прикладу одного зі співзасновників “Простору” Сергія Гемберга – це особистість дуже позитивна і відома в місті за багатьма проектами. Він і чудовий клієнтоорієнтований банкір, і засновник джазового фестивалю в Рівному — це одна із тих речей, які відрізняють нас від інших міст. Сергій – із тих людей, яким потрібно завжди і все, він дуже гарний комунікатор, у нього завжди багато ідей, і ми знаємо одне одного вже багато років.

Також співзасновником “Простору” є Олександр Ковальчук, з яким я познайомилась років сім тому, коли він повернувся зі США в Україну. Він працював у нашій групі компаній заступником з інновацій, зараз він так само займається інноваційними проектами у групі компаній “Кратос” і має бажання змінювати на краще не лише компанії, де працює, а й Рівненщину в цілому.

До нас у правління входить Тарас Комаренко, якого знають за гарними проектами Smart People, це дуже світла молода людина, Рівне може пишатися, що в нас такі є. З нами у “Просторі” – Віталій Бишук, компанія “32х32”, людина, яка, можливо, менше звучить, але в нього стільки гарних ідей, причому соціально орієнтованих!.. Загалом, у нашу організацію входять люди або з бізнесу, або з дуже активних культурних проектів, і це люди, які практично є волонтерами, тому що всі проекти, які зроблені у “Просторі”, є волонтерськими з точки зору членів організації. Ми поки що не залучали зовнішніх волонтерів. Маємо тільки членські внески — 1200 гривень на рік, і 100 гривень — вступний внесок. При цьому в нас дуже, я б сказала, селекціонований відбір. До нас не можна потрапити, просто сказавши “Я хочу” – треба прийти з проектом, з добрими справами і, що дуже важливо, з бажанням їх реалізовувати. Ми об'єднуємо людей, які готові витрачати свій час не лише на хліб насущний, а й щоб навколо ставало краще. Не можна бути щасливим у гарному палаці, навколо якого – смітник або згарище.


ДИВИТИСЬ ВІДЕО

– Тобто, приходячи до вас, люди повинні бути готовими частину свого часу, і, можливо, своїх коштів, витрачати на спільні проекти...
– Звичайно. Основні види діяльності, наші активності, на яких зосереджуємо увагу, – це розвиток міста, це культура, освіта, спорт. Все, що покращує життя в Рівному, – в полі нашого зору. Всіх, хто приходить з хорошими ідеями і з бажанням їх реалізувати, ми приймаємо. Але бажання повинно звучати не просто як “я хочу”, а “я буду”. Тобто я маю ідею, бачу, як її реалізувати, і мені потрібна така-то підтримка колег.

– Тобто ініціатива – і з іншого боку відповідальність, а не просто “дайте грошей”...
– Так. За роки радянської влади в багатьох виробилась звичка “Ви нам дайте...” Ми хочемо через проактивних людей, насамперед через молодих, які ще не зневірилися, змінити це ставлення. Довести, що можна все зробити лише своїми руками. Це, звісно, непростий шлях – самим втілювати ідеї, а не знайти товстосума чи проїдати гранти, як роблять багато громадських організацій, коли головне – правильно все оформити... Звичайно, ми теж підемо на залучення грантів, але виключно під проекти, які будуть бачити всі.

От зараз ми започаткували “Відкритий офіс”. Бачимо його як місце для зустрічей, роботи та проведення освітніх подій, яке полегшить комунікацію
серед громадських організацій та міських активістів. На співпрацю з нами пішов “водний” університет, вони дали величезну аудиторію, і ми власноруч робимо в ній ремонт. Спочатку склали бюджет – він вийшов значним, 500 тисяч гривень. Зрозуміло, що рівняни в цей проект не повірять, поки не побачать нас за конкретними справами. Тому зараз виконуємо перший етап проекту, скромніший, з тим, щоб якнайшвидше запустити в цій 162-й аудиторії головного корпусу “водного” університету (вул. Соборна, 11) “Відкритий офіс”, щоб до нас сходились усі, в кого є ідеї, але немає розуміння, знань, як їх реалізувати. Для цього ми запустили менторство. Це експертна допомога членів “Простору” рівненським активістам у підготовці проектів на отримання грантів, у генеруванні проектних ідей, розвитку бізнесу. Ми співпрацюватимемо з громадськими організаціями, щоб їхні ініціативи перетворювати в самоокупні проекти. Наприклад, велосипедисти таким чином можуть запустити свої щорічні змагання так, щоб кожного разу не звертатись до спонсорів, а започаткувати соціальне підприємництво.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

– А за ці декілька місяців, окрім ремонту аудиторії “водного”, де створите “Відкритий офіс” для активістів Рівного, що ще можете назвати своїми першими кроками?
– Те, що ми почали дуже амбітний і дуже складний проект “Rivne Smart City”. Почали з таких тяжких речей, як документообіг у міській раді й портал міста. Проведена дуже велика робота із запуску в Рівному конференції TEDХ – це, вважаю, буде знакове явище, яке дає можливість підняти інтелектуальний рівень Рівного. Працює ціла група з креативної економіки — це те, що може виштовхнути Рівне з провінції, це можливість для вишивальниць, для інших майстрів навчитись робити бізнес з наших етнічних, регіональних особливостей. А потенціал для цього у нас є – ви бачите, скільки майстрів збирають “Музейні гостини”, до проведення яких ми, до слова, цьогоріч активно долучилися. Треба допомогти людям повірити в себе!

– А як сприймають “Простір”?
– По-різному. Спочатку було багато скепсису, всі вважали, що ми – політичний проект. Бо той шлях, за яким ми ідемо, – дуже непростий. Всі – зайняті люди, в кого – бізнес, в кого – робота, кожному треба виділити час, і ми збираємось увечері, по суботах... До слова, дуже багато робить у “Просторі” на волонтерських засадах Андрій Матвіїв – він дає нам такий собі “погляд збоку”, підказує з позиції журналіста, як люди сприймуть ті чи інші речі.

...Важливо: кожного разу, коли хтось приходить до нас з ідеєю, ми запитуємо: хто буде реалізовувати? Людина, яка готова працювати над реалізацією своєї ідеї, – це той, хто нам потрібен. І тоді ми починаємо працювати.

– Як складаються ваші стосунки з владою?
– Думаю, ми для них дивні. Не дерибанять бюджет, не йдуть у політику, нікому не переходять дорогу. Багато хто тихо бойкотує, але принаймні всі сприймають позитивно. Звичайно, сприяння влади дуже потрібне. Побачила це за проектом “Rivne Smart City”: влада не проти, але бути “не проти” тут мало, потрібно бути “за” і бути активним. Це робота, яку маємо ще провести, щоб і влада, і депутати зрозуміли: чим більше в нас буде “відцифроване” наше місто, чим більше буде електронного доступу до всіх сервісів міста — тим прогресивнішим воно буде.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

– Окрім членських внесків, які бачите джерела фінансування у майбутньому?
– Є амбіція стати Фондом громади: ми публічно обговорюватимемо наші проекти, чим вони можуть бути корисними для міста, і розраховуватимемо, що активні бізнесмени, позитивні політики, просто небайдужі рівняни будуть вірити в наші проекти і долучатись фінансово. Це означає, що ми повністю відкриваємо свої фінанси громаді, звітуємо перед нею. Звичайно, що потім будуть і гранти. Але виключно на ті проекти, які будуть схвалені громадою.

– Куди звертатися тим, хто готовий долучитись до платформи взаємодій “Простір”?
– У нас усі на рівних правах, немає одноосібного керівника, тому можна звертатись до будь-кого з членів організації, кого ви знаєте. Постійного офісу поки що не маємо, тому найкраще – звертатись до наших членів через сторінку “Простору” в Facebook – ми обов'язково відповідаємо.

– Якщо зазирнути на рік уперед – що хотіли би бачити результатом успішної діяльності “Простору”?
– Хотіла б, аби той “Відкритий простір”, який зараз готуємо, де мають перетинатись усі активні люди, – щоб там через рік був “вулик”, щоб нам уже було там тісно, щоб уже мова йшла про те, що потрібно ще кілька таких “вуликів”. Хочеться реалізації тих проектів, які вже започатковані: проведення у вересні першої конференції TEDХ, розгортання активності за проектом “Rivne Smart City”, створення на базі “Відкритого простору” своєрідного інкубатора ідей – “Rivne Smart City Hub”. Хочеться, щоб у Рівному стало модним створювати креативні проекти, не боятися про них говорити і шукати спільників. Щоб ми шукали час, коли перетнутись, тому що активна діяльність вируватиме, а, відповідно, й життя в місті змінюватиметься на краще.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО



Платформа взаємодій “Простір”

Сторінка платформи взаємодій “Простір” у Facebook

До теми:

У Рівному презентували нову громадську організацію – аполітичну та арелігійну

Що таке "розумне місто Рівне"?

Надія Гладкевич: досьє на OGO.ua





На правах реклами