Ми у Facebook
06.09.2016, 12:00

10 запитань директору «Рівнеоблводоканалу» Андрію Караушу

Кореспондентам "ОГО" вдалося поспілкуватися з директором "Рівнеоблводоканалу" Андрієм Караушем та поставити йому 10 бліц-запитань.
Вас підтримав трудовий колектив. На кого розраховують інші на кандидати?

Мене підтримало 85 % працівників «Рівнеоблводоканалу». Були кандидати, котрі навіть не прийшли на зустріч з працівниками, були і такі, що прийшли, але набрали рівно 0 голосів. Втім вони є і надалі кандидатами і сподіваються на певних політиків. На позицію колективу багато хто не зважає. Проте підприємство є надважливим в системі життєзабезпечення міста. Від стабільної і злагодженої роботи 700 працівників котрого, залежить життя і здоров’я сотень тисяч жителів Рівненщини. Тому штучна дестабілізація може нашкодити всім, і саме тому важливо зберегти діяльність «Рівнеоблводоканалу».

Чи можете Ви дати гарантію , що підприємство залишиться в комунальній власності?


Не лише гарантую, а все зробив для того, щоб унеможливити перехід підприємства до кредиторів. В першу чергу завдяки погашенню заборгованості за очистку стоків і за електроенергію. Більше того «Рівнеоблводоканал», через залучення коштів міжнародних фінансових інституцій, зокрема Європейського інвестиційного банку, під гарантії Уряду, унеможливлює зміну форми власності підприємства. Це мої пріоритети.

Чим Ви поясните такий ажіотаж навколо Вашої посади?

Ефективне та потужне підприємство, котре належіть громаді, не дає спокою деяким комбінаторам. Зараз ситуація наступна: позитивна динаміка розвитку підприємства, хороші економічні показники, повністю погашена заборгованість по заробітній платі, котрі тягнулась роками. Ми вперше вийшли на прибуток і вперше надійшли кошти до обласного бюджету. Враховуючи такі характеристики, багато хто хоче отримати можливості заволодіти спільними здобутками трудового колективу. Підозріваю, що прибутки підуть тоді не у бюджет, а у кишені «комбінаторів».

Яку воду п’ють рівняни?

Наша вода є найякіснішою в Україні. Добувається вся з підземних джерел. Повністю очищається на станціях знезалізнення та знезаражується безпечними методами. Цілодобово здійснюється виробничий контроль якості лабораторією.

Наскільки впливає стан мереж на якість води?


Впливає. В нас на балансі перебувають магістральні та вуличні мережі, за якість води у них, ми даємо стовідсоткову гарантію. Враховуючи, що 25 % мереж потребують заміни, плануємо залучити кошти під гарантії Уряду. Оскільки власними ресусами це зробити неможливо.

Чи підстави для зростання тарифів?


Основні витрати – це електроенергія, яка становить понад 35 %, заробітна плата – майже 32 %, плюс більш як 9 % – послуги з очистки, які надає «Рівнеазот». Сюди ж входять витрати на паливно-мастильні матеріали (3,5 відсотка). Крім того, у нас є інвестиційна програма, яка реалізується за рахунок амортизаційних відрахувань (3,5 відсотка), ресурсні податки (податок на надра, збір за спецводокористування, екологічний податок) – 2%. Як бачите, фактично шість елементів витрат становлять вже 85 %. За минулий рік ми заплатили в бюджети різних рівнів 31 млн. грн. податків.
Наприклад, на сьогоднішній день, в діючому тарифі закладена вартість електроенергії 1, 63 грн./кВт, тоді як ми реально сплачуємо 2, 18 грн/кВт. Аналогічних затрат дуже багато: паливо-мастильні матеріали, реагенти, заробітна плата та інше.

Скільки середньостатистична родина у Рівному платить за водопостачання зараз?


В приватному секторі з лічильником – 14,98 грн. на одну людину в місяць. В багатоповерхових будинках – 34 грн.

Чим ви поясните, що мешканці приватного сектору платять менше за багатоповерхівки?

Тому що у тарифі для мешканців багатоповерхівки закладені витрати на повірку лічильників.

Хто має повноваження встановлення тарифів?


Відповідно до законодавства, тарифи встановлюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, відповідно до Процедури встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення затверджених постановою НКРЕКП №364 від 24 березня 2016 року. Всі політики та навколо-політичні постаті, котрі піаряться на темі тарифів, насправді мають можливість приймати участь при формуванні тарифів. Проте цього вони чомусь не роблять, тільки після встановлення тарифів, роблять вигляд активних дій.

Інвестиції у «Рівнеоблводоканал» це реальність?


Коштів з міського і обласного бюджету на модернізацію підприємства не вистачить. Без інвестицій говорити про якість послуг та стримування тарифів, неможливо. Тому ми залучаємо під гарантії Уряду кошти Європейського інвестиційного банку. Він передбачає комплексне оновлення об’єктів водопостачання та водовідведення. Реалізація всього заплановано, є найголовнішим завданням, як керівника підприємства. Переконаний, що разом з потужним трудовим колективом і підтримкою мешканців Рівненщини, все це реалізуємо.





На правах реклами