Ми у Facebook
29.06.2016, 13:00

Сьогодні у Рівному вшанують травозная Михайла Носаля

Виставка-інсталяція присвячена 130-річчю від дня народження почесного громадянина Рівного М.А.Носаля «Михайло Носаль. Знайомство зблизька» пройде сьогодні, 29 червня, на центральній площі.
29 червня о 16.00 у Рівному на Майдані Незалежності відбудеться вшанування пам’яті і відкриття виставки-інсталяції, присвяченої 130-річчю від дня народження Почесного громадянина Рівного Михайла Носаля.

Михайло Андрійович Носаль народився 12 (26) червня 1886 р. на Холмщині. Після закінчення духовного училища у Варшаві і православної духовної семінарії у Холмі у 1911 р. був рукоположений на престол. Його дружиної і матір’ю їх чотирьох дітей стала Катерина Гурінович. Священичий послух М.Носаля розпочався в селах Волині. Під час першої світової війни сім’я Носалів змушена була евакуюватися на схід у Могилевську губернію, де священик мав парафію і одночасно займався збором і дослідженням лікарських властивостей трав. Повернувшись на Волинь у 1922 р., М. Носаль священствує у селах Пулемець, Бубнів Волинського воєводства. У 1929 – 1935 рр. – він настоятель Дубенського Свято-Іллінського храму. В 1935 р. М.Носаль переїхав до Рівного, де був призначений настоятелем Свято-Успеньскої церкви. Сім’я священика оселилась поруч із храмом в будинку на вул. Шевченка, 117.

Рівне на старих фотографіях: о. Михайло Носаль

Михайло Андрійович був високоосвіченою інтелігентною мудрою і скромною людиною. Він знався на травах і постійно удосконалював свої знання, глибо вивчаючи природничі науки, медицину, знав декілька мов. Свої знання і досвід він поширював через публікації в газетах і журналах, брав участь в численних виставках і конференціях з питань лікарських властивостей рослин. Серед інтелігенції Рівного 1930-1940-х років він був помітною особистістю, користувався повагою і авторитетом. До його домівки приходили люди різних статків, віросповідань і національностей, у кого була потреба у допомозі священика-травника і ніхто не був залишений поза увагою Михайла Носаля. Був священик і наставником для молоді, викладав у школах міста Слово Боже. Як священик він був нагороджений Золотим наперсним хрестом, а за успіхи у травознавстві був нагороджений срібною медаллю у Познані і Похвальним листом від міністерства сільського господарства Польщі (1928 р.).
Помер М.А.Носаль у жовтні 1950 р., похований на кладовищі «Тютьківське» у Рівному.

У 1958 р. у Києві вийшла книга «Лікарські рослини і способи їх застосування в народі», написана його сином Іваном Михайловичем на основі рукописів батька-священика. І.М.Носаль – один з його синів, який продовжив батьківську справу і також став відомим травознавцем.

ДОСЬЄ: Михайло Андрійович Носаль

Лише через 50 років після смерті ім’я М.А.Носаля по-справжньому оцінили у нашому краї. У 2001 р. поруч з дзвіницею Свято-Успенської церкви у Рівному встановлено пам’ятний знак священику і цілителю. У 2004 р. Рівненська міська рада присвоїла М.А.Носалю звання «Почесний громадянин Рівного». Рівненський краєзнавчий музей створив виставку, яка побувала в багатьох містах України.
Нині у Рівному на Майдані Незалежності буде представлена виставка-інсталяція, яка є спільним проектом Управління культури і туризму виконавчого комітету Рівненської міської ради і Рівненського обласного краєзнавчого музею. Окрім світлин із життя і діяльності М.А.Носаля будуть представлені особисті речі, книги, документи, перед нами оживе образ священика і травника, який залишив по собі добрий слід на землі.

Автор виставки Галина Данильчук –
завідуюча відділу Рівненського краєзнавчого музею





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ