Ми у Facebook
13.08.2016, 10:00

Рівненська обласна рада знайшла крайніх за закупівлю російських шкільних автобусів

Фото: rv.gov.ua.

Продовжує вирувати скандал навколо проведеного тендеру із закупівлі шкільних автобусів.
Цього разу на сайті Рівненської обласної ради з’явився проект «Звернення Рівненської обласної ради до Президента України щодо неприпустимості закупівлі шкільних автобусів виробництва країни-агресора Росії для потреб шкіл Рівненської області». Однак чомусь у цьому зверненні жодним чином не йдеться, що аналогічні закупівлі були проведені й в інших областях України.

Нагадаємо, що на початку серпня 2016 року обласне управління освіти та науки Рівненської ОДА провело тендер на закупівлю 9 шкільних автобусів. Переможцем, який запропонував найнижчу ціну, виявилася фірма ТОВ «Радіал України» яка постачає шкільні автобуси «Мрія». Вже згодом деякі активісти в соцмережах заявили, що ці автобуси є нічим іншим, як адаптованими автобусами Виробничого Об’єднання «Авто-Холдинг» «ПАЗ» виробництва Російської Федерації. Тож в результаті зчинився чималий скандал, який докотився навіть до столиці.

Цим скандалом вирішили скористатися деякі місцеві політики. Зокрема, під час засідання бюджетної комісії обласної ради представники Батьківщини та Свободи в унісон заявили про притягнення до кримінальної відповідальності за проведення тендеру начальника обласного управління освіти Григорія Таргонського.

- Будемо говорити відкрито – нема такого заводу «Мрія». А є «ПАЗ», який відповідає вимогам «ПАЗа». І він має Євро-5, чи Євро-3, можемо дискутувати за будь-що, але на кожній деталі, там написано, що зроблено в Росії. Втихаря перевезли, і 500 тисяч доларів наша область передала агресору. І винні мають сидіти у в’язниці. Наші народні кошти тут, у Рівненській області, пішли агресору, - заявив голова фракції «Батьківщина»Микола Кучерук.

А вже згодом на сайті обласної ради з’явився проект «Звернення Рівненської обласної ради до Президента України щодо неприпустимості закупівлі шкільних автобусів виробництва країни-агресора Росії для потреб шкіл Рівненської області».

В цьому проекті, окрім всього іншого, йдеться «Пане Президенте, звертаємось до Вас як до Верховного Головнокомандувача Збройних сил України, гаранта державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина, сприяти негайному припиненню цього зухвалого знущання над громадянами України з боку внутрішнього ворога, які своїми діями відображені у зрадницькій байдужості спецслужб, Кабінету Міністрів України, керівництва Рівненської ОДА, Українського центру з питань сертифікації та захисту прав споживачів, яка збурює громадян України в такий нелегкий час».

Разом з тим громадські активісти в соцмережах називають такі заяви лідерів місцевих політичних партій популістськими, а вимоги покарати керівника обласного управління освіти – банальною спробою працевлаштувати своїх однопартійній.

Так відомий громадський активіст Святослав Клічук закликав депутатів не піаритися, а «боротися з причинами цього».

У відповідь на скандал із закупівлею російських ПАЗиків (з українським сертифікатом і назвою Мрія) пропоную боротись з причинами проблеми, а не її наслідками. Тому написав петицію про внесення змін у законодавство, аби на тендерах не купувати російське, і не лише пазики. Ініціювати подібні зміни до законодавства (про що прошу в петиції) може як Президент, уряд, так і народні депутати, - написав він у групі «Рівненщина політична» в мережі Фейсбук.

Однак зареєстрована ним петиція поки що не може набрати достатньої кількості голосів, оскільки депутати продовжують лише галасувати «зрада» замість того, аби щось робити. І про це так само написав Святослав Клічук в мережі Фейсбук:

«Щось петицію про заборону купівлі російських товарів на тендерах не підписав навіть кожен 100-й з учасників нашої групи. Буду вдячний за ваш підпис та поширення далі.
Це зробити зовсім не складно, а якщо вона набере необхідну кількість голосів то обов’язково потрапить на розгляд Президенту».

Натомість інша громадська активіста та журналістка Тетяна Закордонець висловила припущення, що представники фракції «Батьківщина» здіймають галас замість конкретних дій через бажання працевлаштувати свого представника на посаду начальника управління освіти та науки Рівненської області.

«Шо тут розбиратися. Миколі Герасимовичу місце Таргонського просто спокою не дає. Якшо хто не знав. Розібралися уже давно. Ви тут на місці тіки й чекали скандала, шоб вальнуть Таргонського і того вчепилися в ці автобуси. Може там пані Алла і не сама погана людина в світі, я не знаю. Але пострадає через те, що її ви лобіюєте. Гляньте, у мене дежавю ))) я таке вже бачила пару років тому )))», - натякає Тетяна Закордонець на бажання працевлаштувати на місце Григорія Таргонського представницю партії Батьківщина Аллу Черній.

Скоріш за все саме ця версія найбільш близька до істинних причин, чому пан Кучерук та його колеги замість того, аби звертатися до своєї фракції у Верховній раді із ініціативою змін в законодавстві, вирішили вимагати звільнення Таргонського, адже як випливає із заяви Міністерства освіти та науки, окрім Рівненської області російські автобуси закупили іще в 14 областях України. То невже і в цих 14 областях тендери проводив пан Таргонський, чи можливо причина все ж таки полягає в кадрових забаганках Кучерука.





На правах реклами