Ми у Facebook
20.08.2016, 15:00

25: творці Незалежності. Сергій Кошин: “Акт проголошення незалежності України я, як і всі українці, зустрів з радістю і оптимізмом”

Сергій Кошин

Напередодні Дня незалежності України кореспондент "ОГО" спілкувався з першим заступником голови Товариства сприяння обороні України, головою Рівненської обласної організації ТСО України, депутатом Верховної Ради України VІ скликання Сергієм КОШИНИМ.
- Пане Сергію, можете пригадати, які почуття викликало у Вас чверть століття тому проголошення України незалежною державою?

-То був час великого всенародного піднесення, час очікування швидких покращень у всіх сферах життя, час віри, надії і сподівань. Люди мого покоління пам`ятають зміст матеріалів, якими був насичений навколишній інформаційний простір: Україна перша-друга у світі по основних напрямках промислового і багатьох видах сільськогосподарського виробництва, ми передова авіаційно-космічна держава, маємо дешеву електроенергію шести АЕС, третій у світі ядерний військовий потенціал і т.д. Тому акт проголошення незалежності України я, як і всі українці, зустрів з радістю і оптимізмом.

- А як щодо оптимізму сьогодні?

- На жаль, ми, українці, не змогли в повній мірі скористатись унікальним шансом, який фактично подарувала нам доля. Серед українців не знайшлось своїх Аденауерів, Бальцеровичів чи Бендукідзе. Керманичі нашої держави, яким ми висловлювали свою довіру протягом років Незалежності, не захотіли або не змогли увійти в історію як реформатори, будівничі великої європейської держави. А тут ще військові дії на сході країни, гинуть кращі її сини… Тож нинішнє свято я зустрічаю на досить помірній ноті.

Тим не менше в майбутнє і сьогодні дивлюсь з оптимізмом. Вірю, що до управління державою прийдуть люди, які вболіватимуть за долю України як за свою власну. Вірю, що багатостраждальний український народ вистоїть, переборе всі труднощі і переможе. І що нинішнє і наступні покоління українців житимуть у процвітаючій європейській державі.

Сергій Кошин
Сергій Кошин


- Відтоді, як Україна стала незалежною державою, Ви всі роки працювали в структурах Товариства сприяння обороні України, були учасником створення цього громадського об`єднання…

- Дійсно, ми ровесники Незалежності України, через місяць також відзначатимемо свій 25-річний ювілей. Перші кроки становлення були нелегкими. Потрібно було насамперед перебудувати своє мислення, навчитись працювати в нових ринкових умовах, вносити суттєві корективи в свою діяльність. Про розвиток у той час мова не йшла. Важливо було втриматись на плаву. І тоді, я вважаю, нам вдалося головне – зберегти висококваліфіковані кадри, матеріально-технічну базу, спортивне та технічне обладнання. Сьогодні ж ми плідно працюємо над тим, щоб авторитет нашої організації не лише зберегти, але й примножити.

- Що на сьогодні представляє собою обласна організація оборонного Товариства?

- Сьогодні обласна організація ТСО України – це понад 50 тисяч її членів, 15 міських і районних організацій. У складі організації 5 автошкіл, 10 спортивно-технічних клубів, обласні спортивно-технічний та авіаційно-спортивний клуби. За роки Незалежності нами підготовлено майже 200 тисяч спеціалістів для Збройних Сил України, фахівців робітничих професій. Кожний другий водій в області, що отримує посвідчення водія, пройшов підготовку в наших навчальних закладах.

У спортивно-технічних клубах культивуються гуртки з парашутного, планерного спорту, авіамоделістів, картингу, фігурного водіння автомобіля, мотокросу, створено секції зі стрільби. Сьогодні роблять перші кроки на гаревих доріжках всеукраїнських та міжнародних змагань вихованці створеної 5 років тому секції дитячого спідвею. Двері для занять в них відкриті для всіх бажаючих. Серед наших спортсменів неодноразові переможці і призери Всеукраїнських і міжнародних змагань.

При цьому, наскільки мені відомо, ми є найбільшим платником податків до місцевого і державного бюджетів серед усіх громадських організацій області.

- Чільне місце в діяльності оборонного Товариства завжди відводилось військово-патріотичному вихованню молоді. Що робиться в цьому напрямку?

- Ви поставили дуже слушне запитання. Сьогодні молоді часто прищеплюються сумнівні цінності. Назвіть мені хоча б одну країну світу, де не говорили би про необхідність захищати її від ворогів, шанобливе ставлення до полеглих за її незалежність і суверенітет? Тому ми робимо все, що в наших силах, щоб молодь цінувала подвиг старших поколінь і сьогоднішніх героїв, брала з них приклад. Це і місячники військово-патріотичної і оборонно-масової роботи, зіркові автомотоестафети, зустрічі з ветеранами воєн і військових конфліктів, вшанування пам`яті полеглих.

Співпрацюємо з місцевими органами управлінь освіти, молоді та спорту щодо підготовки і проведення всіх етапів всеукраїнських військово-патріотичних ігор «Джура», «Сокіл», спартакіад допризовної молоді та ін.

Активно працюємо з учнівською молоддю, адже багато викладачів предмету «Захист Вітчизни» є головами первинних шкільних організацій ТСО України.

- Скажіть, будь ласка, якою є співпраця організацій Товариства зі Збройними Силами України сьогодні, в умовах тривалого військового конфлікту на сході нашої держави?

Сергій Кошин
Сергій Кошин


- Все, що ми робимо в цьому напрямку, а це підготовка водіїв вантажних автомобілів для армії, навчання призовників навичкам управління автомобілем у польових умовах військового полігону, вдосконалення десантниками техніки стрибків з парашутом, снайперами – тактики дій у військових умовах, надання матеріальної допомоги місцевому військовому госпіталю, сім`ям загиблих та інше – здійснюється нами на волонтерських засадах, за власні кошти.

Сьогодні у нас є реальна можливість, після нетривалої підготовки, готувати для армії водіїв вантажних автомобілів, водіїв – механіків бронетехніки, повітряних десантників, операторів безпілотних літальних апаратів, снайперів, військових радіотехніків і санінструкторів. Наша матеріальна база і підготовлені кадри спеціалістів дозволяють це робити.

На жаль, замовлень на це від керівництва Збройних Сил, інших військових формувань не надходить. Сподіваємось, що з часом таке співробітництво відновиться й організації Товариства продовжуватимуть готувати військових спеціалістів.

- Дякую Вам, пане Сергію за розмову. Зі святом Вас!


- Дякую. Зі святом і Вас. Користуючись нагодою, хочу привітати зі святом і всіх жителів Рівненщини, а також тих, хто в різні роки пройшов школу нашої організації, хто і сьогодні плідно працює для розбудови нашої незалежної української держави.

Читайте також:

Сергій Кошин: “Я ніколи не намагався лізти на передній план”

Народний обранець Сергій Кошин назвав ратифікацію початком боротьби за незалежність


В інтернет-голосуванні “ТОП-25: найвпливовіші люди Рівненщини” лідирує нардеп Кошин






На правах реклами