Ми у Facebook
30.10.2016, 19:30

Чи загрожують рівнянам голки зі СНІДом

Містом Рівне ширяться чутки про те, що повсюдно розкидані небезпечні для життя голки.
Рівняни говорять, що у місті спеціально хтось порозкидав голки, від яких можна заразитися на СНІД, якщо наколотися. Чи це справді так, спробував розібратися кореспондент порталу ОГО.

Головний лікар обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Олена Ганздюк зазначає, що інформація про заражені голки могла з’явитися, оскільки рівняни можуть натрапити на шприци з голками, які залишають по собі споживачі ін’єкційних наркотиків. І останнім часом здійнялася хвиля чуток серед населення Рівного про появу заражених голок. У середовищі фахівців, людей, які поширюють подібні чутки, називають ВІЛ-терористами. Що ж до наколювання на подібні голки від шприців, то звернень до лікарів від мешканців Рівного не стало більше — цього року з подібною скаргою було лише одне звернення:

Рівненщина: перелік кабінетів довіри для обстеження на СНІД

- Якщо хтось з рівнян наколовся на голку зі шприца залишеного на вулиці й звернувся до нас через це, то лікар проводить огляд: де саме знаходиться місце уколу, наскільки глибоко стався укол. Після усіх необхідних обстежень, лікар може призначити профілактичну терапію. Однак, хочу зазначити, що в Україні не зафіксували зараження через наколювання на голку залишеного шприца, - пояснює Олена Гандзюк.

ВІДЕО: як проходить перевірка на ВІЛ-інфекцію

Послуги у обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом надаються безкоштовно та анонімно.

"Ваше здоров'я": рівнянка Олена Гандзюк - про необхідність обстеження на ВІЛ [+Відео]


Також, як повідомила речник патрульної поліції Рівного Оксана Юрченко, до патрульних не було звернень від рвнян щодо заражених голок.

До речі, чутки про заражені голки з’явилися й у інших містах, у тому числі й у Києві.





На правах реклами